Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε απόσταση 37 ναυτικών μιλίων μεταξύ τους, λίγο πριν ξεκινήσει μια ακόμη «καυτή» εβδομάδα στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Τήνο, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κύθνο. Οι χαλαρές στιγμές στην παραλία για αμφότερους, δεν εμπόδισαν τους σχεδιασμούς ενόψει της συζήτησης στη Βουλή σήμερα για το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής, αίτημα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και εν συνέχεια της απόπειρας παγίδευσής του με το λογισμικό Predator.
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να το πάει «μέχρι τέλους» όπως λένε συνεργάτες του καθώς «δεν μπορεί να αφήσει να σέρνεται η σκιά ότι ήταν εθνικός κίνδυνος».
Ανδρουλάκης: Δίνω ραντεβού στον κ.Μητσοτάκη στην εξεταστική
Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή όπως προανήγγειλε ο ίδιος σε δήλωση του μετά τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή: «Και επειδή εξέφρασε [σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης] μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα , επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα» τόνισε.
Στην Εξεταστική προφανώς θα κληθεί και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης οπότε ευελπιστεί να γίνει εκεί η «μάχη» του με τον πρωθυπουργό, εφόσον αποδεχθεί το αίτημα του. Στην παρότρυνση Μητσοτάκη να καταφύγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, στη Χ. Τρικούπη θεωρούν ότι γίνεται εσκεμμένα καθώς εάν δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν πρόκειται να σταθεί καμία κατηγορία.
Επιπλέον ο Ν. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να πάει να ενημερωθεί «στο αυτί» όπως είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή προφορικά, για ευνόητους λόγους. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει επίσης ψέματα ότι έχει ενημερωθεί για το γεγονός ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης από οποιονδήποτε θεσμικό παράγοντα, παρά μόνο έλαβε ένα sms από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και μάλιστα πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα από την ΕΥΠ.
Καστανίδης και Σκανδαλίδης θα σηκώσουν το βάρος
Στην πορεία που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα για να αναδεικνύει διαρκώς το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, το κύριο βάρος αναμένεται να σηκώσουν δύο εμπειρότατοι βουλευτές: Ο Χάρης Καστανίδης και ο Κώστας Σκανδαλίδης οι οποίοι θα είναι και αυτοί που πιθανότατα να εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή που θα συσταθεί.
Στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα για την Εξεταστική εισηγητές θα είναι η η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, ο Β. Κεγκέρογλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης και εφόσον χρειαστεί, ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης.
Παράλληλα, επικοινωνιακά, βγαίνει διαρκώς μπροστά η τριάδα που περνά την πολιτική γραμμή του Ν. Ανδρουλάκη: Ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος.
Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για ευθεία παρέμβαση στα εσωκομματικά
Στη Χ. Τρικούπη εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν ευθεία παρέμβαση στα εσωκομματικά και είχε ως στόχο να θέσει το ΠΑΣΟΚ σε πολιτική ομηρία, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ-ΠΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν εξηγείται αλλιώς, λένε, το γεγονός ότι ξεκίνησαν να τον παρακολουθούν την περίοδο που είχε εκδηλώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και όχι τα προηγούμενα 8 χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής. Σε αυτή την εκτίμηση έρχονται να προστεθούν και πληροφορίες που είχαν φτάσει στην ομάδα Ανδρουλάκη την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Σύμφωνα με στελέχη της Χ. Τρικούπη, εκείνη την περίοδο είχαν λάβει καταγγελίες ότι στελέχη του Μαξίμου παρότρυναν μέλη του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξουν Ανδρουλάκη με το αιτιολογικό ότι «θα στρίψει προς τον ΣΥΡΙΖΑ».
Να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι πρέπει να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο νέος πρόεδρος της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Όπως αναφέρει η Χ. Τρικούπη, η νέα συνεδρίαση είναι αναγκαία για δύο λόγους: Αφενός γιατί η Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, αναλώθηκε μόνο στην τυπική έγκριση του από την πλειοψηφία για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και άφησε αναπάντητα ερωτήματα. Αφετέρου επειδή ο κ. Δεμίρης όταν ρωτήθηκε από τον κ. Χάρη Καστανίδη αν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, φέρεται να απάντησε «έχω την πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται». Μάλιστα, πηγές της Βουλής, αναφέρουν ότι ο κ. Καστανίδης έδωσε στον διοικητή της ΕΥΠ και την εναλλακτική, λέγοντας «αν δεν ξέρετε, πείτε μας ότι δεν γνωρίζετε», ωστόσο ο κ. Δεμίρης επέμεινε στην απάντηση του. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες και ερωτήματα στο ΠΑΣΟΚ που απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις.
Τέλος είναι σαφές ότι αυτή η «περιπέτεια» έχει κάνει την ομάδα Ανδρουλάκη εξαιρετικά προσεκτική. Ο πυρήνας των συνεργατών του δεν συνεννοείται πλέον για τα μείζονα θέματα σρατηγικής με sms, WhatsApp, Viber, ή e-mail, αλλά μόνο από κοντά. Διασφαλίζουν έτσι πως όταν συνεδριάζουν για να λάβουν αποφάσεις στρατηγικής δεν θα διαρρεύσει τίποτε εκτός αν πρόκειται για συνειδητή διαρροή «αντιπερισπασμού» όπως συνέβη την περαμένη Πέμπτη με την φήμη που κυκλοφόρησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρούσε την επομένη από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών…