Ψηλά στην ατζέντα του Γιώργου Πατούλη παραμένει η συνεργασία με την κυβέρνηση, με τους αρμόδιους φορείς και την επιστημονική κοινότητα για την πρόβλεψη και την αποφυγή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές.
Η Αττική, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας, έχει δοκιμαστεί σκληρά από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ολιγωρίες και αυθαιρεσίες δεκαετιών, που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν τα όρια του οικολογικού εγκλήματος, κόστισαν ζωές και περιουσίες, με τις πληγές από τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι να είναι ακόμα ανοικτές και να δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας.
Ο πύρινος εφιάλτης άρχισε φέτος νωρίς για την Αττική: από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τον Μάιο, με τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους ενταγμένου στο Natura, μέχρι τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, το Τατόι και τα Βίλια, μια τεράστια δασική έκταση που περικλείει τα βόρεια σύνορα της Περιφέρειας έχει μετατραπεί σε στάχτες.
Η προστασία των πολιτών από φωτιές και πλημμύρες, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης, υπήρξε ύψιστη προτεραιότητα για τον Γιώργο Πατούλη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του περιφερειάρχη.
Με 25 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, με πλούσια εμπειρία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και με βούληση να μην επαναληφθούν τα τραγικά φαινόμενα του 2018, ο περιφερειάρχης Αττικής, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, κάνει έναν απολογισμό των απωλειών, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του.
«Πρέπει να μας προβληματίζει η επόμενη ημέρα», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εστιάζει τόσο στην ανάγκη για μια νέα, αποκεντρωμένη προσέγγιση των πολιτικών Πολιτικής Προστασίας όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Περιφέρεια.
«Απαιτούνται σοβαρές μελέτες για την αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και συστηματικές ενέργειες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, αυτή τη φορά με δέντρα που δεν θα ευνοούν την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επαναχάραξη των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης πληθυσμού, την κατάλληλη εκπαίδευση και τον συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην προστασία και την αποκατάσταση των δασών, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα προστασίας της ζωής, της περιουσίας τους και του περιβάλλοντος.
Αυτή τη στιγμή, ο ρόλος των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι αποκλειστικά η επικούρηση της Πυροσβεστικής, με τη διάθεση υδροφόρων και σκαπτικών μηχανημάτων με το ανάλογο προσωπικό, προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών -δυστυχώς, εκ των υστέρων, όταν οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Παράλληλα, ο αρμόδιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης έχει την ευθύνη για την υπογραφή εντολής εκκένωσης περιοχών σε κίνδυνο, ώστε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενεργοποιείται το 112.
«Αυτές είναι οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις μας, τις οποίες υπηρετήσαμε στο ακέραιο, αλλά και υπερβαίνοντας το όριο όπου ήταν αναγκαίο, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει στη «Real News» ο Γιώργος Πατούλης.
«Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυροσβεστών, δημιουργήσαμε ταχύτατα επτά σημεία τροφοδοσίας με τις γενναιόδωρες προσφορές ιδιωτών και εταιρειών, παρέχοντας έτοιμα γεύματα, νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους και σε όσους έδιναν τη μάχη με τις φλόγες. Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα της πυρκαγιάς σε 24ωρη βάση μέσα από τη γραμμή 1110 αλλά και με κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΣΑ που δρουν στο πεδίο. Διανείμαμε ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν και φροντίσαμε για την περισυλλογή και τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Ολοκληρώσαμε σε χρόνο-ρεκόρ την καταγραφή των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και οικίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης από το κράτος. Και θα συνεχίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας».
Είναι όμως αυτό αρκετό; Μπορεί έτσι να επιτευχθεί μια αποτελεσματική λύση; Για τον περιφερειάρχη Αττικής η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο ζήτημα με ταχύτητα και μεθοδικότητα, το «κλειδί» όμως βρίσκεται στην αλλαγή κουλτούρας στην ίδια τη λειτουργία του κράτους, με προώθηση της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ουσιωδώς επιτελικού κράτους.
«Θέλουμε περισσότερες ευθύνες, είμαστε έτοιμοι να τις αναλάβουμε, χρειάζεται όμως η διάθεση των κατάλληλων αρμοδιοτήτων και πόρων στην αποκεντρωμένη διοίκηση, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο για την επιτελικότητα του κράτους. Η αποκέντρωση είναι κομβική στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» υπογραμμίζει ο Γιώργος Πατούλης, φέρνοντας ως παράδειγμα το μοντέλο που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι αυτοδιοικητικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και μπορούν να δρουν στοχευμένα.
Ο κεντρικός συντονισμός είναι απαραίτητος, «δεν μπορεί όμως ένας μόνον άνθρωπος -όσο ικανός και να είναι- να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, την εξάπλωση της πανδημίας και όποια άλλη ανάγκη παραστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ποια είναι τα βήματα για την επόμενη ημέρα στην Αττική; «Προτεραιότητά μας τώρα είναι η επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων» αναφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας ότι θα δημοπρατηθούν και πρόσθετα έργα στις πυρόπληκτες περιοχές, με fast track διαδικασίες ενόψει του χειμώνα, πάντα όμως με απόλυτη διαφάνεια και εντός του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.