«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος συμπλήρωσε πως η χώρα μας «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην "χάσει το τρένο" της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετείχε στη συζήτηση-γεύμα με τίτλο «Δημοκρατία και Τεχνολογία: Πιάσε με αν μπορείς», που διεξήχθη στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times.
Κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι έμπνευση για τον ίδιο και την κυβέρνηση αποτέλεσε το άρθρο του κ. Harrari. «Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό», στο οποίο ο συγγραφέας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για ποιες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές προωθούν, ειδικά σε ότι αφορά σε ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της ενδυνάμωσης της κοινωνίας, προωθώντας την πλατφόρμα gov.gr, που δόθηκε στο κοινό την εποχή του πρώτου lockdown της πανδημίας. Τα βήματα που έχουν γίνει από την έναρξη της προσπάθειας ψηφιοποίησης του κράτους από το 2018 έως και σήμερα, είναι με εκθετικό ρυθμό», συμπλήρωσε.
«Προσπαθήσαμε να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και ως ένα μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ενα παράδειγμα ενός μέσου που εισαγάγαμε στις ζωές των πολιτών ήταν το sms 13033, που στην ουσία ήταν μία άσκηση αυτο-ελέγχου, μία άσκηση συμπεριφορικών οικονομικών», επισήμανε στη συνέχεια.
Και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη, έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μπορεί να περιορίσει τις ανισότητες και να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες να έχουν ίση πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να ενισχύση την εμπιστοσύνη πολιτών στην διαφάνεια υπηρεσιών αλλά και να φέρει πιο κοντά στο κράτος πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην "χάσει το τρένο" της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε παρόντες στο διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε την μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτή την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Στη συνέχεια ο ιστορικός και συγγραφέας, Yuval Noah Harrari, η Dubravka Suica, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -επίτροπος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, καθώς και ο κ. Πιερρακάκης συμμετείχαν σε μία συζήτηση για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της τεχνολογίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο διπλωματικός συντάκτης για την Ευρώπη της εφημερίδας New York Times, Steven Erlarger.
Ο κ. Ηarrari σημείωσε ότι η τεχνολογία βοήθησε ιστορικά στην προώθηση της δημοκρατίας. «Χωρίς μέσα επικοινωνίας δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που στο παρελθόν (αρχαιότητα) περιόριζε την δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο (πόλη-κράτος). Ο κίνδυνος που υπάρχει πλέον είναι να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν η τεχνολογία ευνοεί τη δημοκρατία ή τα απολυταρχικά καθεστώτα», επισήμανε.
Κατά τη γνώμη του κ. Ηarrari η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο που ευνοεί τις δικτατορίες, βοηθά να συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες σε ένα μέρος, σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως ήταν στο παρελθόν η τακτική που ακολούθησε η πρώην Σοβιετική Ενωση.
Ο δεύτερος κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι λαμβάνει αποφάσεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. «Δεν θα πρέπει συνεπώς να επαναπαυόμαστε απόλυτα στην "κρίση" της τεχνολογίας», συμπλήρωσε. Τέλος, τόνισε ότι η Ευρώπη υστερεί τεχνολογικά σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα και ότι θα πρέπει να «επιταχύνει το βήμα της για να μην μείνει εκτός των ισχυρών παικτών στην νέα εποχή ψηφιακού ιμπεριαλισμού».
Η Επίτροπος κ. Suica, τόνισε ότι ζωντανό παράδειγμα της απόλυτης χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην ΕΕ είναι ο διάλογος που διεξάγεται αυτό τον καιρό για το «Μέλλον της Ευρώπης». Ο διάλογος είναι ψηφιακός, με ταυτόχρονη μετάφραση σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία «κανένας πολίτης δεν είναι αποκλεισμένος. Ολοι μπορούν να συμμετάσχουν και να κάνουν τις παρεμβάσεις τους».
«Είναι πολύ λίγα τα σχόλια που έχουμε αναγκαστεί να διαγράψουμε που αποτελούν fake news ή προπαγανδιστικά μηνύματα μίσους. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες της Ενωσης χρησιμοποιούν δημιουργικά την πλατφόρμα», σημείωσε. Τέλος, είπε ότι κανόνες και νόμοι χρήσης της τεχνολογίας είναι απαραίτητοι και ότι η Ε.Ε. εργάζεται συστηματικά για να τους εντάξει στη νομοθεσία της.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τους κανόνες και τους νόμους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι προσπαθεί να τους «εντάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας». Στην ερώτηση του κ. Erlarger αν υπάρχει διαδικασία «προστασίας» από παρεμβάσεις στα τεχνολογικά μέσα, ο υπουργός τόνισε ότι η προστασία είναι οι ρυθμιστικοί κανόνες της ΕΕ και όσα προβλέπονται από την ευρωπαϊκής νομοθεσία.
Πιερρακάκης: Συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών
«Θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση των υπηρεσιών και να δημιουργούμε νέες πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ: Πώς μπορεί το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών -ΙΟΒΕ.
Οπως επισήμανε ο υπουργός, ο σχεδιασμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας υπήρχε και πριν την πανδημία, με την πρόταση της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ωστόσο η πρόοδος που σημειώθηκε αυτήν την κρίσιμη περίοδο υπήρξε αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 έχουμε 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές σε ένα εξάμηνο του 2021.
Από την αρχή, στη στρατηγική του υπουργείου ήταν η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του δημόσιου τομέα, «για αυτό και είχαμε διάλογο και συνεργασία με σχεδόν όλα τα υπουργεία». Σημείωσε μάλιστα, ότι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, το gov.gr, εμπλουτίζεται διαρκώς με πρόσφατη την πλατφόρμα σχετικά με την έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων ψηφιακά, καθώς «κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα και βήμα βήμα, προσπαθούμε να προσθέτουμε και μια υπηρεσία».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου βρίσκεται ο πολίτης και πώς θα εξυπηρετηθεί, «καθώς το ζητούμενο της ψηφιακής διακυβέρνησης είναι ο ίδιος πολίτης, αφού σε τελική ανάλυση εκεί που μεγιστοποιείται η σημασία της κι η αξία της».
Τέλος, έκανε λόγο και για τις καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως η δημοπρασία του 5G, η δημιουργία του ταμείου «ΦΑΙΣΤΟΣ», αλλά και το σύστημα εμβολιασμού. «Είμαστε πλέον έτοιμοι για την 4η βιομηχανική επανάσταση, είχαμε το hardware μας έλειπε το software αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι» συμπλήρωσε.