Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης γνωστοποίησε σήμερα στον ΑΝΤ1 ότι θα μπει στα σχολεία ειδικό πρόγραμμα για την ορθή διαχείριση του διαδικτύου.
Ο κ Πιερρακάκης αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα των πέντε παιδιών της οικογένειας των δυο αστυνομικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και τόνισε ότι, «πέρα από την εισαγγελική παραγγελία που είναι σε εξέλιξη, εγώ προσωπικά έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ για ότι έχει σχέση με τα σχολεία τους και προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα όποια διδακτικά κενά θα δημιουργηθούν στα παιδιά, λόγω της περιπέτειας τους».
«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι συγκλονιστική ιστορία, είναι δεδομένο ότι πρέπει να παρέμβουμε και θα υπάρξει παρέμβαση δική μας», σημείωσε για το θέμα.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία για τη διαχείριση του διαδικτύου
Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης, είπε ότι το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία πάει καλά ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15-16 ετών, είπε ότι το θέμα της σχέσης των παιδιών με το διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο και το έχει συζητήσει αρκετές φορές μαζί του.
«Χθες συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τον κ Μενουδάκο και τους συνεργάτες του και υπάρχει ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο η αρχή μας δίνει και θα βαλουμε στα σχολεία τωρα για το πώς τα παιδιά διαχειρίζονται τους εαυτούς τους και τις σχέσεις τους στον ψηφιακό κόσμο», πρόσθεσε.
Εντός του μαθήματος της Πληροφορικής το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Θα μπει μάθημα στο σχολείο, θα μπει εντός του μαθήματος της Πληροφορικής, θα υπάρχει ειδικό υλικό, σε πρωτη φάση θα είναι ένα παιχνίδι. Οι καθηγητές της Πληροφορικής είναι καταρτισμένοι και θα υπάρξει και αντίστοιχη επιμόρφωση», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι ναι μεν το υπουργείο έχει υπερτριπλασιάσει τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς στα σχολεία αλλά ότι σε κάθε περίπτωση ένα παιδί πρέπει να ξέρει κάποια πολύ βασικά πράγματα για το πώς θα αντιδρά στις καθημερινές προκλήσεις στο διαδίκτυο.
Στο σημείο εκείνο είπε: «Υπάρχει ενα βιβλίο που έτυχε να επηρεάσει τον Πρωθυπουργό που το διάβασε το καλοκαίρι και έτυχε να το διαβάσω και εγώ. Το πρώτο που έλεγε είχε να κάνει με την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Επίσης έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πότε θα πρωτοπάρει ένα παιδί smartphone και πότε θα πρέπει να πρωτομπει το παιδί στα social media. Το τέταρτο που λέει το βιβλίο αυτό είναι ότι κάνουμε οι γονείς μια υπερπροστασία στον κόσμο των παιδιών ενώ συμβαίνει το τελείως αντίθετο στον ψηφιακό κόσμο και το παιδί είναι εντελώς ευάλωτο».
«Εξετάζεται εφαρμογή η οποία θα εγκαθίσταται από τους γονείς στα κινητά των παιδιών και θα μπλοκάρει την πρόσβαση»
«Είναι κάτι για το οποίο έχει τοποθετηθεί και κεντρικά η κυβέρνηση και ο κ Παπαστεργίου. Είναι ένα μέτρο που πρέπει να υπάρξουν πανευρωπαϊκές αποφάσεις για να γίνει αυτό σωστά. Σε πρώτη φάση, εξετάζεται μια εφαρμογή η οποία θα εγκαθίσταται από τους γονείς στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών και θα μπλοκάρει την πρόσβαση με βάση την ηλικία στα κοινωνικά μέσα, στα παιδιά. θα χρειαστούμε την αρωγή του γονιού δηλαδή σε πρώτη φάση», είπε ο κ Πιερρακάκης.
Επίσης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας λογοτεχνικής λίστας με βιβλία που θα μοιραστούν σε μαθητές, αλλά και στην επένυδησ που θα γίνει στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Τι είπε για το διεθνές απολυτήριο
Σε ότι αφορά το διεθνές απολυτήριο, είπε ότι «αρχικά το μέτρο θα εφαρμοστεί σε κάποιο πειραματικά σχολεία και θα επεκταθεί σε όλα, πριν περάσει και στα δημόσια σχολεία. Το διεθνές απολυτήριο εφαρμόζεται ήδη στα ιδιωτικά σχολεία και η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 1995, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα».
Επίσης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, διευκρίνισε ότι, «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για την βελτίωση τους, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αλλαγές για τις αλλαγές».