Παύλος Μαρινάκης: Τριπλή παρέμβαση για την ακρίβεια -Τασσόμαστε στο πλευρό της Κύπρου - iefimerida.gr

Παύλος Μαρινάκης: Τριπλή παρέμβαση για την ακρίβεια -Τασσόμαστε στο πλευρό της Κύπρου

Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Παύλος Μαρινάκης καυτηρίασε την επίθεση των τουρκοκύπριων στην UNFICYP στη νεκρή ζώνη στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε πως: «είχαμε μία απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τους τουρκοκύπριους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «τεράστια αστοχία σε κάποια επίπεδα» της υπόθεσης των Κροατών φασιστών χούλιγκαν που έφτασαν από την πατρίδα τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, και προανήγγειλε τις εξαγγελίες για την καταπολέμηση της βίας που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από τον αρμόδιο υπουργό.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρου, όπως και την προηγούμενη τετραετία, και θα έχουμε συνεχείς και στοχευμένες αυξήσεις εισοδήματος, από αυξήσεις μισθών έως και μειώσεις φόρων.

Για το θέμα της ακρίβειας είπε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: Πρώτον αυξήσεις εισοδημάτων, δεύτερον στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τα πλεονάσματα, όπου υπάρχει ανάγκη και όπου υπάρχει δυνατότητα από την οικονομία και τρίτον έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες.

Για την υπόθεση του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη αναφέρθηκε στη σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει και τόνισε ότι «πρέπει να ορκιστεί, υπογράμμισε, είναι εκλεγμένος δήμαρχος, δεν κάνουμε βήμα πίσω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η συνέντευξη Μαρινάκη στον ΣΚΑΪ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από τα οικονομικά. Ψηφίστηκαν τα μέτρα τέλη Ιουλίου και αρχίζουν να εφαρμόζονται. «Όσα έχουμε δίνουμε» λέει ο Χατζηδάκης. Κοινωνική δικαιοσύνη με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Προσέχουμε για να έχουμε. Γιατί έρχεται για παράδειγμα το ρεύμα 10-15% ακριβότερο. Θα πρέπει το κράτος να βγάλει λεφτά για να δώσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εισαγωγικά να πούμε δύο πολύ σημαντικά δεδομένα, τα οποία είναι εντελώς αντίθετα με αυτά που δυστυχώς συνέβαιναν για πολλά χρόνια στη χώρα μας. Τι είχαμε μάθει σχεδόν σε όλη τη Μεταπολίτευση; Είχαμε μάθει να ακούμε δύο πράγματα. Το ακούγαμε ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, το 2015. «Και ένα από τα 10 που λέει να κάνει εγώ θα είμαι ευχαριστημένος». Και το άλλο που είχαμε μάθει ειδικά εμείς οι νεότεροι είναι να υποθηκεύονται οι επόμενες γενιές για να εφαρμόζονται μαξιμαλιστικές πολιτικές. Ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην προηγούμενη τετραετία και σε αυτήν να αντιστρέψει αυτά τα δεδομένα. Να μην ασκεί οικονομική πολιτική σε βάρος των επόμενων γενεών και σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και αυτά τα οποία λέει, όχι μετά από κάποια χρόνια, ακριβώς μετά τις εκλογές, να τα κάνει πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας λέτε «δεν βάζω φόρο, δεν αυξάνω φόρο, το περίσσευμα το έχετε»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι δεδομένο. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση φόρου όπως δεν υπήρξε και καμία αύξηση στην προηγούμενη τετραετία. Και θα έχουμε συνεχείς στοχευμένες- με βάση το πρόγραμμά μας και τα δεδομένα της χώρας- αυξήσεις εισοδήματος, που προέρχονται και από αυξήσεις μισθών και από μειώσεις φόρων, για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών για το σύνολο της κοινωνίας.
Εν προκειμένω, με τις οικονομικές παρεμβάσεις, που νομοθετήθηκαν έχουμε μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι πάνω από 1.200 ευρώ μεικτά και αν υπολογίσει κανείς και τις ήδη δρομολογημένες αυξήσεις από το 2023 είναι 1.476 ευρώ το καθαρό ετήσιο κέρδος για κάθε δημόσιο υπάλληλο από 1/1/2024. Επίσης από 1/1/2024 έχουμε τις προβλεπόμενες από αυτήν την Κυβέρνηση αυξήσεις των συντάξεων και βέβαια το επίδομα προσωπικής διαφοράς για αυτούς που δεν θα δουν μέχρι να σβηστεί η προσωπική διαφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είχε υποσχεθεί και το κάνει πράξη ο Πρωθυπουργός

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσο υπάρχει η άδικη προσωπική διαφορά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ θα καλύπτει με αυτό που μπορεί να καλύψει γιατί δεν πρέπει να μένει κανείς πίσω. Έχουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και στην αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι κίνηση και με πολύ μεγάλη οικονομική σημασία σε πολύ δύσκολες περιόδους, όπου ο πληθωρισμός τροφίμων επιμένει. Έχουμε την αύξηση, για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες, του επιδόματος τέκνου από τέσσερις στους εννιά μήνες και από τα 150 ευρώ στο ύψος του κατώτατου μισθού. Για εμένα αυτή είναι πολύ σημαντική παρέμβαση γιατί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά οι νέες μητέρες πρέπει να στηριχθούν. Και μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν τους νέους ανθρώπους, όπως είναι το Youth Pass, ο διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι μου». Εδώ η Κυβέρνηση πέφτει πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μου και οι νεότερες γενιές από εμένα, η εύρεση φθηνότερων σπιτιών. Και επειδή υπήρχε και μια άδικη προπαγάνδα, ότι απέτυχε το πρόγραμμα, να πούμε ότι με βάση τον πρώτο στόχο πέτυχε κατά 100%. Και για αυτό και διπλασιάζεται. Και είναι και μία δέσμευση του Πρωθυπουργού να συνεχίσει σε αυτές τις κατευθύνσεις, σε προγράμματα ανακαινίσεων σπιτιών, νέων σπιτιών, επιδότησης συγκεκριμένων εργασιών κ.ά. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το άλλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια και κυρίως η ακρίβεια τροφίμων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι κάνετε για την ακρίβεια των τροφίμων;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ οι παρεμβάσεις είναι τρεις. Η πρώτη είναι όλη αυτή που αναλύουμε, το οικονομικό πρόγραμμα. Συνεχείς αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος. Του κατώτατου μισθού, του μέσου μισθού, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση πάντα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κατά πλήρη εφαρμογή του προεκλογικού μας προγράμματος. Λέξη προς λέξη. Ήδη νομοθετήθηκε το 50%. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τα πλεονάσματα. Όλες αυτές που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και όπου υπήρχε ανάγκη και όσο μπορούσε η ελληνική οικονομία. Δηλαδή οι παρεμβάσεις για το ρεύμα, το market pass, το «καλάθι του νοικοκυριού», που πολλοί το ειρωνεύτηκαν αλλά φαίνεται πώς κράτησε και συγκράτησε πολλές φορές τις πολύ μεγάλες τιμές. Όταν μιλάμε για την ακρίβεια μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας. Και εδώ βέβαια έχουμε και την τρίτη κατηγορία πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, που είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ θα σταθείτε πολύ δυνατά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορούμε να μιλήσουμε με πράξεις. Γιατί είναι καλά τα λόγια αλλά αν δεν συνοδεύονται από πράξεις δεν έχουν καμία αξία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πέσουν και «καμπάνες»;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είδατε τι συνέβη με τις εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών; Πόσες φορές είχαμε ακούσει στο παρελθόν να εξαπατούνται οι καταναλωτές με εικονικές εκπτώσεις. Αυτό θα το δούμε να γίνεται συνέχεια παντού, όπου υπάρχουν παραβάσεις. Δεύτερη κατηγορία είναι η προστασία των εργαζομένων. Μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα είδαμε να μπαίνουν πρόστιμα στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες διανομής φαγητού, μετά από μια υποδειγματική διαδικασία ελέγχου που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εργασίας. Και το ίδιο θα συνεχιστεί είτε αφορά τον δημόσιο χώρο στις παραλίες, είτε αφορά την προστασία των εργαζομένων, είτε αφορά την προστασία του καταναλωτή. Γιατί βλέπουμε δυστυχώς, κάποιες φορές, όταν υπάρχουν κάποιες αιτίες, να ανεβαίνουν οι τιμές και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι όσο αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, όσο αίρονται σταδιακά οι αιτίες να υπάρχει και αντίστοιχη αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε 12-13% τον πληθωρισμό των τροφίμων ενώ ο άλλος πληθωρισμός είναι στο 2%-3% και ο κόσμος λέει κάτι πρέπει να γίνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι η 10η χώρα στην ΕΕ, με βάση τον μέσο μισθό και η 12η με βάση την αγοραστική δύναμη αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιποι παράγοντες. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και ειδικά σε μια οικονομία πληγωμένη, μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν πρώτη είδηση για αρνητικούς λόγους και πλέον πρωταγωνιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβότερο 10-%-15% το ρεύμα τον Σεπτέμβρη. Πέρυσι ο πρωθυπουργός έσπασε αυγά στην Ευρώπη και είπε «δεν με ενδιαφέρει, δεν ξέρω τι θα κάνετε εσείς, εγώ θα βγάλω λεφτά από τον δικό μου προϋπολογισμό και θα στηρίξω τον Έλληνα». Να εικάσω ότι αυτό θα συμβεί και φέτος με το ρεύμα και το φυσικό αέριο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μια γενική αρχή θα σας πω, χωρίς να είμαι ο αρμόδιος υπουργός, ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητος και καμία αδικαιολόγητη και υπέρογκη αύξηση σε κανέναν τομέα δεν πρόκειται να την πληρώσει ο Έλληνας πολίτης. Πάντοτε όμως συνυπολογίζοντας τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες και δεν ήρθαμε να κάνουμε πλιάτσικο στα ταμεία του Δημοσίου, στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για να είμαστε αρεστοί. Ήρθαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για μια ακόμα τετραετία και να αντιμετωπίσουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που μια από αυτές είναι και το ρεύμα. Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη τετραετία; Δύο πράγματα. Το ένα είναι να φορολογήσει τα υπερκέρδη και αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα το κάνει ποτέ και ήταν πάντοτε δήθεν φιλολαϊκοί και έβγαιναν στους δρόμους, είδαν να γίνεται στην πράξη και να εφαρμόζεται ένα μοντέλο στήριξης των αυξήσεων που έφτασε και στο 100% στα κοινωνικά τιμολόγια και μεσοσταθμικά το 90% για τα υπόλοιπα νοικοκυριά για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κρίση ακρίβειας στο ρεύμα που συνάντησε ποτέ η χώρα μας, ήταν και είναι μια παγκόσμια κρίση, να την περάσουμε όσο το δυνατόν με τις λιγότερες συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο τουρισμός φαίνεται ότι πήγε πολύ καλύτερα από τα σχόλια που ακούγαμε ότι θα πάει χάλια. Εχουμε +11% στα έσοδα με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις. Αυτό το ποσό που θα περισσέψει σκοπεύετε να το ρίξετε σε οριζόντια μέτρα στήριξης των πολιτών; Θα συνεχίσετε τη φορολόγηση των υπερκερδών από τη μια και τη στήριξη των πολιτών από την άλλη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι μόνιμες παρεμβάσεις, οι συνολικές παρεμβάσεις όπως είναι αυτές που αυξάνουν είτε για τον ιδιωτικό είτε για το δημόσιο τομέα το εισόδημα. Είτε με αυξήσεις μισθών είτε με μειώσεις φορολογίας. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι όπου υπάρχει ανάγκη, όπου βλέπουμε υπέρμετρες αυξήσεις λογαριασμών με βάση τα δεδομένα και τις αντοχές της οικονομίας θα εξετάζονται οι παρεμβάσεις. Όπως έχει φανεί πλέον για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα παρατεταμένων κρίσεων, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις, τις αναλύσαμε και προηγουμένως, είναι πολλές περισσότερες. Αυτό που θέλω να κρατήσετε και είναι για εμάς το πιο σημαντικό, είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Δηλαδή αυτές οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα μείνουν όταν οι κρίσεις θα αρχίσουν να φεύγουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Fuel pass το ξανασκέφτεστε με τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα ήθελα να μπω σε επιμέρους ανάλυση προσωρινών στηρίξεων. Θέλω να τονίσω ότι όλο αυτό που ψηφίστηκε, που όπως είπαμε πριν, αποτελεί το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, αρχίζει να εφαρμόζεται και αυτή είναι και η φιλοσοφία της Κυβέρνησης. Πρέπει να αυξηθούν και άλλο οι μισθοί, ο κατώτατος μισθός να φτάσει εκεί που έχουμε υποσχεθεί στα 950 ευρώ και μέσος μισθός να φτάσει κοντά στα 1.500 ευρώ και όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρχισε η εφαρμογή των ψηφισμένων, τον Ιούλιο, μέτρων. Το market pass, το Youth Pass, επίδομα θέρμανσης, φθηνή κατοικία κλπ προχωράνε. Αυτό που θέλει σήμερα να ακούσει ο Ελληνας είναι ότι ενόψει χειμώνα «μπορώ να ακουμπήσω κάπου. Να με στηρίξει στην ακρίβεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο βιώνουμε με την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση δεν έχει προηγούμενο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το Κράτος είχε υποχρέωση και συνεχίζει να το κάνει να μην αφήσει κανέναν πολίτη αβοήθητο. Συμβαίνουν όμως και δύο ακόμη πράγματα πολύ σημαντικά. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες, δεν χρέωσαν τη χώρα. Είμαστε η πρώτη χώρα σε μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το δεύτερο είναι ότι όλες αυτές οι προσωρινές παρεμβάσεις δεν έμειναν μόνες τους. Έγιναν και μια σειρά από μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες – όπως είπα και πριν- ήρθαν για να μείνουν. Όλα αυτά επίσης, είναι στοχευμένα προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αφορούν και τους συνταξιούχους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους δημοσίους υπαλλήλους, αφορούν και τους νέους. Γιατί όταν υπάρχει μονομερής στήριξη, μόνο προς μια κατεύθυνση, τότε αυτό είναι η μεγαλύτερη αδικία. Κοινωνική πολιτική δεν είναι στα λόγια. Δεν είναι αυτή που είναι γραμμένη στα πανό. Δεν είναι αυτή που γίνεται σε πορείες χωρίς αιτήματα. Κοινωνική πολιτική είναι αυτή που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοινωνική πολιτική- είχατε ένα πολύ ωραίο θέμα πριν για τους συμπολίτες μας με αναπηρία- είναι να δίνεις τις συντάξεις στην ώρα τους, να μην πηγαίνει κάποιος ξανά και ξανά να πιστοποιήσει ότι έχει μια αναπηρία, να αυξάνονται τα αναπηρικά επιδόματα. Όλα αυτά είναι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Δευτέρα καταθέτουν και άλλοι αξιωματικοί για το μεγάλο θέμα των χούλιγκαν. Αυτοί λένε ότι ήρθαν στην Ελλάδα ως τουρίστες. Τουρίστες με ρόπαλα και με τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει. Φαίνεται ότι θα μπει πιο βαθιά η έρευνα στο θέμα αυτό και θα έχουμε και άλλες καρατομήσεις στην Αστυνομία; Και θέλω να επισημάνω ότι όλη η Αστυνομία δεν είναι δύο τρεις. Δίνει μάχες κάθε μέρα για τον πολίτη, την περιουσία του κλπ. Από ό,τι καταλαβαίνω είστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε σε παρεμβάσεις που αφορούν άτομα που κάποια πράγματα δεν τα έκαναν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συνολικά οι γενικεύσεις είναι πολύ επικίνδυνες και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι δεδομένη η επιχειρησιακή αστοχία. Ήταν τεράστια αστοχία σε κάποια επίπεδα απ’ ό,τι φάνηκε, απ’ ό,τι είπε και ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Οικονόμου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσουμε συνολικά το έργο της ΕΛ.ΑΣ., που και στη συγκεκριμένη υπόθεση σε πάρα πολλά επίπεδα, η άμεση εκ των υστέρων παρέμβαση, όλη αυτή η έρευνα που γίνεται για να συλληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, η οποία ως ανεξάρτητη θα κρίνει και θα κάνει τις δέουσες ενέργειες. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνολικά, διαχρονικά, έχει πολύ άξια στελέχη. Προφανώς πάντα όταν κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν υπηρετούν το καθήκον τους όπως πρέπει, ελέγχονται και στη συνέχεια λαμβάνονται αποφάσεις. Και όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, προφανώς δεν θα μείνουμε μόνο στις άμεσες κινήσεις που έγιναν την ίδια ημέρα, ήταν πάρα πολλά τα λάθη που έγιναν. Και με βάση τα πορίσματα της ΕΔΕ και πάντα όπως προβλέπει ο νόμος και χωρίς να προδικάσουμε προφανώς θα γίνουν και οι υπόλοιπες κινήσεις.
Αλλά δεν πρέπει να σταθούμε μόνο σε αυτό. Είναι σημαντικό να σταθούμε και σε αυτό που είπατε. Κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν από μια άλλη χώρα για να κάνουν μια σειρά από παράνομες ενέργειες με έσχατη αυτών, να δολοφονήσουν, να σκοτώσουν έναν νέο άνθρωπο επειδή άνηκε σε μια άλλη ομάδα, επειδή δεν τους άρεσε, επειδή τον βρήκαν στο πέρασμά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί δεν έπρεπε να περάσουν τα σύνορα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Συζητώντας την επιχειρησιακή αστοχία και πηγαίνοντας στο ίδιο το συμβάν αυτό καθ’ αυτό, εδώ η ελληνική Δικαιοσύνη έδρασε ακαριαία και ως απάντηση σε αυτές τις άστοχες φωνές εντός κι εκτός συνόρων, που πολύ σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτό, με ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επειδή είδαμε και κάποιους που θυμήθηκαν α λα καρτ τη νομιμότητα, θυμήθηκαν α λα καρτ την πολύ μεγάλη αξία που έχει ο ελεύθερος δημόσιος χώρος. Αυτό που θέλω να ξέρουν όλοι αυτοί, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν το κάνει αυτό α λα καρτ, το κάνει συνολικά. Σέβεται πλήρως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γιατί, ξέρετε, παραβίαση του δημόσιου χώρου είναι στις παραλίες και βλέπουμε όλες αυτές τις σκηνές που έχουν γίνει, αλλά είναι και στα πανεπιστήμια πολλές φορές και χρειάζεται να είμαστε σωστοί όταν εκκαθαρίζονται καταλήψεις και στη θέση τους φτιάχνονται βιβλιοθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ολοκληρώνοντας, συνεχίζεται η έρευνα για τις αστοχίες που είχαμε στο θέμα αυτό και όσοι χρειαστεί θα πάνε σπίτι τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, και το θέμα όπως έγινε αντιληπτό και στη σύσκεψη που έγινε και με τον πρόεδρο της UEFA και με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ, θα αντιμετωπιστεί συνολικά. Υπάρχει μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα ενταθεί η εφαρμογή της. Υπάρχει και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων. Θα δούμε την αστυνομία να ελέγχει τις θύρες οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα στα γήπεδα, θα δούμε επιχειρήσεις παρεμβάσεων σε συνδέσμους οι οποίοι πλέον δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, γιατί όπως είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρχει μόνο ένας, μία λέσχη φιλάθλων η οποία θα υπάγεται αποκλειστικά στις ΠΑΕ. Όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες θα τα δουν μέρα με τη μέρα, γιατί η αλήθεια είναι ότι για να είμαστε δίκαιοι, συζητάμε για τη βία στο ποδόσφαιρο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, πάρα πολλές πρωτοβουλίες στο παρελθόν έχουν ληφθεί. Η διαφορά ποια είναι; Η βία προκύπτει από πάρα πολλά άλλα παραδείγματα, όπως έχουμε δει σε πολλές επιχειρήσεις εκκένωσης στα πανεπιστήμια στην Αθήνα. Η διαφορά είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά τα οποία λέει, τα κάνει πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση, κύριε εκπρόσωπε, γι’ αυτές τις επιπρόσθετες ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς θα έχουμε μία σειρά από ανακοινώσεις από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό τον κ. Βρούτση. Μία σειρά από παρεμβάσεις όπως οι έλεγχοι στα γήπεδα δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, είναι επιχειρησιακές κινήσεις της αστυνομίας, το ζήτημα των συνδέσμων έχει νομοθετηθεί και θα τρέξει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Όπου υπάρχει ανάγκη περαιτέρω νομοθέτησης προφανώς θα υπάρξει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα σε αυτούς που προξενούν…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι και η επαγγελματική μου ιδιότητα, είμαι δικηγόρος, και ασχολούμαι με το ποινικό περισσότερο, μία από τις πολύ – πολύ άστοχες, επιεικώς τη χαρακτηρίζω, παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αυτή η εκτρωματική αλλαγή του ποινικού κώδικα προς όφελος των εγκληματιών, σχεδόν σε όλα τα εγκλήματα λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε δύο συνολικές παρεμβάσεις και κάποιες ακόμα στοχευμένες παρεμβάσεις για αυστηροποίηση ποινών. Θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με βάση τις αυστηρότερες ποινές που έχουμε εφαρμόσει δεν είναι το ύψος των ποινών ούτε το να κάνουμε κάποιο αδίκημα ιδιώνυμο, αλλά, είναι η εφαρμογή του νόμου, είναι αυτή που λέμε η ονομαστική ποινή ό,τι επιβάλλεται στον καθένα να συνοδεύεται και η αντίστοιχη εκτέλεση της ποινής τη φυλακή, με λίγα λόγια να εφαρμοστεί ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σκέψη μέρος των ποινών να εκτελείται, δηλαδή, να προφυλακίζεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτως ή άλλως και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει παρεμβάσεις και σε επίπεδο κάποιων πλημμελημάτων. Εδώ, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που, ναι, όπως για παράδειγμα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας τον κ. Κικίλια για περιπτώσεις εμπρησμών, θεωρώ ότι η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι σε επίπεδο εκτέλεσης των ποινών. Δηλαδή, με λίγα λόγια, σε κάποιες περιπτώσεις όταν κάποιος καταδικάζεται να μπαίνει στη φυλακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έχω να πω, είναι ότι χάρηκα τον αγώνα στο στάδιο Καραϊσκάκη, τον τελικό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πόσες φορές έχουμε δει με καλούς μας φίλους από τα χρόνια του σχολείου, από διαφορετικές ομάδες έναν αγώνα; Έχουμε κάνει και την πλάκα μας, έχουμε διαφωνήσει. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε να δούμε. Δεν είμαστε εχθροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχεται ο Πρόεδρος της Αλβανίας, προσεκλήθη, ο Ράμα είναι απ’ έξω. Ουρά του Ερντογάν το παίζει τελικά ο Ράμα. Τι έχουμε εδώ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε προφανώς, στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κυβέρνηση με μια σειρά από παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, είναι συντεταγμένα δίπλα στο δίκαιο, όχι μόνο δίπλα στο Φρέντι Μπελέρη έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί. Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω. Είδαμε και την επίσκεψη των δύο δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είδαμε και την επίσκεψη του κ. Συρίγου. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σαφές, κάθε μέρα όλο και πιο έντονο. Έχουμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο ο οποίος πρέπει να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του. Από κει και πέρα, προφανώς αναφερθήκατε σε μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε δύο ημέρες, μεθαύριο Δευτέρα έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων και ο πρωθυπουργός της Κροατίας ο κ. Μπλέκοβιτς, καθώς και των κρατών μελών της περιοχής που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κα φον ντε Λάιεν και ο κ.Μισέλ. Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ελλάδα είκοσι χρόνια μετά, έχει και μία συμβολική αξία από τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – δυτικών Βαλκανίων και τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Βασικό αντικείμενο, προφανώς, είναι η διεύρυνση, η ενότητα στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και μήνυμα προς τον Ράμα, κοίταξε, αν θες να μπεις στην Ευρώπη κ. Ράμα, θα ακολουθείς…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για μένα το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, μία χώρα η οποία θέλει την ειρήνη, την ενεργειακή ανάπτυξη στην περιοχή. Στέλνει και ένα μήνυμα και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό, ότι η Ελλάδα από μία χώρα επαίτης, μία χώρα που έβγαζε μόνο αρνητικές ειδήσεις για μία χρονική περίοδο, είναι μία χώρα η οποία πρωταγωνιστεί, στέκεται στα πόδια της, διαμορφώνει τις εξελίξεις, είναι ένας όχι απλά ισότιμος, ένας άξιος συνομιλητής που πρωταγωνιστεί. Και προσέξτε, σε μία περίοδο πάρα πολύ μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, μην ξεχνάμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα θέλει, λοιπόν, να περάσει αυτό το μήνυμα, το μήνυμα της ειρήνης, το μήνυμα της ανάπτυξης, το μήνυμα της διεύρυνσης. Και όλο αυτό γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πολλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, Κύπρος, τεράστιο το θέμα. Θέλω να μου πείτε το εξής. Είναι στραβός ο γιαλός, ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει, το έκανε ο Ερντογάν, το έκαναν οι Τουρκοκύπριο; Είναι πολύ κακό αυτό το οποίο συνέβη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είχαμε μία απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τους Τουρκοκύπριους. Είχαμε μία σειρά από εργασίες οι οποίες αποτελούν κατάφορη παραβίαση του status quo γιατί μιλάμε για νεκρή ζώνη. Είχαμε την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Χριστοδουλίδη, είχαμε μία πολύ αυστηρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι προφανές, όπου θα αναφέρει και η ανακοίνωση όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και βέβαια έχουμε και μία σειρά από δημόσιες καταδίκες σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του κράτους δικαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βαπόρι που βγάζει τώρα η Τουρκία μας ανησυχεί καθόλου, το γεωτρύπανο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή το παρακολουθούμε, δεν είναι σε δικά μας χωρικά ύδατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Με αφορμή και το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, με αφορμή την ιστορία Κασιδιάρη και γενικά αυτό το παιχνίδι που παίζουν ακροδεξιές οργανώσεις, σκοπεύετε να κάνετε κάποιο βήμα ή είστε της θέσης υπάρχει ο νόμος που ισχύει και θα το αντιμετωπίσουμε τότε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις: η περίπτωση των βουλευτικών εκλογών και η περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταγωνίστησε στο αυτονόητο να μην μπορεί, δηλαδή, κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για κάποια αδικήματα, γιατί δεν νομοθετείς προσωποπαγώς, μεταξύ αυτών και η εγκληματική οργάνωση, να είναι ο αρχηγός είτε τύποις είτε εν τοις πράγμασι ενός κόμματος, να μην μπορεί δηλαδή να ταυτίζεται ένα κόμμα από μία εγκληματική οργάνωση. Μία σειρά λοιπόν από τροπολογίες, κάποιοι ήταν παρόντες, κάποιοι ήταν απόντες, δεν κατέθεσαν ούτε υπόμνημα, τις οποίες εφάρμοσε, γιατί η δικαιοσύνη αποφασίζει, ο Άρειος Πάγος και απέκλεισε το κόμμα του κ. Κασιδιάρη από τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό λοιπόν είναι μία διαδικασία που ακολουθείται από τον Άρειο Πάγο για τις βουλευτικές εκλογές. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου έχουμε συνδυασμούς υποψηφίων δεν υπάρχει η διαδικασία αυτή από τον Άρειο Πάγο αντίστοιχη. Υπάρχει, όμως, νομοθετική διάταξη που κρατά από το 2010, που σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί πρωτοδίκως για μία σειρά από αδικήματα, μεταξύ αυτών και τα αναφερόμενα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Αυτό λοιπόν ισχύει και εφαρμόζεται. Και αυτό θα εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι τελευταίοι οι οποίοι μπορούν να κατηγορηθούν ότι δεν έχουν δώσει μάχες στην πράξη με νομοθετικές παρεμβάσεις, γιατί ξέρετε, είναι πάρα πολύ ωραίο να πηγαίνεις έξω από μία αίθουσα δικαστηρίου για να παριστάνεις το δημοκράτη, τον υπερασπιστή της Δημοκρατίας και να μην βρίσκεις αίθουσα να δικαστεί η Χρυσή Αυγή, να μην ψηφίζεις τροπολογίες αποκλεισμού των μαχαιροβγαλτών από τη Βουλή, να μην καταθέτεις υπομνήματα, σημαντικότερο είναι να κάνεις αυτές τις παρεμβάσεις. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι εδώ υπάρχει μία ξεκάθαρη νομοθετική διάταξη η οποία υπερκαλύπει πλήρως και προστατεύει και την τοπική αυτοδιοίκηση από εγκληματίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνονται ουρές για να βγάλουν ταυτότητες από τις παλιές για να μην πάρουν τις καινούργιες που έχουν το τσιπάκι μέσα. Εδώ τι γίνεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να ενημερώσουμε το σύνολο των πολιτών ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εδώ κάποιοι εκμεταλλεύονται αδικαιολόγητες φοβίες των πολιτών, εργαλειοποιούν τις φοβίες αυτές, εντάξει, είναι οι κάθε λογής φωνές οι οποίες προσπαθούν να φοβίσουν χωρίς λόγο τους συμπολίτες μας. Δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτήσαμε εφ’ όλης της ύλης. Σας ευχαριστώ θερμά. Θα ακούσουμε με προσοχή και τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πω στο κλείσιμο, ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να ισχυριστούμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια ή δεν έχουν υπάρξει αστοχίες. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Κάθε μήνα, κάθε χρόνο να κάνουμε έναν απολογισμό και να βλέπουμε ότι η χώρα μας είναι πιο ισχυρή από ό,τι τον προηγούμενο μήνα και τον προηγούμενο χρόνο. Ό,τι κάνουμε είναι με μόνιμα μέτρα, μέτρα τα οποία θα μείνουν όταν η κρίση θα αρχίσει να φεύγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ