Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα θέσει η Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.
Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από το Συμμαχία να πάρει θέση.
Να πάρει θέση το ΝΑΤΟ
«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Πέτσας και υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
Αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιείται μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί σε διπλωματική απομόνωση. «Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι συνολικές ενέργειες της Ελλάδας για τις τουρκικές προκλήσεις
Όσον αφορά τις ευρύτερες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις, θέτοντας το ζήτημα τόσο στον Ιταλό όσο και στον Γάλλο Πρόεδρο από τους οποίους ζήτησε τη στήριξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.
Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, επίσης στο ΥΠΕΞ κλήθηκε και ο πρεσβευτής της Λιβύης, από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε, τέλος, ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι «Διεθνοποιούμε το ζήτημα και θέλουμε στήριξη. Δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε χθες τα κόμματα και κάθε φορά θα εξετάζει τις συνθήκες ενημέρωσης».