Αναμενόμενη χαρακτήριζαν την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ανακοινώθηκε μέσω social media από τον πρώην υπουργό την ίδια ώρα που στο κόμμα κατέφθανε η εμπιστευτική επιστολή του με παραλήπτη τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Το διαζύγιο ήταν προδιαγεγραμμένο για πολλούς καθώς Ανδρουλάκης-Λοβέρδος δεν είχαν τις θερμότερες σχέσεις μετά τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος. Το ακριβώς αντίθετο. Το ψυχρό κλίμα που επικρατούσε επιδεινώθηκε περαιτέρω στην προεκλογική περίοδο όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος πήρε θέση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη όταν εξέφρασε τη θέση για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό χωρίς να κάνει κάποια αντιπρόταση. «Οταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπο» είχε πει τότε, για να τον αδειάσει λίγο αργότερα η Χαριλάου Τρικούπη με μία λιτή ανακοίνωση: «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».
Και χθες η παραίτηση Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του», σχολίασαν στελέχη του κινήματος λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πρώην υπουργού.
Πώς έφτασαν στη ρήξη με τον Ανδρουλάκη
Το περιεχόμενο της επιστολής Λοβέρδου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε στην ανάρτησή του άκρως εμπιστευτική αυτή την επιστολή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την ηγεσία του κόμματος ότι απώλεσε τον χώρο του Κέντρου. Από την άλλη όμως υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν την αιτίαση, υποστηρίζοντας ότι δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία, καθώς το κόμμα στις εκλογές του 2023 πήρε περισσότερες ψήφους από το Κέντρο απ' ό,τι το 2019, καθώς έλαβε 30% έναντι 38% της ΝΔ και 12% του ΣΥΡΙΖΑ, από το συγκεκριμένο χώρο.
Στην άλλη όχθη τώρα συνεργάτες του κ. Λοβέρδου διαβεβαίωναν χθες ότι οι λόγοι της αποχώρησής του είναι αμιγώς πολιτικοί.
Η ρήξη ανάμεσα στους δύο δεν είχε περιοριστεί για το ζήτημα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», καθώς ο κ.Λοβέρδος λίγες ημέρες μετά την πρώτη κόντρα επανήλθε δηλώνοντας ότι «δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται», για να σχολιάσει ο Ν. Ανδρουλάκης: «Αυτός που το είπε έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν, άρα όλοι λειτουργούμε με κανόνες, βάσει σεβασμού της συλλογικότητάς μας και με βάση την προοπτική της παράταξης».
Οι επόμενες κινήσεις Λοβέρδου
Για την ώρα οι επόμενες κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου παραμένον γρίφος καθώς ο πρώην υπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Στο ΠΑΣΟΚ σταθμίζουν πλέον τι μπορεί να πράξει ο κ. Λοβέρδος, με κάποιους, ελάχιστους πάντως, να εκτιμούν ότι ενδέχεται να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική, κάτι που πλέον μοιάζει μάλλον απίθανο. Άλλοι ότι θα αξιοποιηθεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης από τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας και το πρόσφατο ραντεβού του με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως ο Ανδρέας Λοβέρδος θα θελήσει να παραμείνει στην πολιτική σκηνή και θα αποφασίσει να ιδρύσει δικό του κόμμα στον χώρο του Κέντρου. Δεν είναι τυχαίο, έλεγαν οι τελευταίοι, πως η ανακοίνωση αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ έγινε την ημέρα του δημοψηφίσματος του 2015 και πως η φράση του περί ξεκάθαρης απόφασης στο τέλος της ανακοίνωσής του σηματοδοτεί ενδεχομένως την πρόθεσή του αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαγραφεί από τον Ευ. Βενιζέλο το 2012 όταν συγκρότησε τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ). Αργότερα μετεξελίχθηκε σε «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» που στις ευρωεκλογές του 2014 συμμετείχε στην «Ελιά».
Στις εκλογές ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, θέση την οποία κατέλαβε η Μιλένα Αποστολάκη, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας.