Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σχετικά με το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι μετά από συζητήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, το αίτημα θα αναθεωρηθεί. «Είμαστε εδώ να το ξανασυζητήσουμε αν χρειαστεί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές συναντίληψη μεταξύ της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη και των δημάρχων Βορείου Αιγαίου, ωστόσο βασικό σημείο διαφοράς παραμένει ότι δεν επιθυμούν νέες υποδομές φιλοξενίας και ζητούν να κλείσουν οι υπάρχουσες, κάτι που για την κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικό.
«Υπάρχει μεγάλος πολύ αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου εξαιτίας των αυξημένων ροών… Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, όχι μόνο με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, αλλά και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να πηγαίνουν δυτικά όσοι παίρνουν άσυλο, και οι άλλοι ανατολικά, δηλαδή να επιστρέφουν στην Τουρκία» ,εξήγησε. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.
Πέτσας: Τον Ιανουάριο έγιναν 85 επιστροφές
Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή συγκεκριμένη τροπολογία για την αλλαγή του πλαισίου χορήγησης ασύλου ενώ σημείωσε ότι θα δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση στους Δήμους που έχουν επιβαρυνθεί από το μεταναστευτικό και άλλα 25 στο Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι προχωρούν κανονικά οι επιστροφές προσφύγων, ενημερώνοντας ότι τον Ιανουάριο έγιναν συνολικά 85. Ο κ. Πέτσας, τόνισε, παράλληλα, ότι στην τροπολογία που κατατίθεται σήμερα, αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ καθώς πλέον θα καταγράφονται και οι συνεργάτες τους.
Όσον αφορά το πλωτό φράγμα, μίλησε για πιλοτική εφαρμογή του για να εξακριβωθεί αν μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, να μην προκαλεί πρόβλημα στην αλιεία, στη ναυσιπλοΐα και στους ανθρώπους που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν το περάσουν, αλλά να ελέγχονται. «Αν εκπληρεί τους στόχους θα δούμε πως θα αναπτυχθεί σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου… Θα λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις», αποσαφήνισε.
Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων
Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια της Δευτέρας στη Λέσβο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου» υπογραμμίζοντας ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου». Παράλληλα επανέλαβε ότι οι αρχές «ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες του κ. Στεφανή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή είναι αποτέλεσμα της σύστασης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» προσθέτοντας ότι «εθνικός συντονιστής της φύλαξης των συνόρων παραμένει ο Αλκιβιάδης Στεφανής».
Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμεραξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».