Περιοδικό της Βουλής ρώτησε τους αρχηγούς πώς σχεδιάζουν την Ελλάδα του 2040 -Οι απαντήσεις... μέτριες - iefimerida.gr

Περιοδικό της Βουλής ρώτησε τους αρχηγούς πώς σχεδιάζουν την Ελλάδα του 2040 -Οι απαντήσεις... μέτριες

Το εξώφυλλο του περιοδικού
Το εξώφυλλο του περιοδικού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όραμά τους για την Ελλάδα του 2040 περιγράφουν οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νέο, 61ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου!», που αναρτήθηκε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.

Με αφορμή τις επικείμενες εθνικές εκλογές όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να συγγράψουν ένα άρθρο-απάντηση σε δύο ερωτήματα: «Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα του 2040 και τι πρέπει να γίνει για να πραγματωθεί αυτό το όραμα;». Εκλήθησαν επίσης να απαντήσουν και στο ακόλουθο προσωπικό ερώτημα: «Για ποια (ες) πρωτοβουλία (ες) θα θέλατε να σας θυμούνται οι Έλληνες πολίτες όταν κάποια στιγμή με το καλό αποχωρήσετε από την πολιτική;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι χωρίς εκπλήξεις και ακολουθούν τη «γραμμή» των κομμάτων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να οραματίζεται εναργέστερα την Ελλάδα μετά από είκοσι χρόνια, αφού κάνει λόγο για βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και το μέλλον της Γενιάς Ζ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα το 2040 θα είναι μια χώρα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης


Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα το 2040 θα είναι μια χώρα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι «ως χώρα πρέπει να εφαρμόσουμε τον μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Σχεδιασμό ώστε τις προκλήσεις να μην τις αντιμετωπίζουμε ως προβλήματα αλλά να τις αξιοποιήσουμε ως ευκαιρίες».

«Μεταβλητότητα, Αβεβαιότητα, Επινοητικότητα, είναι τρεις λέξεις-κλειδιά για όσους θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της δημιουργίας μιας ικανής και όχι παθητικής Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο πρωθυπουργός, ενώ περιγράφοντας τις προκλήσεις της επόμενης 20ετίας υπογραμμίζει ότι:

«Στα επόμενα 20 χρόνια ο κόσμος αναμφισβήτητα θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της κλιματικής κρίσης και θα αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των βασικών πηγών ενέργειας από άνθρακα, με καθαρή ενέργεια. Από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης θα περάσουμε στην ηλεκτρική κινητικότητα ως μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης διαδικασίας εξέλιξης των «έξυπνων» πόλεων. Θα αναδιαμορφώσουμε τη βιομηχανική παραγωγή και θα οικοδομήσουμε μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη κοινωνία. Χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε και το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, εστιάζοντας γύρω από νέες οικονομικές προτεραιότητες που θα αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανισορροπίες και τις κοινωνικές ανισότητες. Και η Generation Z, τα παιδιά που σήμερα είναι 20 ετών, θα είναι αυτά που θα πρέπει να αναζωογονήσουν τις δημοκρατίες μας και να απωθήσουν τον αυταρχισμό, όπου αυτός παίρνει κεφάλι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος «για όλα αυτά που έρχονται» και εξηγεί ότι «σύμφωνα με το δικό μας όραμα η Ελλάδα του 2040 θα είναι μια χώρα σταθερή αλλά σε διαρκή κίνηση, ένα ευρωπαϊκό κράτος με την οικονομία μακριά από τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της, η οποία θα αναπτύσσεται απαντώντας στα στοιχήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Με στοχευμένες πολιτικές το ποσοστό του ρεύματος που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2027 θα ανέρχεται στο 80% της συνολικής παραγωγής, προσφέροντας φθηνή ενέργεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα θα δίνει περισσότερο βάρος στις ουσιαστικές δεξιότητες και όχι στα τυπικά προσόντα της σημερινής η της προηγούμενης εποχής, και ισότιμη επένδυση τόσο στις θετικές όσο και στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Και καταλήγει ο πρωθυπουργός: «Το συμπέρασμα, λοιπόν, προκύπτει αβίαστα: Η Ελλάδα του 2040 πρέπει να είναι μια χώρα σιγουριάς αλλά διαρκούς κίνησης προς 4 κατευθύνσεις. Για μια οικονομία δυναμική με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μια κοινωνία με καλύτερες αμοιβές και λιγότερη ανεργία. Με νέους που θα μπορούν να διεκδικούν το μέλλον τους. Και σε μια υπερήφανη πατρίδα που θα ακτινοβολεί στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Αλ. Τσίπρας: Το όραμά μας συγκροτείται γύρω από δύο θεμελιώδεις αξίες: τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια


«Το όραμά μας για την Ελλάδα τού σήμερα, αλλά και των επόμενων δεκαετιών πρέπει να συγκροτείται γύρω από δύο θεμελιώδεις αξίες που συνιστούν το ζητούμενο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο: τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια», τονίζει στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «το να μιλήσουμε για ένα εθνικό όραμα σήμερα σημαίνει πρώτον και κύριον να μιλήσουμε για τη χάραξη μιας στρατηγικής για το μέλλον της Ελλάδας, που στον πυρήνα της θα είναι κοινωνικά και οικονομικά συμπεριληπτική, αλλά την ίδια στιγμή θα στέκεται απέναντι στις πρακτικές διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων που μας έφτασαν στην οικονομική κρίση - τη συστηματική παλινόρθωση των οποίων παρακολουθούμε σήμερα. Επί της ουσίας δηλαδή, σε ένα εθνικό όραμα που θα οδηγεί στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού, αξιοκρατικού κράτους, βασισμένο στη βιώσιμη, δυναμική ανάπτυξη. Μια υπόθεση απαιτητική, μια διαδικασία που περιλαμβάνει συγκρούσεις αλλά και συγκλίσεις, σε κάθε περίπτωση όμως μια επείγουσα ανάγκη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας αυτό το σχέδιο δράσης για ασφάλεια και δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι σημαίνει δράση και πολιτική βούληση στους ακόλουθους τομείς:

«Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το κράτος πρέπει να προστατέψει τα δημόσια αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό, και να μην τα αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα ή ακόμα χειρότερα ως πεδίο αισχροκέρδειας για επιτήδειους.

Σημαίνει ότι το ΕΣΥ πρέπει να στηριχθεί, να εκσυγχρονιστεί και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε κάθε πολίτη και όχι διαρκώς να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται. Και μάλιστα μετά την τραγική εμπειρία της πανδημίας.

Σημαίνει επίσης ότι η εργασία πρέπει να γίνει συνώνυμο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι της εκμετάλλευσης. Άρα το κράτος να φροντίσει να τηρείται η εργατική νομοθεσία, να προστατεύονται τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων και να συμβάλλει μέσω των παρεμβάσεων για τον κατώτατο μισθό, στη διαμόρφωση ενός πλαισίου αμοιβών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στη δικαστική και στην εκτελεστική εξουσία. Σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να δρα απερίσπαστη και απολύτως ανεξάρτητη απέναντι σε πολιτικές πιέσεις και απόπειρες ελέγχου της.

Την ίδια στιγμή, σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούν και να αναβαθμιστούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου.

Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται ασφαλείς και αποτελεσματικές υποδομές, μεταφορές και υπηρεσίες, τόσο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών όσο και για την πολιτική προστασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει πραγματικά τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά και συνολικά όλων των ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα, απέναντι σε διακρίσεις. Σημαίνει ότι πρέπει να προωθεί μια συγκροτημένη πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού και μια σύγχρονη πολιτική ιθαγένειας. Και ότι θα προστατεύει τα σύνορά του με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διεκδικώντας μια δίκαιη ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου και μια αποτελεσματική ευρωτουρκική συμφωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να διεκδικεί ενεργά την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα και ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και πολύ πιο πέρα. Με σαφείς κόκκινες γραμμές και αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να επιλύσουμε τις διαφορές με τους γείτονες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με αυτοπεποίθηση και χωρίς φοβικότητα».

Επομένως, καταλήγει, «το όραμά μας είναι η αλλαγή υποδείγματος, πάνω στα ισχυρά θεμέλια της ασφάλειας και της δικαιοσύνης παντού, σε όλα τα επίπεδα, για όλους τους πολίτες».

Ν. Ανδρουλάκης: Ισχυρή οικονομία με την κοινωνία στο προσκήνιο


«Δεν μας αξίζει να συμβιβαστούμε με μια χώρα χαμηλών προσδοκιών» υπογραμμίζει στο άρθρο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαία μια προοδευτική πρόταση για το αύριο της χώρας, που στον πυρήνα της θα έχει την οικοδόμηση ενός κράτους διαφάνειας, αξιοκρατίας και λογοδοσίας. Που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας, για να αναχαιτίσουμε τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του δημογραφικού».

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει, ακόμη, ότι «στον πυρήνα της δικής μας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης βρίσκεται ο απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στους θεσμούς, στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία. Αλλά και ένα Εθνικό Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα. Μια ανάπτυξη Made in Greece.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έναν υγιή οικονομικό πατριωτισμό, που θα ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της πατρίδας μας σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σχέδιο που στηρίζεται και στηρίζει την ελληνική παραγωγή, και τις δραστηριότητες που έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Στη βιομηχανία, την βιοτεχνία, την μικρομεσαία επιχείρηση, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή. Που συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση περιορίζοντας δραστικά το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών.

Σχέδιο που δίνει κίνητρα και κινητοποιεί τους εγχώριους επενδυτές, για να επενδύσουν στην Ελλάδα, προωθεί την καινοτομία, αναπτύσσει νέες υποδομές και δίκτυα ενέργειας και μεταφορών και αναβαθμίζει τις γνώσεις και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Σχέδιο που ενισχύει αποτελεσματικά τις κοινωνικές υποδομές στην υγεία, την παιδεία την πρόνοια, που σήμερα δοκιμάζονται.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι συνθήκες για να γίνει πράξη αυτή η μεγάλη Αλλαγή, είναι ευνοϊκές χάρη στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων και δανείων, που δικαιούμαστε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, σε αντίθεση με ό,τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κυβέρνηση επέμεινε στον δικό της συντηρητικό και αδιέξοδο δρόμο. Αυτόν της στήριξης μόνο των μεγάλων και ισχυρών. Μάλιστα με ιδιαίτερα αδιαφανείς και προβληματικές διαδικασίες».

Δ. Κουτσούμπας: Το όραμα των κομμουνιστών είναι να σπάσουμε τα δεσμά του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος


«Το όραμα των κομμουνιστών, όλων των ανθρώπων που επιθυμούν και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, για να βγει ο λαός μας από τη μέγγενη της σημερινής βαρβαρότητας, δεν μπορεί να είναι άλλο από το να σπάσουμε τα δεσμά του σημερινού σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, που βάζει τα κέρδη πάνω κι από την ανθρώπινη ζωή, που αναγκάζει τους εργαζόμενους, σε όλες τις χώρες, να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς δικαιώματα, τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της παραγωγής, όλες οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία. Τη σωστή πορεία, μιας κοινωνίας και οικονομίας, που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, των δικαιωμάτων των πολλών κι όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων. Βέβαια, "το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"…», υπογραμμίζει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διευκρινίζοντας ότι «το όραμά μας δεν είναι ένα "εγκεφαλικό" σχέδιο έξω από τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά πατάει σταθερά πάνω στις σύγχρονες δυνατότητες που δημιουργεί η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της αλματώδους αύξησης στην παραγωγικότητα της εργασίας. Όραμά μας είναι αυτές οι δυνατότητες να αντιστοιχίζονται και να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται».

Σήμερα, τονίζει, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: «Αντί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας και να βελτιώνονται οι συνθήκες δουλειάς, το "ρολόι" γυρνάει προς τα πίσω με την κατάργηση δικαιωμάτων, όπως το 8ωρο, που στη χώρα μας κατακτήθηκαν πριν 100 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντί να διευρύνεται το επίπεδο υγείας, πρόνοιας, παιδείας προς όφελος του λαού, βλέπουμε ότι σήμερα οι εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πανδημίες, που πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει οριστικά στο παρελθόν.

Αντί να εξασφαλίζεται εργατική - λαϊκή στέγη για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια, τα λαϊκά νοικοκυριά, έρχονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη των εξώσεων και των πλειστηριασμών.

Αντί να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια από φυσικές καταστροφές και ατυχήματα, για να μη ζούμε "εγκλήματα" όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη, βλέπουμε κρίσιμες τέτοιες υποδομές να απαξιώνονται ή να μην υπάρχουν καν.

Αντί να προστατεύεται ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον, βλέπουμε να γίνεται πεδίο επενδύσεων για τις "πράσινες" μπίζνες και την λεγόμενη "πράσινη" ενέργεια, που ο λαός πληρώνει πανάκριβα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αιτία αυτής της μεγάλης αντίφασης έχει ονοματεπώνυμο: Λέγεται καπιταλιστικό κέρδος, που είναι η "ιερή αγελάδα" του σημερινού δρόμου ανάπτυξης και της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Είναι αυτό που φώναξαν οι νέοι άνθρωποι στις συγκλονιστικές διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη "τα κέρδη τους, οι ζωές μας".

Μάλιστα, παρόμοια συνθήματα ακούγονται αυτή την περίοδο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, όπως στη Γαλλία που βρέθηκα πριν λίγες μέρες. Είναι η απόδειξη ότι η πολιτική σε βάρος των λαών είναι ενιαία και ασκείται απ' τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, "δεξιά" ή "προοδευτική", με πρωθυπουργό "πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτη".

Είναι, όμως και η απόδειξη της χρεοκοπίας κάποιων άλλων "οραμάτων", που εμφανίστηκαν στους λαούς ως το "σύγχρονο" και το "αναγκαίο". Τέτοιο ήταν για παράδειγμα το "όραμα" της "Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το κοινό σπίτι των λαών", το "όραμα" της "δίκαιης κι αειφόρου ανάπτυξης", που δήθεν ωφελεί και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, το "όραμα" για το τέλος των κρίσεων και των πολέμων, ενώ σήμερα βιώνουμε το ακριβώς αντίθετο.

Σήμερα, που τα οράματα αυτά έχουν ξεθωριάσει, τα κόμματα που στη χώρα μας τα υπηρέτησαν και συνεχίζουν να τα υπηρετούν, προσπαθούν να ξαναεγκλωβίσουν το λαό, επιστρατεύοντας τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυρ. Βελόπουλος: Ελλάδα αυτοδύναμη, που θα παράγει πλούτο για τα παιδιά της και όχι χρέη για τα εγγόνια της


Την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας με την αλλαγή του παραγωγικούς μοντέλου θέτει ως προτεραιότητα του οράματός του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Βασικός μας στόχος, επισημαίνει, είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας - έτσι ώστε να μην στηρίζεται μόνο στον τριτογενή τομέα, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στον φθηνό τουρισμό που υπερβαίνουν το 80% του ΑΕΠ μας.

Σε κάθε περίπτωση, να πάψουμε να ζούμε με δανεικά υποθηκεύοντας το μέλλον μας σε δανειστές - να παράγουμε πλούτο και να σταθούμε στα πόδια μας, στηρίζοντας τον ισχνό πρωτογενή μας τομέα (τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία),καθώς επίσης τον αδύναμο δευτερογενή, με κέντρο βάρους τη μεταποίηση, την υψηλή τεχνολογία και τη βιομηχανία, ειδικά την αμυντική.

Με απλά λόγια, πρέπει να παραχθεί πραγματικός πλούτος - αφού χωρίς παραγωγή πλούτου, θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στο σπιράλ της παρακμής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, μέσα από αυτήν την αλλαγή, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέοι μορφωμένοι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό - κλιμακώνοντας το δημογραφικό μας πρόβλημα.

Να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί που εγκαταλείπουν την Ελλάδα - όχι μόνο για την αναζήτηση μίας θέσης εργασίας αλλά, επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να υπηρετήσουν την επιστήμη τους, να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και να ολοκληρωθούν ως άνθρωποι.

Οι νέοι είναι άλλωστε η νούμερο ένα προτεραιότητα μας - αφού από αυτούς εξαρτάται το μέλλον της πατρίδας μας».

Γ. Βαρουφάκης: Αν αλλάξουμε κατεύθυνση όλα μπορούν να είναι αλλιώς: αυτός είναι ο δρόμος της Ρήξης


«Υπάρχει ένα σταυροδρόμι σε αυτό τον δρόμο, όπου αν αλλάξουμε κατεύθυνση όλα μπορούν να είναι αλλιώς: αυτός είναι ο δρόμος της Ρήξης" υποστηρίζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του δημιουργήθηκε διότι βλέπαμε να ξεδιπλώνετε μπροστά μας ο δρόμος για μια Ελλάδα ως μόνιμη χρεοδουλοπαροικία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εξηγεί: «Το ΜέΡΑ25 αντιπροτείνει μια σειρά από άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές, των οποίων η μόνη προαπαίτηση είναι η εναντίωση στις προσταγές των Βρυξελλών αλλά και των ολιγαρχικών συμφερόντων που πλουτίζουν από την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και κράτους. Πολιτικές οι οποίες δε χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το 2040 για να εφαρμοστούν, αλλά εφόσον γίνουν πραγματικότητα θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα μπορούν να στρέφουν το βλέμμα τους προς το μέλλον με ελπίδα, όχι απόγνωση».

Ως τέτοιες πολιτικές προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την αύξηση των εισοδημάτων με την καθιέρωση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, την ίδρυση Εθνικής Εταιρίας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών και την εκπόνηση ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος για την πράσινη μετάβαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 πολιτικοί αρχηγοί όραμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ