Παυλόπουλος στο Arraiolos Group: «Ποτέ δεν είχαμε Κοινή Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ» - iefimerida.gr

Παυλόπουλος στο Arraiolos Group: «Ποτέ δεν είχαμε Κοινή Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ»

15ή άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών της «Ομάδος Arraiolos»
15ή άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών της «Ομάδος Arraiolos» / Φωτογραφία: iINTIMENEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Για να αισθάνεσαι ασφαλής πρέπει πρώτα να αισθάνεσαι ελεύθερος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων κατά τη Β΄Συνεδρίαση του «Arraiolos Group» με θέμα «Η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της».

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος στη Β΄Συνεδρίαση του «Arraiolos Group» «Το πρώτο πράγμα στο οποίο στοχεύει η Τρομοκρατία είναι να δημιουργεί φοβισμένους πολίτες», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «Η ελευθερία είναι το σημαντικότερο προσόν του Ευρωπαίου πολίτη, αλλά πρέπει με πολιτικές να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πισήμανε παράλληλα την ανάγκη για λειτουργία της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά δεν αξιοποιήσαμε ποτέ αυτόν τον Πυλώνα και τονίζοντας ότι δεν είχαμε ποτέ Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ακόμα και για κρίσιμα θέματα, όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Συρία, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να παρεμβαίνει μετά από μήνες…

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση ανισοτήτων οικονομικών και κοινωνικών, σημείωσε ότι «Οι τρομοκράτες γεννιούνται μέσα από ρίξεις του κοινωνικού ιστού» και παρατήρησε ότι «εάν δημιουργηθούν οι τρομοκράτες είναι αργά να τους αντιμετωπίσουμε».

Απευθυνόμενος στους 12 μη Εκτελεστικούς Προέδρους ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την χαρά του γιατί, όπως είπε αποτελούν πραγματικούς «Πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ιδέας» και υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ για μια Ευρώπη με αρχές και αξίες, που είμαστε έτοιμοι να την υπηρετήσουμε, όχι μόνο για τους λαούς μας, αλλά και για να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πλανητικό της ρόλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Προκόπης Παυλόπουλος / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης επικεντρώθηκαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Κροατίας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ κατά την παρέμβασή του επικεντρώθηκε στις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό το πρίσμα της σημερινής συγκυρίας, αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των χερσαίων συνόρων, που η Ελλάδα και η Βουλγαρία μοιράζεται με την Τουρκία και αναρωτήθηκε για το εάν υπάρχει σήμερα ένα εναλλακτικό σενάριο ή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Πρόεδρος της Κροατίας κα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, υπογράμμισε ότι εκτός από τις μεταναστευτικές ροές, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ασφαλείας και εκ των έσω, σημειώνοντας ότι ο λαϊκισμός, αποτελεί μείζονα απειλή για την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα διαβρώνει τους θεσμούς της ίδιας της ΕΕ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η επιβράδυνση των διαδικασιών διεύρυνσης της ΕΕ, για εκείνες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενισχύει τις αντίρροπες δυνάμεις που θέλουν οι χώρες αυτές να μείνουν εκτός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας για την ασφάλεια στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πρόεδρος της Εσθονίας κα. Κέρστι Κάλιουλαϊντ, υποστήριξε ότι πρέπει να φροντίσουμε όλοι για την ασφάλειά μας και παρατήρησε ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σήμερα δικαιολογούν την αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια, ώστε να μπορούμε να αμυνθούμε. Συμφώνησε, επίσης, ότι η διεύρυνση είναι εργαλείο ασφάλειας για την ΕΕ και τόνισε ότι η επιβράδυνσή της δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για όλους.

Δηλώσεις των Προέδρων της Εσθονίας και της Γερμανίας

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φραντς-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποστήριξε ότι στη σημερινή συγκυρία όλοι μας αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα να χρειαστούμε την συνδρομή και την βοήθεια άλλων για να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κρίσεων θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Απηύθυνε έκκληση να γίνουμε όλοι περισσότερο Ευρωπαίοι και τάχθηκε υπέρ μια διατλαντικής θέασης, μια ενωμένης Ευρώπης, που θα είναι σε θέση να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε στο μέλλον οι ΗΠΑ να στραφούν περισσότερο με τους ευρωπαίους συμμάχους τους και επισήμανε ότι πρέπει από κοινού και συλλογικά να ενισχύουμε τα μέσα των Κρατών μελών για να λειτουργήσουν και να δράσουν.

«Να επενδύσουμε πολιτικά και οικονομικά και η Γερμανία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα, είτε για την 'Αμυνα είτε για τον Προϋπολογισμό» υπογράμμισε ο Γερμανός Πρόεδρος σημειώνοντας ότι πρέπει να πετύχουμε την σωστή ισορροπία και να γνωρίζουμε τα όρια των δυνατοτήτων μας, διαμορφώνοντας μια Ευρώπη που θα μάχεται υπέρ της Ειρήνης, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παρεμβάσεις των προέδρων της Ουγγαρίας και της Ιρλανδίας

Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας κ.Γιάνος 'Αντερ αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στην ενεργειακή ασφάλεια και ταυτόχρονα ανέφερε ότι υπάρχει πάντα η απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης και δεν υπάρχει κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπισή της. «Γιατί δεν έχουμε μια αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων; Γιατί δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών; Γιατί δεν δίνουμε περισσότερα χρήματα για την ασφάλειά μας;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας κ.Μάικλ Χίγκινς τόνισε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο για την επίτευξη στόχων και παρατήρησε ότι σήμερα « Έχει χαθεί ο πολιτικός λόγος της Ειρήνης και την θέση του έχει λάβει ο φόβος». «Μήπως διαιωνίζουμε τους πολέμους;» αναρωτήθηκε προσθέτοντας, ότι το ζήτημα της ασφάλειας είναι παγκοσμίου εμβέλειας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «υπήρχε μια εποχή, όπου το χρήμα ήταν «φθηνό», έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει ταμεία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και κατέληξε λέγοντας, πως πρέπει να εκπονηθεί πλέον ένα μακρόπνοο πρόγραμμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, Γιάνος 'Αντερ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, Γιάνος 'Αντερ

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μίλησε ο Πρόεδρος της Ιταλίας και o Πρόεδρος της Λετονίας

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα τόνισε ότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χρειάζονται ισχυρή ευρωπαϊκή δράση, καθώς και Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. «Να δυναμώσουμε τη φωνή της Ευρώπης και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με το ΝΑΤΟ, να διατηρήσουμε την ισχυρή θέση μαζί του και φροντίσουμε για την ενίσχυση των ευρωατλαντικών σχέσεων» δήλωσε. Ακολούθως, τόνισε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τα κοινά εργαλεία, που διαθέτουμε ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές του παρελθόντος. Διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα μείνει ανίσχυρη ανάμεσα σε γίγαντες. «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δυνατή φωνή» ανέφερε κάνοντας λόγο και για τα τελευταία γεγονότα στη Συρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, ανέφερε ότι το Διεθνές Δίκαιο βραδέως αντιδρά, στην συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, ενώ παρατήρησε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την δέσμευση των ευρωπαίων στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι και η Γλώσσα και τέλος, υπογράμμισε ότι η Ασφάλεια δεν είναι δωρεάν, πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι με το 2% του ΑΕΠ μας.

Πρόεδρος Μάλτας: Η Μεσόγειος πηγή ανασφάλειας

Ο Πρόεδρος, της Μάλτας κ. Τζορτζ Βέλα, σημείωσε ότι η Μεσόγειος είναι μια πηγή ανασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη, που μπορεί να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κάλεσε σε συντονισμό πρωτοβουλιών. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ελέγχου στην πώληση όπλων, που δημιουργούν τοπικές συγκρούσεις και εκτοπισμούς πληθυσμών και ζήτησε διεθνή πρωτοβουλία για το θέμα.

Πρόεδρος της Πολωνίας: Οι Πολωνοί έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα για την ασφάλεια

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας κ. Αντρέι Ντούντα, υπενθύμισε, ότι οι Πολωνοί έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα για την ασφάλεια, καθ΄όλη την διάρκεια της ιστορίας τους και σημείωσε, ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι δεδομένη η Ειρήνη και γι΄αυτό επενδύουμε σε συμμαχικούς δεσμούς για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή μας». Υποστήριξε, ακόμη, ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην Ευρώπη χρειάζεται η συνεργασία με το ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα και εξέφρασε ικανοποίηση, που τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν βρει την θέση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόεδρος της Πορτογαλίας: Υπάρχει μια μεγάλη λίστα γεωστρατηγικών απειλών

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα γεωστρατηγικών απειλών και έκανε λόγο για σύνδεση ανάμεσα στην τρομοκρατία στην ανατολική γειτονιά της Ευρώπης αλλά και στην βόρεια Αφρική. Υπογράμμισε, ότι οι ΗΠΑ είναι βασικός σύμμαχος για την Ευρώπη, αν και παρατήρησε ότι «οι νέες γενεές πολιτικές τάξεις στις ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη, δεν γνωρίζουν την Ευρώπη, όπως οι προηγούμενοι». Ζήτησε, να μην λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις γιατί το Αφγανιστάν και η Συρία είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη, καθώς επίσης και να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση έναντι της Κίνας και της Ρωσίας για να ενισχύσει η Ευρώπη την διεθνή της φωνή.

«Εμείς παλεύουμε για τις αξίες και η ασφάλεια είναι ένας τρόπος για να προωθήσουμε αυτές τις αξίες, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Πολυμέρειας. Να μιλάμε για την ελευθερία και την ειρήνη και όχι μόνο για τον φόβο όταν μιλάμε για ασφάλεια. Το επιχείρημα του φόβου, κυριαρχεί σε πολλά επίπεδα στην σύγχρονη κοινωνία και πρέπει να δείξουμε ότι πιστεύουμε στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σιωπήσουν και οι φωνές αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε ο Πορτογάλος Πρόεδρος.

Πρόεδρος της Σλοβενίας: Υπαρξιακή για την ΕΕ η κοινή πολιτική Ασφάλειας-Αμυνας

Τέλος, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας κ.Μπόρουτ Πάχορ, υπογράμμισε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και τόνισε ότι στο μέλλον θα είναι πολύ χρήσιμο να δημιουργήσουμε την δική μας Πολιτική Ασφάλειας και 'Αμυνας, την οποία και χαρακτήρισε υπαρξιακή για το μέλλον της Ευρώπης.

«Είναι σημαντικό για εμάς τους 13 μη Εκτελεστικούς Προέδρους να απευθύνουμε μια δημόσια συζήτηση για την διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι αργά» κατέληξε ο κ.Μπόρουτ Πάχορ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ