Εφαρμογή η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα e-katanalotis, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Διαψεύδοντας κατηγορηματικά για μια ακόμα φορά τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanalotis, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη».
Όπως ανέφερε, την πρώτη εβδομάδα «ανοίγματος» του λιανεμπορίου η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%. «Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Εξήγησε, δε, ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δεν θα μπει», επισήμανε.
Σχετικά με την πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, τόνισε ότι έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί 561.000 ραντεβού για την πρώτη και για τη δεύτερη δόση και διαρκώς προστίθενται νέες εγγραφές και ραντεβού. Ωστόσο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμα να υπάρξει πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, δεδομένου ότι εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι πολίτες προσέρχονται κανονικά στα ραντεβού τους, καθώς καθημερινά η προσέλευση αγγίζει το 97%-98%.