Ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έχασε το τρένο της ψηφιακής επανάστασης και βρίσκεται στην 26η ανάμεσα στα 28 κράτη της ευρωπαΐκής ένωσης στο κομμάτι των ψηφιακών δυνατοτήτων μόλις πάνω από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.
Πιερρακάκης: Στόχος να ενδυναμώσουμε το ΚΕΠ
Όπως ανέφερε ο κ.Πιερρακάκης «στόχος μας είναι μέσα σε τέσσερα χρόνια να έχουμε συγκλίνει με το μέσο όρο των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης». Ο υπουργός ανέφερε ότι θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τον εξαιρετικό θεσμό των ΚΕΠ τον οποίο θα ενδυναμώσει και θα αξιοποιήσει.
«Τα ΚΕΠ είναι από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους και γι’ αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν παραμεληθεί. Ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο αυτόν το εξαιρετικό θεσμό. Τον ενδυναμώνουμε και τον αξιοποιούμε. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους ώστε να το εκσυγχρονίσουμε. Θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές τους στα πρότυπα των καλύτερων δομών εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα».
Πιερρακάκης: Ψάχνουμε ενδιάμεση λύση για το 112
Για το θέμα του αριθμού 112 ανέφερε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες μέχρι τέλος του χρόνου και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας μία ενδιάμεση λύση μέχρι να ισχύσει το 112. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμη και θα αφορά την δυνατότητα αποστολής SMS σε συγκεκριμένες περιοχές εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα».
Τι θα γίνει με το 5G
Αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης για το σύστημα 5 G που θα αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας τα επόμενα χρόνια.«Σχετικά με τα δίκτυα 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, ενώ στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς. Σχετικά με τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, στόχος μας είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών».