«Η Ελλάδα τα κατάφερε», εν μέσω πανδημίας, είπε σήμερα από τη Βουλή ο Στέλιος Πέτσας.
Η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2022».
Η ομιλία του Στέλιου Πέτσα
Θα ζητήσω λίγο την ανοχή σας για δύο θέματα που έχουν τεθεί, ένα από τον κύριο Ζαχαριάδη και ένα από τον κύριο Δημοσχάκη. Κατ΄αρχάς προς τον κύριο Ζαχαριάδη: είπατε την φράση μου, δεν τολμήσατε να πείτε ποια ήταν η πρότασή σας. Θα την πω εγώ, λοιπόν, για να την ακούσουν όχι τα μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά όσοι μας ακούνε.
Η πρότασή σας ήταν από τον Μάρτιο του 2020 διά του κυρίου Πολάκη - κατ΄επανάληψη - να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. Από τον Μάρτιο του 2020, όταν δεν τις χρειαζόμασταν να δίναμε 1.600 ευρώ την ημέρα για 331 ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. Δηλαδή να δώσουμε πάνω από 120 εκατ. ευρώ μέχρι την ημερομηνία που είπατε ότι είχα δώσει τη συνέντευξη - χωρίς να τα χρειαζόμαστε - στους κλινικάρχες. Γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε πληθώρα, τότε, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και δε χρειαζόταν καμία επίταξη ιδιωτικής κλίνης Μ.Ε.Θ. Αν, λοιπόν, σας είχαμε ακούσει, θα είχαμε πετάξει 120 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή ήταν η απάντηση. Να τολμάτε να λέτε και ποια ήταν η πρότασή σας. Και να μην κρύβεστε πίσω από θολά νερά. Το ότι δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αυτή η δική μας πρόθεση για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αποδεικνύεται από το ότι παραλάβαμε 557 κλίνες και τις υπερδιπλασιάσαμε. Έχουμε προσλάβει πάνω από 10.000 άτομα προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το στηρίξουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Και όταν εσείς χρησιμοποιείτε τις Μ.Ε.Θ., τις χρησιμοποιείτε παραπλανητικά, πότε για να υποστηρίξετε τα αντιεμβολιστικά θολά νερά στα οποία ψαρεύατε και πότε για να πείτε ότι κάτι άλλο έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση, παρά να προτρέπει τους πολίτες να επιδεικνύουν συλλογική ωριμότητα και ατομική ευθύνη. Ε, όχι.
Δεύτερον, όσον αφορά αυτό που είπε ο κύριος Δημοσχάκης για τους συνοριακούς σταθμούς είναι πάρα πολύ σημαντικό, πράγματι είναι μια υστέρηση της χώρας να έχει αυτόν τον συνοριακό σταθμό η Τουρκία απέναντί μας και εμείς να έχουμε στους Κήπους αυτή την κατάσταση. Έχω να πω ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες που έχουν γίνει με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλλά και με το Υπουργείο Εσωτερικών και την "ΕΓΝΑΤΙΑ" που είχε υπάρξει προ-μελέτη, είμαστε κοντά σε μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στους τρεις φορείς, προκειμένου να γίνει επιτέλους ένας σύγχρονος συνοριακός σταθμός, ώστε να μην καθυστερήσουμε πάρα πολύ στις διαδικασίες. Και νομίζω ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να δώσουμε την απάντηση που πρέπει.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Συζητούμε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022.
Έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος έρχεται να «χτίσει» πάνω σε εκείνον του 2021, που δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είχε κατατεθεί εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Καθώς κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο δοκιμάζονταν πέρυσι από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της πανδημίας και την συνεπαγόμενη μεγαλύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία, η Ελλάδα τα κατάφερε! Και τα κατάφερε, πρώτον, με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, και δεύτερον, με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της. Παρά την πρωτοφανή αβεβαιότητα της πανδημίας, η Ελλάδα τα κατάφερε διότι αποκατέστησε την Εμπιστοσύνη!
Ένα πολύτιμο άυλο κεφάλαιο, που μετουσιώνεται σε έμπρακτη οικονομική στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Και έτσι σταθήκαμε, όλοι μαζί, όρθιοι.
Η συνολική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από το Κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανέρχεται στα 43,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022. Πρόκειται για το 3ο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης – ως ποσοστό του ΑΕΠ – στην ευρωζώνη, και το 4ο παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Επαναλαμβάνω: 43,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη μπορούν να διατεθούν αυτά τα χρήματα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης όπως η παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Πέτσας για επενδύσεις και μείωση φόρων
Ό,τι είπαμε το κάναμε και η εμπιστοσύνη αυτή εμπεδώθηκε τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων παγκόσμιων βιομηχανικών και τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Volkswagen, η Microsoft, η Pfizer και η Digital Realty. Εξελίξεις οι οποίες αναβαθμίζουν την Πατρίδα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, προσδίδοντας νέα δυναμική στην εθνική οικονομία και δημιουργώντας νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας.
Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Tο κάναμε. Ότι θα μειώσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις. Tο κάναμε. Ότι θα μειώσουμε τους φόρους στην εργασία. Tο κάναμε. Ότι θα θεσπίσουμε ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων φιλικών προς τις επενδύσεις –και με στόχο την αναστροφή του brain drain. Tο κάναμε.
Αποδείξαμε, με αριθμούς, όχι με λόγια, την ικανότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη κατάσταση, που προξένησε η πανδημία, με μεθοδικότητα και σχέδιο, χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις. Και την αποφασιστικότητά μας να υλοποιούμε, παρά τις κρίσεις, όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους έδειξαν αύξηση άνω του 13% στο ΑΕΠ μας. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που υπερκάλυψαν την απώλεια του ΑΕΠ της πανδημίας ήδη από το 3ο τρίμηνο του ’21.
Ανατρέχοντας στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, μίλησα τότε για «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας που θα μας επέτρεπε να μην παρασυρθούμε από τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, αλλά να κινηθούμε με δυναμισμό και συνέπεια στο μέλλον. Με την παρακαταθήκη της εμπιστοσύνης, ο Προϋπολογισμός του 2022 που συζητούμε σήμερα αποτελεί στέρεα «γέφυρα» μετάβασης από μία ταχύτατη ανάκαμψη, σε μία υψηλή διατηρήσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών.
Πέτσας: Οι στόχοι της Κυβέρνησης
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης έχει έναν κύριο στόχο: να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Στο ίδιο πνεύμα εργαζόμαστε και στο κομμάτι της Αυτοδιοίκησης. Χτίζουμε σταθερά μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεχίζουμε τις τομές για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.
Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και τα νέα μεγάλα έργα του μέλλοντος».
Στο ξεκάθαρο αυτό μήνυμα συνοψίζεται η βούλησή μας να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτών των νέων μεγάλων έργων του μέλλοντος.
Μέσα από μεταρρυθμιστικές τομές σε θεσμικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση για να κάνει το απαραίτητο μεγάλο άλμα στο μέλλον.
Για εμάς, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, των πόλεων και των περιφερειών μας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι τριπλός: Αναπτυξιακός, κοινωνικός και πολιτιστικός/αθλητικός.
-Αναπτυξιακός, γιατί κανένα κεντρικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Και πολύ περισσότερο γιατί κανένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν αξιολογείται στο κενό, αλλά κυρίως από τους δείκτες απόδοσης που μετράνε τη σημασία του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
-Κοινωνικός, γιατί καμία κεντρική παρέμβαση όταν την κοιτάς από ψηλά στο μάκρο επίπεδο, δεν μπορεί να σου δείξει πόσο ενισχύει την κοινωνική συνοχή σε μίκρο επίπεδο. Είναι πολύ διαφορετικό να παρατηρείς, επιβάτης σε ένα αεροπλάνο, μια παρέμβαση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την επικράτεια, από το να είσαι συνεπιβάτης σε ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ που μεταφέρει και τον τελευταίο μαθητή από το χωριό του στο κοντινότερο σχολείο.
-Και πολιτιστικός/αθλητικός, γιατί είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χιλιάδων χρόνων και άλλο πράγμα να μιλάμε για την πυροπροστασία στις Μυκήνες, ή την πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία ή στην Αρχαία Μεσσήνη.
Πέτσας: Προϋπολογισμός μετάβασης της χώρας στην κανονικότητα
Πέτσας: Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στις γιορτές
Αναφορικά με τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, είναι η πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, που «επενδύουμε» τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και των Δήμων με τους αντίστοιχους πόρους.
Κινούμαστε σε τέσσερα επίπεδα: Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε, το δεύτερο την τακτική χρηματοδότηση των ΟΤΑ, το τρίτο την έκτακτη χρηματοδότηση, και το τέταρτο τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στο πρώτο επίπεδο, αναφέρομαι σε μεταρρυθμίσεις όπως:
-Ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ.
–Ο νόμος για τον εσωτερικό έλεγχο.
–Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, που επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.
-H ρύθμιση μια σειράς από εκκρεμή ζητήματα, όπως τα αδήλωτα τετραγωνικά που αύξησαν για πάντα τα έσοδα των Δήμων, την ώρα που απάλλαξαν για πάντα από πρόστιμα και προσαυξήσεις τους δημότες τους.
-Oι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι διευκολύνσεις στην καταβολή των δόσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι έκτακτες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι μόνιμες παρεμβάσεις στην διευκόλυνση των δημοσίων συμβάσεων, το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και η δευτερογενής νομοθεσία του, καθώς και η αναβάθμιση των κοινωνικών δομών των Δήμων.
Και βέβαια, προωθούμε το επόμενο διάστημα την μεγάλη μεταρρύθμιση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, με στόχο το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις δείχνουν ότι οικοδομούμε μεθοδικά μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης.
Στο πεδίο της τακτικής χρηματοδότησης, εργαζόμαστε συντονισμένα για να αντιστρέψουμε την πορεία συρρίκνωσης των ΚΑΠ τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε τον Οκτώβριο στην έκδοση μιας συμπληρωματικής απόφασης ΚΑΠ, ύψους 107 εκατ. ευρώ, και τον Νοέμβριο στην έκδοση νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 110 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των τρεχουσών αναγκών των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών σχεδίων. Ενώ, ειδική πρόβλεψη υπήρξε για την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής κατανομής ποσού, ύψους 7 εκατ. ευρώ, από τους ΚΑΠ –σε όλους τους Δήμους της χώρας– για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από τις διακυμάνσεις των τιμών στο κόστος ενέργειας και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.
«Το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ»
Θέλω εδώ να τονίσω ότι το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ. Σκοπός μας είναι να άρουμε τις τυχόν δυσλειτουργίες, να εξασφαλίσουμε μια πιο δίκαιη κατανομή και, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το ποσό για τους ΚΑΠ, έτσι ώστε, όπως είπα πρωτύτερα, να αρχίσει σταδιακά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών. Συνολικά εκτιμώ ότι οι ΚΑΠ το 2022 μπορεί να αυξηθούν και τον Ιανουάριο του 2023, όταν θα αρχίσει να εκτελείται ο Προϋπολογισμός αυτής της εκλογικής χρονιάς, να έχουμε μια σημαντική, περίπου 15% αύξηση, η οποία θα επιτρέψει να απορροφηθούν χωρίς αναταράξεις μεταξύ αστικών και περιφερειακών δήμων, οι όποιες αναπροσαρμογές κριτηρίων συναποφασισθούν στην κατανομή των ΚΑΠ.
Παράλληλα, σε συνεννόηση επίσης με το οικονομικό επιτελείο, εξετάζουμε αφενός τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφετέρου τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης των οφειλών προς τους Δήμους.
Το τρίτο επίπεδο έχει να κάνει με τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες σχετίζονται είτε με την πανδημία του κορωνοϊού είτε με τις φυσικές καταστροφές.
Σταθήκαμε δίπλα στους Δήμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαθέσαμε συνολικά 237,1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξουμε τις απώλειες εσόδων και την αύξηση δαπανών για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Επιπλέον, στηρίζουμε εμπράκτως τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, πολλές από τις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι συνδέονται με την κλιματική κρίση. Το περασμένο δωδεκάμηνο δόθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό σε πληγέντες Δήμους της χώρας συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας 123,4 εκατ. ευρώ (ΣΑΕ 055).
Το τέταρτο πεδίο δράσης μας αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ. Οικονομική δύναμη πυρός του υπουργείου είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου εντάσσουμε συνεχώς νέα έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ. Με διαδοχικές αυξήσεις διαμορφώσαμε τον ονομαστικό προϋπολογισμό του προγράμματος στα 3,45 δισ. ευρώ για εντάξεις έργων. Παράλληλα, με τις συνέργειες που προωθούνται με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταφέρουμε από το «Αντώνης Τρίτσης» έργα ύδρευσης ύψους 222 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, ενώ δρομολογούμε την έκδοση νέας πρόσκλησης, ύψους 225 εκατ. ευρώ, για έργα οδοποιίας, με έμφαση στην οδική ασφάλεια.
Ήδη τους τελευταίους επτά μήνες έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εκατοντάδες έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Και έχουμε ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα που καταδεικνύουν την σπουδαιότητα των έργων αυτών:
- Στην αγροτική οδοποιία, το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου που έχει ενταχθεί, περίπου 3.700 χιλιόμετρα, είναι όσο η απόσταση Αθήνας-Μαδρίτης.
- Στην ύδρευση, το μήκος (4.400 χιλιόμετρα) των παλαιωμένων αγωγών ύδρευσης που αντικαθίστανται, είναι 2 φορές η απόσταση Αθήνας-Μονάχου, ενώ η ποσότητα 10.000.000 κυβικών μέτρων νερού που θα εξοικονομηθεί σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την ετήσια ζήτηση πόσιμου νερού μιας πόλης 110.000 κατοίκων.
- Στη διαχείριση αστικών λυμάτων, οι 300.000 κάτοικοι για τους οποίους βελτιώνεται η επεξεργασία των παραγόμενων αστικών λυμάτων είναι πληθυσμός περίπου ίσος με τον πληθυσμό των μονίμων κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Λάρισας.
- Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας των 16.700.000 (kWh/έτος) ισοδυναμεί με την ετήσια πλήρη κάλυψη ενός οικισμού 2.000 κατοίκων.
- Η δημιουργία ή ανάπλαση υπαίθριων χώρων σε αστικές περιοχές, έκτασης 1.900 στρεμμάτων είναι 1,6 φορές μεγαλύτερη από την έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας, του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».
Από αυτά τα πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία φαίνεται καθαρά η μεγάλη δυναμική του προγράμματος και η συμβολή του στην τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών.
«Ο κοινωνικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Αναφορικά με τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, από το Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με περίπου 310 εκατ. ευρώ φέτος. Μια σημαντική αύξηση από τα 279 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Επιπλέον, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, ιδίως για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, κάναμε πρόσθετη παρέμβαση, σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, με μία έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σχεδιάσαμε τη νέα δράση για «τις νταντάδες της γειτονιάς». Μια δράση που συμφιλιώνει την οικογενειακή με την επαγγελματική ή/και προσωπική ζωή. Που ενισχύει οικονομικά και διευκολύνει τις μητέρες να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας. Και που, παράλληλα, μειώνει την αδήλωτη εργασία, μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές. Το έργο αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο στις αρχές του 2022, για να εφαρμοστεί κατόπιν σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους στον αγώνα που δίνουμε για μια Ελλάδα χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, με περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνική και οικονομική ανέλιξη.
Και, κυρίως, είναι σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα που δίνουμε για να μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, να παραμείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους.
Έπειτα από πολλά χρόνια, έχουμε πλέον και τους αναγκαίους πόρους, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, ούτως ώστε να ζωντανέψουμε πολλά από τα όνειρά μας.
Σας καλώ, λοιπόν, με αίσθημα ευθύνης να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2022. Έτσι ώστε τα όνειρα να μπορούν να γίνουν σχέδια. Και τα σχέδια, πράξη.Για το καλό όλων των Ελλήνων, για το καλό της Πατρίδας μας, κατέληξε στην ομιλία του ο Στέλιος Πέτσας.