Για τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα όσα ειπώθηκαν εκεί, μίλησε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, έδωσε έμφαση σε θέματα που συζητήθηκαν στην τριήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη, όπως οι τουρκικές προκλήσεις, η πρόσκληση για επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις, τα F-35, το μεταναστευτικό, ενώ ρωτήθηκε και για το θέμα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου απάντησε ότι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα κάνει τις ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ωστόσο πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα και την Δευτέρα.
Πέτσας: Θα προχωρήσει η συμμετοχή μας στα F-35
Για τα F-35, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η χώρα ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα και είναι κάτι που θα προχωρήσει στο μέλλον.
«Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα F-35. Αυτό θα προχωρήσει. Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές Αρχές και θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου σε ενάμιση χρόνο. Μέχρι το 2024, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα. Επομένως μετά το 2024-2025 που θα έχει και τη δυνατότητα το εργοστάσιο να παράξει τα F-35, θα προμηθευτούμε μία μοίρα αεροσκαφών F-35 που θα συμβάλει πάρα πολύ αυτό στην αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις συναντήσεις με επιχειρηματίες, ο ο. Πέτσας επιβεβαίωσε πως έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τομείς της ενέργειας, μέχρι τα λιμάνια και από τις μαρίνες μέχρι τα συστήματα τεχνολογιών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένους επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ταχύτητα στις επενδύσεις στην Ελλάδα», σχολίασε.
Πέτσας: Ως τις 13 Φεβρουαρίου η απόφαση για ΠτΔ
Οσον αφορά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεκινούν σήμερα, απάντησε πως δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ανοίξει τέτοια συζήτηση.
«Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να συζητήσει, θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να θέσουν όποιο θέμα θέλουν. Αλλά η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να συζητήσει για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα εθνικά μας θέματα, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά για τον εκλογικό νόμο ο οποίος έρχεται άμεσα», απάντησε, τονίζοντας πως η τελική απόφαση θα έχει παρθεί ωστόσο, το αργότερο ως στις 13 Φεβρουαρίου.
Τα άλλα σημεία της συνέντευξης Πέτσα στον ΑΝΤ1
Επίσης, κατά την συνέντευξη στο δελτίο του ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας ανέφερε:
Για τα σχόλια της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ:
«Η απάντηση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι: όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα. Το πρώτο βασικό αποτέλεσμα των συναντήσεων -και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την υπόλοιπη αμερικανική διοίκηση, αλλά και με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, με τους κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων και του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού- είναι: Πρώτον επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση των δύο χωρών που είναι στο καλύτερο επίπεδο -όπως είπαν όλοι και από τις δύο πλευρές- των τελευταίων δεκαετιών. Δεύτερον: Υπήρξε κάθετη τοποθέτηση ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και ένα προσκλητήριο του ίδιου του Προέδρου Τραμπ στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτον: Πλέον και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει την ίδια εικόνα που έχει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες δεν ευνοούν την σταθερότητα στην περιοχή».
Για τα εθνικά ζητήματα:
«Από τη πολιτική των ισορροπιών η αμερικανική Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει γείρει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως προκλητικό. Επομένως, όταν λέει δημόσια ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι ξέρουν όλοι που βρισκόμαστε, επιβεβαιώνει την στάση της αμερικανικής πλευράς. Όποιος άκουσε τον Μάικ Πομπέο και τον Μάικ Πενς, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α., όσοι ήταν μπροστά στις συναντήσεις που είχαμε με την κυρία Πελόζι, με εκπροσώπους των δύο κομμάτων και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν μία φωνή.
Ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται, ότι θέλουν να βοηθήσουν για να γίνουν ακόμα καλύτερες οι σχέσεις. Άρα είχαμε μία επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων που έχουμε αυτή την περίοδο. Σημειώνω ότι είναι πολύ δύσκολο να μαζέψεις 2-3 βασικά στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Η.Π.Α.. Και εμείς είχαμε έντεκα από τους δώδεκα, μεταξύ των οποίων τρεις είχαν προσπαθήσει να κερδίσουν το χρίσμα, κάποιου πολιτικού κόμματος ή να προχωρήσουν για την προεδρία των Η.Π.Α. και ένας είχε διεκδικήσει την προεδρία. Επομένως μιλάμε για κορυφαίες προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής».
Για το μεταναστευτικό:
«Μπορούμε να πούμε δύο ξεκάθαρα πράγματα: Θα προχωρήσουμε το σχέδιό μας, δεν αλλάζει το σχέδιό μας, προχωράει και υλοποιείται. Και επειδή άκουσα να λέγεται ότι θα παραμείνει η Μόρια ανοικτή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κέντρο, σας λέω ότι δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κέντρο. Ένα θα είναι το κέντρο. Πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει σε πλήρη λειτουργία κάθε τι. Το κέντρο στη Μόρια όμως θα κλείσει, δεν το συζητάμε αυτό. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό.
Επίσης, προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών. Και αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει».