Η επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν αναμενόμενο να φουντώσει τα σενάρια για ανασχηματισμό και να φέρει ξανά στο προσκήνιο τον γρίφο των εκλογών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τους συμβούλευσε να ρίξουν την προσοχή τους στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Δηλαδή, προέτρεψε τους δημοσιογράφους να μη δίνουν σημασία στη σπερμολογία.
Το Μαξίμου διαψεύδει, οι υπουργοί αγωνιούν
Παρά τις διαψεύσεις, όμως, στα υπουργικά γραφεία δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Βοστώνη προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία στη τελετή αποφοίτησης του Boston University και από εκεί αναχωρεί κατευθείαν για την Ελβετία, όπου θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, επιστρέφει στην Αθήνα αργά την Τετάρτη. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα διά ζώσης, η Πέμπτη αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων ως η... ημέρα της κρίσης.
Δεν έχουν άδικο οι υπουργοί, ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, που αγωνιούν. Είναι κοινό μυστικό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος με συγκεκριμένα πρόσωπα και με τον τρόπο που χειρίζονται το χαρτοφυλάκιό τους. Προσωπικές στρατηγικές, αδιαφορία για τους ρυθμούς απόδοσης που προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου, ανικανότητα, κακές διαπροσωπικές σχέσεις υπουργών και υφυπουργών, ανοικονόμητα «εγώ», όλα παίζουν έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρούνται τοξικά από το πρωθυπουργικό γραφείο και μάλλον έχουν ήδη σταλεί, εμμέσως και αμέσως, τα σχετικά μηνύματα. Και, ασφαλώς, με τις καραμπόλες που προκύπτουν σε όλους τους ανασχηματισμούς, κανένας υπουργός δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.
Η ανασφάλεια συντηρείται από τις έντονες φήμες ότι το θέμα συζητήθηκε στο πολύ στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αποτίμησαν πολύ θετικά τη συνολική παρουσία του στην Ουάσιγκτον και τα αποτελέσματα που αναμένονται να παραχθούν από αυτή το προσεχές διάστημα. Και για αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκτιμήθηκε ότι ο ανασχηματισμός μπορεί σε αυτή τη φάση να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι.
Τα διλήμματα του ανασχηματισμού
Μετά τον αμερικανικό θρίαμβο και τη δημοσκοπική υπεροχή του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στο αποκορύφωμα της ισχύος του, η επιλογή διορθωτικών κινήσεων, όπως έκανε σε προηγούμενους ανασχηματισμούς, θα φανεί πολύ μικρή για να διορθώσει τις, εμφανείς πλέον, δυσλειτουργίες της κυβέρνησης... Και ίσως φοβική.
Ένας μεγάλος δομικός ανασχηματισμός, από τη άλλη πλευρά, θα στείλει τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία που δυσφορεί από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης ακρίβειας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, σε μια περίοδο που, όσο και αν δεν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης, θεωρείται από όλους άτυπα προεκλογική, καθώς ουδείς αποκλείει τις εκλογές το φθινόπωρο, παρότι ο πρωθυπουργός τις τοποθετεί την άνοιξη του 2023.
Είναι σκόπιμο να αλλάξει σε αυτή τη φάση κορυφαίους υπουργούς, όπως των Οικονομικών και της Ανάπτυξης, οι οποίοι παραδοσιακά δίνουν το στίγμα ενός μεγάλου ανασχηματισμού; Είναι επιθυμητό να ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα σε αυτή τη συγκυρία; Έχει «πάγκο» εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ή θα στραφεί σε πρόσωπα έξω από αυτή, ώστε να ενισχύσει την επιρροή του στο Κέντρο, που «κερδίζει εκλογές», όπως έχει παραδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του;
Αυτοί οι προβληματισμοί δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Και επειδή η τελική απόφαση για τους ανασχηματισμούς και τις εκλογές αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος άκουσε από τους συνεργάτες του τα υπέρ και τα κατά όλων των σεναρίων, αλλά δεν έδειξε να προκρίνει κάποιο από αυτά, κάθονται όλοι σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας την επιστροφή του στην Αθήνα.