Η χώρα έχει απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο μεταχείρισης των κρατουμένων, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων.
Στην ανακοίνωσή τους, ο Γιώργος Καμίνης, Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος Προστασίας του Πολίτη και ο Μαρίνος Σκανδάμης, Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν:
«Με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές, μετά την δημοσίευση της πρόσφατης 'Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων. Στην 'Εκθεση, η Ελλάδα καλείται να εγκαταλείψει μια αντεγκληματική πολιτική που εξαντλείται στην αποθήκευση κρατουμένων σε υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες.
Η επικρατούσα κατάσταση στις ελληνικές φυλακές έρχεται πλέον σε ευθεία αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές αξίες όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Επιτροπή. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία κύρωσης, λόγω άρνησης συνεργασίας ή άρνησης βελτίωσης της κατάστασης, με την έκδοση δημόσιας δήλωσης κατά της Ελλάδας, για δεύτερη φορά μετά το 2011.
Στην ενέργεια αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί συνολικά μόλις δέκα φορές από το 1992 έως σήμερα, κατά πέντε μόνον χωρών (Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία,Βέλγιο και Ελλάδα).
Πρόκειται δυστυχώς για έναν διεθνή υποβιβασμό που δείχνει τον βαθμό στον οποίο η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πεδίο της μεταχείρισης των κρατουμένων.
«Τα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές είναι διαχρονικά»
Τα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές είναι διαχρονικά και συστημικά και εκθέτουν τη χώρα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες· δεν λύνονται με αποσπασματικές πρωτοβουλίες ή μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες, ούτε βέβαια, από τον στείρο καταγγελτικό λόγο, αλλά απαιτούν τη σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ουδέποτε έγινε μέχρι σήμερα μια σοβαρή, μακροπρόθεσμη και συντονισμένη, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προσπάθεια στρατηγικού σχεδιασμού στο σωφρονιστικό σύστημα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η έλλειψη πόρων υπήρξε η μόνιμη επωδός για την εξευτελιστική πλέον αδράνεια και άναρχη κατάσταση στον χώρο της έκτισης των ποινών. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτό σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Και δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει τη σταθερή επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια και την σαφή οπισθοδρόμηση στην οποία οδήγησαν οι πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης: Η αυστηροποίηση των ποινών, η εγκατάλειψη των αγροτικών φυλακών, η επ'αόριστον αναστολή της κοινωφελούς εργασίας και η απουσία στοιχειώδους πρόνοιας για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων, δυστυχώς αποτελούν τον θλιβερό απολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει προβεί σε πλήθος προτάσεων οι οποίες δεν εισακούστηκαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα για το τι είδους σωφρονιστικό σύστημα θέλει να διαθέτει, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι οι αυστηροποιήσεις ποινών και το χτίσιμο νέων φυλακών δεν είναι η απάντηση που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι ουσιαστικού διαλόγου για να εκπονήσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό στο σωφρονιστικό σύστημα, με βασικούς άξονες :
- την έκτιση των ποινών σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες προετοιμασίας για ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων
- την ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών
- την ορθολογική κατανομή των κρατουμένων
- την ενίσχυση των αγροτικών φυλακών και των μοντέλων ημιελεύθερης διαβίωσης
- την ενεργοποίηση των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων και την επέκταση της εφαρμογής τους
- την εναρμόνιση του συστήματος ποινών με τα συστήματα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, με γνώμονα τον θεμελιώδη στόχο μίας σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την ομαλή επανένταξη.»