Τη διεθνή έκθεση «Beyond 4.0» στη ΔΕΘ εγκαινίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε πως το πεπρωμένο δεν είναι κληρονομιά, αλλά επιλογή.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε εκτενή αναφορά στις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η αξιοποίηση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, στην επικοινωνία του με το κράτος και στην αναπτυξιακή προοπτική που διανοίγεται στη χώρα. «Νομίζω ότι, αποδεικνύουμε ότι, από αυτήν τη φράση που πάρα πολύ συχνά ακούμε εδώ και χρόνια: "δεν γίνεται, δεν γίνεται…" το "δεν" σβήνει. Και μπορούμε κάλλιστα να το πετύχουμε κι εμείς», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τον ρόλο και τη σημασία της έκθεσης τεχνολογίας «Beyond 4.0», που άνοιξε τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη και στο συμβολισμό της για την πόλη, υπό το πρίσμα «μεγάλων ξένων επενδύσεων», που εγκαινιάζονται το τελευταίο διάστημα, όπως, της Pfizer, της Cisco, κ.α. Παρέπεμψε, μάλιστα, σε απόσπασμα πρόσφατης ομιλίας του πρωθυπουργού σχετικά με τη νέα προοπτική που διανοίγεται για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην περιοχή, ότι «η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα εξωστρέφειας» και ότι «μαζί με τη Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο και όλη η Ελλάδα» και «γίνεται έδρα μεγάλων ξένων επενδύσεων» , ενώ «προσανατολίζεται στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στις εξαγωγές» και συνέχισε:
«Αυτό συμβαίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας είναι άμεσα διακριτή μια μεγάλη μεταστροφή που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η οικονομική διάσταση αυτών των επενδύσεων είναι αυταπόδεικτη, αλλά έχουν και μία πολιτική διάσταση. Είναι αφιερωμένες σε όλους εκείνους τους νέους Ελληνες και τις νέες Ελληνίδες, οι οποίοι κατά τα χρόνια της κρίσης αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή κάποιοι από επιλογή, αλλά κάποιοι δυστυχώς από ανάγκη δεν μπορούσαν να βρουν την τύχη τους εδώ. Και πλέον αυτή τη στιγμή με αυτές τις επενδύσεις αλλάζουμε αυτό το τοπίο», είπε ακόμη ο κ. Πιερρακάκης.
Το σκεπτικό των αλλαγών που έγιναν το τελευταίο διάστημα
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και άλλων βιοτικών και αναπτυξιακών προβλημάτων. «Η τεχνολογία έχει έρθει το τελευταίο χρονικό διάστημα, την τελευταία διετία να δράσει ως ένας επιταχυντής, ως ένας μηχανισμός διευκόλυνσης του πολίτη, συνολικά, σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι αυτή βρίσκει εφαρμογή ακόμη και στην αντιμετώπιση δύσκολων καιρικών φαινομένων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα τις τελευταίες ώρες.
«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση σε σχέση με τη διαχείριση αυτών των φαινομένων», είπε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε: «Προφανώς, επειδή βρισκόμαστε σε μια έκθεση τεχνολογίας, να τονίσω ότι, και σε αυτή την πολύ δύσκολη διαχείριση, η τεχνολογία έρχεται και παίζει τον ρόλο της, το γνωστό 112, η γραμμή ενημέρωσης του πολίτη, έχει θεμελιώσει τη μεγάλη του αξία σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».
Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο σκεπτικό των αλλαγών που έγιναν το τελευταίο διάστημα, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες, αναφέροντας τις «δύο, συν μία, φιλοσοφικές γραμμές, που κρύβονται πίσω από τις επιλογές των αλλαγών».
Ως πρώτη, επεσήμανε, ότι ο σχεδιασμός δεν γίνεται με επίκεντρο το κράτος, αλλά με κριτήριο τις ανάγκες του πολίτη, δηλαδή, με τη λογική ότι «το κράτος βάζει κάτω με μολύβι και χαρτί, ούτε καν με υπολογιστή, τις πέντε, τις επτά διαδικασίες, και τις κάνει μία», εξυπηρετώντας τις ανάγκες του πολίτη.
Η δεύτερη αντίληψη, είπε ο υπουργός, είναι ότι το σύστημα της διαδικτυακής πύλης ψηφιακής διακυβέρνησης gov. gr χτίζεται «πέτρα - πέτρα», χωρίς να αναμένεται το τελικό «φαραωνικό προϊόν» και συνέχισε: «Αν το κάναμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο, που δε δούλεψε, θα περιμέναμε το gov.gr στην τελική του μορφή, δε ξέρει κανείς πότε θα τελείωνε. Επιλέξαμε να το χτίσουμε υπηρεσία - υπηρεσία» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια εξέλιξης της διαδικτυακής πύλης, υπήρχαν περίπου 500 υπηρεσίες, οι οποίες και κατετάγησαν σε αυτήν με συγκεκριμένο τρόπο, «ακριβώς επειδή η πληροφορία δε βρισκόταν σε ένα σημείο, με ένα ενιαίο τρόπο και φιλοσοφία». Σήμερα, όπως είπε, η ψηφιακή πύλη gov.gr παρέχει πρόσβαση στον πολίτη σε 1.3000 δημόσιες υπηρεσίες. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν 150.000.000 διαδικτυακές πράξεις και συναλλαγές με υπηρεσίες του Δημοσίου, από μόλις 8,8 εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις που είχαν γίνει το 2018. «Είναι μια κατάκτηση η οποία θα μείνει ως θετική κληρονομία», πρόσθεσε.
Τέλος, η «συν μία» φιλοσοφική αντίληψη όπως διευκρίνισε ο υπουργός, αφορά το σύνολο των επιλογών, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως κληρονομιά και ως κίνητρο για τις αλλαγές. Τέλος, τόνισε ότι αυτή ήταν και η επιδίωξη του πρωθυπουργού, το σύνολο των καλών πρακτικών που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας να μείνει και να εξελιχθεί μετά την πανδημία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και του αναπτυξιακού κλίματος στη χώρα.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, και με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Επίσης, παρέστησαν οι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θεόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.α.