Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακό forum που διοργανώθηκε μετά το πέρας της Συνόδου του GSG.
«Να καθοριστούν πολιτικές, να καθοριστούν στρατηγικές, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις πιο θετικές πτυχές αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, περιορίζοντας τις πιθανές αρνητικές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η συζήτηση σχετικά με την τηλεργασία πρέπει να είναι χωριστή. Στο πλαίσιο αυτό φυσικά, ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν μια σημαντική προτεραιότητα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως είπε το ζητούμενο -και αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί η προσοχή από τις κυβερνήσεις και τα κράτη- είναι μετά την πανδημία η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον πολίτη.
«Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών»
Όπως επεσήμανε «τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα, γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών. Η τηλεργασία είναι μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας, της ατζέντας του ψηφιακού μετασχηματισμού» και αναφέρθηκε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, το gov.gr, το οποίο στην αρχή διέθετε 500 υπηρεσίες και έφτασε να εξυπηρετεί τον πολίτη με πάνω από 1300 ψηφιακές υπηρεσίες και περιέγραψε την αρχική σκέψη για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν αυτές οι εφαρμογές έχοντας κυρίως στο επίκεντρο τον πολίτη. «Πρέπει να επανασχεδιάζουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως κάναμε με το πρόγραμμα εμβολιασμού, που είχε τον πολίτη στον πυρήνα» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω τηλεδιάσκεψης με αρμόδιους υπαλλήλους για υποθέσεις που τους αφορούν, ενώ και οι απόδημοι Έλληνες μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του myConsulLive.gov.gr.
Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο υπουργός είναι η αναγκαιότητα επενδύσεων υποδομής. «Καταφέραμε ως χώρα να μεταβούμε στα δίκτυα 5G πολύ γρήγορα και είμαστε ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φάσμα 5G εξασφαλίζει κάλυψη μέσω της χώρας μας και μπορεί να παρέχει κάλυψη μέχρι και στο 94% του πληθυσμού της χώρας».
Όπως τόνισε το 5G είναι το ένα μέρος της εξίσωσης στις τηλεπικοινωνίες, το άλλο είναι οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις (οπτική ίνα στο σπίτι).
Χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν οπτική ίνα στο σπίτι, γιατί εντοπίζονται επιπλέον γεωγραφικές προκλήσεις που θα πρέπει να επιλυθούν «και επίσης χρειαζόμαστε επενδύσεις για να ξεπεράσουμε οι δυσκολίες. Για όλες αυτές τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε σχεδιάζουμε μια πολύ φιλόδοξη στρατηγική, μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και περιλαμβάνει περισσότερα από 440 έργα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επομένως δεν είναι μόνο στρατηγική, είναι επίσης σχέδιο υλοποίησης πραγμάτων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο μέσω του RRF, από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη μετά - Covid εποχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρηματοδοτείται επίσης από δημόσιες συμπράξεις, μέσω του εθνικού προϋπολογισμού, αλλά και μέσω των άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων».
Διευκρίνισε πως στο σχέδιο του Υπουργείου προβλέπονται κάποια μικρά έργα «που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες», όπως η ψηφιακή ανανέωση διπλώματος οδήγησης, αλλά κάποια άλλα μεγάλα και σημαντικά έργα με θεμελιώδεις επενδύσεις όπως είναι η τοποθέτηση οπτικής ίνας.
«Ο τρόπος που αναπτύσσουμε την τεχνολογία δεν είναι ουδέτερος»
«Η τεχνολογία από μόνη της είναι ουδέτερη, αλλά ο τρόπος που αναπτύσσουμε την τεχνολογία δεν είναι ουδέτερος και αυτό ακριβώς συζητήσαμε στο GSG, τον αντίκτυπο της τηλεργασίας. Τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχει η τηλεργασία στην απασχόληση εργασίας και τον αντίκτυπο στις αναδυόμενες ανισότητες όπως είναι : οι γεωγραφικές ανισότητες, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι ανισότητες σε θέματα εκπαίδευσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΟΟΣΑ έχει να διαδραματίσει ένα εκπληκτικό ρόλο. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του πλάνου που χρειάζεται να εφαρμόσουμε» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να προσαρμόσουμε ξανά τη στρατηγική μας για επενδύσεις έτσι ώστε απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των ψηφιακών νομάδων, ειδικά σε μέρη που υπάρχει αυτή τη δυνατότητα».
Καταλήγοντας ο υπουργός επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ένα συνολικό δυναμικό. Η Ελλάδα είχε ανέκαθεν το υλικό και αυτό που χρειαζόμασταν ήταν το λογισμικό. Χρειαζόμαστε επενδύσεις υποδομής και τις χρειαζόμαστε τώρα».