Πέρασε με 191 ψήφους η ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία -Με μία ψήφο παραπάνω από το αναμενόμενο - iefimerida.gr

Πέρασε με 191 ψήφους η ιστορική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία -Με μία ψήφο παραπάνω από το αναμενόμενο

Οι βουλευτές της ΝΔ χειροκροτούν τον Κυρ. Μητσοτάκη
Οι βουλευτές της ΝΔ χειροκροτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με 191 συνολικά θετικές ψήφους, περισσότερες δηλαδή ακόμα και από τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κυρώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία για συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.

Την ιστορική αυτή συμφωνία ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ, αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 191 βουλευτές, κατά οι 109, ενώ δεν υπήρξε «παρών».

Ωστόσο, βάσει της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, υπήρξε ένας βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία, και ψήφισε υπέρ. Πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25.

Η ψηφοφορία ήταν και το αποτέλεσμα μιας πολύωρης διαδικασίας, με τοποθετήσεις και κυρίως αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη συμφωνία, πατώντας σε δύο σημεία: το άρθρο 2 της συμφωνίας, που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συνδράμουν τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων, αλλά και το άρθρο 18, που αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και επί των δύο σημείων, πάντως, η κυβέρνηση απάντησε, με τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εξωτερικών να προκαλούν την αντιπολίτευση να καταθέσει έστω και ένα παράδειγμα αντίστοιχης συμφωνίας που να γίνεται αναφορά στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, καθώς και να τονίζουν πως ούτε απόφαση για συμμετοχή του ελληνικού στρατού έχει ληφθεί ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά σε επιχειρησιακή δράση, παρά μόνο υποστηρικτική.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως θα… αλλάξει τους όρους της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το Σαλέχ, κάνοντας χρήση του άρθρου 31 αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της συμφωνίας ψήφισε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος μάλιστα δήλωσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«158 από την πλευρά της ΝΔ ψήφισαν υπέρ μιας εξαιρετικά σημαντικής και θεμελιώδους σημασίας για τη χώρα αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία».

Η σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα

Νωρίτερα, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο αντιπαράθεσης την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να θωρακίσει αμυντικά τη χώρα και το αποδεικνύει με πράξεις, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα αν θα αλλάξει τη συμφωνία σε περίπτωση που αναλάβει το κόμμα του τη διακυβέρνηση.

«Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023, τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» τόνισε με δηκτικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις τους στην Αφρική», και σχολίασε: «Τα περί φέρετρων που είπατε είναι ό,τι πιο άθλιο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα», απαντώντας στη φράση του κ. Τσίπρα περί κινδύνου να χαθούν Έλληνες στρατιώτες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε ευθέως αν θα αλλάξει το άρθρο 2 της συμφωνίας που αναφέρει τη γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη Συμφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του ήταν σαφής και ξεκάθαρος για το σχέδιό του...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω αγωνία, κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλεί με casus belli και φέρεται επιθετικά, έχω αγωνία. Το ερώτημα, κ. Τσίπρα, είναι αν είχατε εσείς αγωνία. Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες Ενοπλες Δυνάμεις» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει στους ίδιους τόνους:

«Αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, ε, λοιπόν, το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα, και τον Φεβρουάριο του '20 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες.

»Αν το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με λίζινγκ, προφανώς το αλλάζουμε, γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν, κ. Τσίπρα, το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα, το αλλάζουμε. Γι' αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα. Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο, που η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό, και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ στόχος ήταν η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως έγινε στην περίπτωση του «Barbaros», και σημείωσε ότι το πραγματικό δόγμα της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι η κόκκινη γραμμή μπαίνει στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης.

«Εμείς δεν βάλαμε την ουρά κάτω από τα σκέλια, όπως κάνατε με το Oruc Reis, κι ας μην είχαμε φρεγάτες και Rafale», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Και προσέθεσε ότι και ο ίδιος θα ενίσχυε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εάν το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά. «Μέχρι πριν τρία χρόνια κοιτούσαμε και το τελευταίο ευρώ και τώρα ξαφνικά γίναμε πολύ large», σημείωσε. Χαρακτήρισε διχαστική την ομιλία Μητσοτάκη και την απέδωσε στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει, όπως είπε, το ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Τον κατηγόρησε δε ότι πατάει σε δύο βάρκες, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, και αναφέρθηκε και στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη επί του θέματος έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ, αναφέροντας ότι είχε ο ίδιος προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα είναι ανεκτές και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον Κ. Μπογδάνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Υψηλοί τόνοι από τις πρωτολογίες

Πάντως, η κόντρα ξέσπασε από νωρίς στη Βουλή, όταν Μητσοτάκης και Τσίπρας έστειλαν τα μηνύματά τους στις πρωτολογίες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS

Ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την επιλογή του να μην ψηφίσει είναι απών από το «εθνικό μέτωπο», αναρωτήθηκε τι άλλαξε και από την αρχική θετική αντίδραση για τη συμφωνία, προέκυψε η αρνητική στάση και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία ώρα, να αλλάξει τη στάση αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πολίτες και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν απαντήσει με υπερήφανο ΝΑΙ. Κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι όχι στη δική τους βούληση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και στρεφόμενος προς τον κ. Τσίπρα πρόσθεσε: «Το παρελθόν σάς εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί. Δεν απειλείται. Με συμφωνίες όπως η σημερινή η Ελλάδα γίνεται δυναμικός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι κακή, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού και ουσιαστικά με τη συνθήκη αυτή αλλάζει το αμυντικό δόγμα που είχε διαχρονικά η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Δεν είναι μία ιστορική συμφωνία, αλλά ανισοβαρής συμφωνία. Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού», επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ