Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια: Κ.Ο. συγκαλεί το πρωί ο Ανδρουλάκης, τι θα κάνουν οι βουλευτές - iefimerida.gr

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια: Κ.Ο. συγκαλεί το πρωί ο Ανδρουλάκης, τι θα κάνουν οι βουλευτές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Αύριο στις 11 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι επιλογές που έχουν οι βουλευτές είναι τέσσερις: να ψηφίσουν υπέρ, να ψηφίσουν κατά, να δηλώσουν παρών ή να απέχουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί που δεν θέλουν να επιλέξουν «ναι» και θα προτιμούσαν να εκφράσουν τις ενστάσεις/διαφωνίες τους με κάποιον από τους άλλους τρεις τρόπους είναι μέχρι στιγμής, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, από 10 έως ακόμη και 14 -το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή-, γεγονός που καταφανώς προβληματίζει.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να γίνει το σχετικό «μασάζ», προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των διαφωνούντων, στο ελάχιστο δυνατό, περί τους 4-5. Άλλωστε, έχουν γίνει ήδη προπαρασκευαστικές κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους «επίφοβους» βουλευτές και δεν αποκλείονται μεταστροφές της τελευταίας στιγμής.

Τα επιχειρήματα και το «μασάζ» στους προβληματισμένους

Η επιχειρηματολογία, εκτός του «προοδευτικού» υπόβαθρου της παράταξης, στηρίζεται σε τρία σημεία:

  • Κατ' αρχάς, το προφανές, δηλαδή η εικόνα ενός κόμματος που το 1/3 των βουλευτών του δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Ακολουθεί το εξίσου προφανές, πολιτικά, ότι δεν πρέπει να μετατίθεται στο ΠΑΣΟΚ το βάρος της αναταραχής, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει σημαντικές αναταράξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο.
  • Τέλος, ο κίνδυνος να απολέσει το ΠΑΣΟΚ ζωτικό χώρο στο περίφημο πολιτικό Κέντρο.

Στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι «κατά» δεν θα ψηφίσει κανείς (ή έστω 1-2) και πως στο τέλος, μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, θα πειστούν, και ο συνολικός αριθμός όσων εκφράσουν τη διαφωνία τους (μέσω αποχής ή δηλώνοντας «παρών») θα κινηθεί πολύ χαμηλά, στους 4 με 5.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι από τους προβληματισμένους αναμένουν τις σχετικές εξηγήσεις από νομικούς και ειδικούς, προκειμένου να πεισθούν, αλλά και να έχουν «όπλα στη φαρέτρα τους» στις πιέσεις που ασκούνται στις περιφέρειές τους από εκλογείς τους που διαφωνούν.

Πηγές της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι «στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συζητηθούν, ως είθισται σε μια πολιτική οικογένεια, οι όποιες ανησυχίες, αγωνίες, επιφυλάξεις, και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα να κάνει αυτό που οφείλει στη μεταρρυθμιστική του ιστορία», υπενθυμίζοντας τις αλλαγές του 1982-83 (επί Ανδρέα Παπανδρέου) στο Οικογενειακό Δίκαιο, τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες (αρχές 2000, επί Κώστα Σημίτη).

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι επί της αρχής είναι θετικός, ωστόσο επιφυλάχθηκε να δημοσιοποιήσει τη στάση του κόμματος όταν δει το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο βγήκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

«Είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εμείς δεν είμαστε δικαιωματιστές αλά καρτ. Είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ από τη ΝΔ ψήφισαν οι 19 από τους 75 βουλευτές» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι διαφωνούν, ποιοι προβληματίζονται και ποιοι είναι υπέρ

Έως τώρα, χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει την τελική τους στάση, αρνητικοί είναι οι βουλευτές:

  • Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβος), ο οποίος έχει κάνει τη γνωστή δήλωση, που ξεσήκωσε αντιδράσεις, πως «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία». Ωστόσο, στη Χ. Τρικούπη δεν κρύβουν ότι αισιοδοξούν ότι τελικώς θα πειστεί να μην καταψηφίσει.
  • Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίος), ο οποίος δήλωσε (ρ/σ «Αλήθεια» της Χίου): «Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι μια απόλυτη υποκρισία (…). Θα τα πούμε στη Βουλή επί της αρχής και εγώ είμαι στο ''όχι''». Μια θέση που αισιοδοξούν ότι μπορεί να ανατραπεί τελικώς.
  • Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθη), ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εναντίον. «Αν ήταν μόνο ο γάμος δεν θα είχε πρόβλημα, αλλά το νομοσχέδιο συμπαρασύρει και την τεκνοθεσία» λέει σε συνομιλητές του για το νομοσχέδιο, και προσθέτει ότι και ως ψυχίατρος αλλά και λόγω της άποψης που επικρατεί στη μειονότητα, την οποία εκπροσωπεί, θα καταψηφίσει.
  • Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη), ο οποίος θα κρατήσει την ίδια στάση.

Αρνητικός εμφανίζεται και ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Νικολαΐδης.

Στην Κρήτη, ο Μανώλης Χνάρης, του νομού Ρεθύμνης, είναι αρνητικός, ενώ σκεπτικοί παραμένουν οι Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης, του νομού Ηρακλείου, που επιδιώκουν περαιτέρω εξηγήσεις από ειδικούς επί των προβληματισμών που διατυπώνουν.

Αντιθέτως, θετική είναι η Κατερίνα Σπυριδάκη, από το νομό Λασιθίου.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας έχει διατυπώσει επίσης προβληματισμούς, αναμένοντας την επιστημονική/νομική τεκμηρίωση, τη στήριξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για τα παιδιά, καθώς και διευκρινίσεις για το θέμα της παρένθετης μητρότητας σε σχέση με τυχόν προσφυγές στο μέλλον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στο νομικό προσωπικό.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι στους αναποφάσιστους, προσανατολιζόμενος στην αποχή. Υπενθυμίζεται ότι είχε ψηφίσει μεν το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά δεν είχε ψηφίσει την αναδοχή παιδιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά αλλά και της γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και βουλευτού Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία φέρεται να διαφωνεί κάθετα με το σκέλος της τεκνοθεσίας.

Η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία) είναι επίσης στην ενδιάμεση γκρίζα ζώνη των προβληματισμένων.

Υπέρ τάσσονται σίγουρα οι βουλευτές (πλην, φυσικά, του Νίκου Ανδρουλάκη): Γιώργος Παπανδρέου (Αχαΐας), Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος (Επικρατείας), Παύλος Γερουλάνος (Α’ Αθηνών), Μιλένα Αποστολάκη (Βόρειος Τομέας Αθήνας), Νάντια Γιαννακοπούλου (Δυτική Αθήνα), Παύλος Χρηστίδης (Νότιος Τομέας Αθηνών), Μανώλης Χριστοδουλάκης (Ανατολική Αττική), Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Στέφανος Παραστατίδης (Κιλκίς).

Θετικά διακείμενος -σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του- είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.

Θετική στάση έχει ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης,ο οποίος δηλώνει ότι το νομοσχέδιο λύνει προβλήματα που δεν κατάφερε να λύσει το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά υποσημειώνει ότι πρέπει να μπουν αυστηρές προϋποθέσεις στη δυνατότητα υιοθεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς θετική κατεύθυνση -αν και με προβληματισμό για την τεκνοθεσία- κινείται και ο βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους οι Νάγια Γρηγοράκου (Μεσσηνίας), Γιώργος Μουλκιώτης (Βοιωτίας), Γιώργος Νικητιάδης (Δωδεκανήσου), Κατερίνα Καζάνη, (βουλευτής Ευβοίας και υπεύθυνη Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας του ΠΑΣΟΚ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ