Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αφού κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Κάπως έτσι, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναμένεται στις «αρχές Φλεβάρη το αργότερο». Αυτό τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση προσβάλλει με τη στάση της τον νυν Πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Η ονοματολογία θα πρόσβαλε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν η θητεία του όλοι ξέρουμε πότε λήγει. Επομένως ένας ΠτΔ, που θα έβλεπε συνέχεια να “φιγουράρουν” ονόματα γύρω–γύρω, θα ήταν βαθύτατα προσβεβλημένος, πιστεύω, και αποδυναμωμένος», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Οι βασικοί στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα «είναι ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή μας». Επίσης, να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή από μια 10ετή κρίση, έχοντας κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και «προσδοκά να προσελκύσει επενδύσεις».
Σε ερώτηση για τα οφέλη της Ελλάδας από την στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ΗΠΑ έχουν γύρει προς τις ελληνικές θέσεις. «Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η αμερικανική στάση έχει “φύγει” λίγο από το επίπεδο ισορροπίας που προσπαθούσε να διατηρήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έχει γύρει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας το τελευταίο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μια προκλητική ενέργεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Τι είπε ο κ. Πέτσας για τη συμφωνία EastMed
Για την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα «προσπαθειών ελληνικών κυβερνήσεων διαδοχικών και αυτό είναι σημαντικό». Εξήγησε ότι η κατασκευή του αγωγού θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας, θα φέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη, καθώς οι συνεργαζόμενες χώρες «έδειξαν τα αντανακλαστικά τους, απέναντι στην προκλητικότητα μιας άλλης χώρας, φροντίζοντας να επιταχύνουν τη διαδικασία που είχε καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια».