Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, για τη συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, για την οποία σχολίασε ότι φτάνει στα όρια της φαιδρότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγες ώρες μετά τις νέες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχαν ως συνέπεια να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, αποχώρησε από εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παυλόπουλος: Παντελώς ανυπόστατη η συμφωνία
Αναφερόμενος στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι η θεσμική σαθρότητά της αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να την καταγγείλει η ΕΕ, ως παντελώς ανυπόστατη. «Η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», είπε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος, ενώ κάλεσε την ΕΕ να αντιδράσει άμεσα και να επιβάλει κυρώσει στην Τουρκία, για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες σε αυτό το θέμα αποτελούν επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Ταγιάνι για τη στήριξή του στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές, σημειώνοντας ότι με την στάση του αυτή στήριξε όχι μόνο την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.
«Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα», σύμφωνα με το ΑΠΕ.