Ο έλεγχος επισπεύδεται, είναι διαρκής και παρατείνεται όταν προκύπτουν νεότερα στοιχεία, αναφέρει το Γραφείο Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση.
«Σύμφωνα με το νόμο, ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεότερα στοιχεία», σημειώνει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα από το Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Επισημαίνει ακόμη πως «κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση.
»Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020), ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεών του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης επισπεύδεται. Επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά».
Ανδρέας Πάτσης: Οι ποινές τις οποίες αντιμετωπίζει -Ξεκίνησε ήδη ο έλεγχος
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων ο Θανάσης Μπούρας, πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, οι ορκωτοί λογιστές έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Μάλιστα, είπε ότι η επιτροπή έχει ζητήσει περισσότερες από μια φορές διευκρινίσεις στο πόθεν έσχες του.
Ο Ανδρέας Πάτσης έρχεται αντιμέτωπος με το ζήτημα της συμμετοχής του σε εξωχώριες εταιρείες (στο πόθεν έσχες του έχει δηλώσει τρεις στην Κύπρο), που βάσει νόμου θεωρείται ασυμβίβαστη δραστηριότητα. Πρόκειται για ρύθμιση που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν και αντικαταστάθηκε από τις «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, αλλά αντικαταστάθηκε εκ νέου με τροπολογία, μετά από σφοδρές αντιδράσεις.
Η ποινή που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορά σε τουλάχιστον δύο έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο ώς 500.000 ευρώ.