Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε χθες ενώπιον διασταυρούμενων πυρών και αμφισβήτησης, ακόμη και από στελέχη μέχρι πρότινος δικά του, στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.
Επί σχεδόν 9 ώρες, τα πάνω από 60 μέλη των δύο οργάνων, στριμωγμένα στην αίθουσα Τύπου στο ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη, πυροβολούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι περισσότεροι ζήτησαν να ορίσει εκλογές για την ηγεσία εντός του 2024, ενώ τον επέκριναν για κλειστό κόμμα, που δεν συνεδριάζουν τα όργανα και δεν παράγει πολιτική συλλογικά. Συντριπτική ήταν και η κριτική για τις απειλές περί διαγραφών: «Με απογοήτευσες» είπε ο Σκανδαλίδης, «δεν είμαι υπάλληλος για να με απολύσεις» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου και επέστρεψε στον ίδιο τα περί τοξικότητας.
Η συνεδρίαση, εκτός από... εκτόνωση, προσφέρεται και για πολιτικά συμπεράσματα: Ελάχιστοι (μόλις 4-5) υπερασπίστηκαν τον Ν. Ανδρουλάκη, ενώ άλλα, «δικά» του στελέχη έμειναν σιωπηλά.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχασε την «παλιά φρουρά» που ήταν μαζί του (Σκανδαλίδη, Ευθυμίου και ίσως Κουκουλόπουλο που στάθηκε κριτικά), πλην Σαλαγιάννη, αλλά και από τη νέα γενιά μόνοι οι Νίκος Μήλης, Δημήτρης Μάντζος, Μανώλης Χνάρης και Όλγα Μαρκογιαννάκη παρέμειναν σταθεροί υποστηρικτές του.
Σημειολογικό, αλλά με ενδιαφέρον: Ενώ επρόκειτο για συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου, δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν κάθονταν οι επικεφαλής των οργάνων αυτών, η Λίτσα Λιακούλη και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας. Το όργανο πάντως ήταν άτυπο, εσκεμμένα, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης ήθελε να πιάσει κλίμα πριν διαμορφώσει την τελική του άποψη.
«Χθες, υπέστη την πρώτη πολιτική ήττα, έχασε την πρώτη μάχη» πανηγυρίζουν οι αντίπαλοί του, που ακόμη και εκείνοι αιφνιδιάστηκαν από τη σχεδόν ομόθυμη κριτική κατά Ανδρουλάκη. «Απομονώθηκε, υπέστη σοκ» λένε.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές του υπενθυμίζουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του κόμματος, με όλες τις προνομίες που αυτό συνεπάγεται. Θεωρητικώς ελέγχει ακόμη την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, όπου παρέπεμψε για την εισήγησή του σε σχέση με τις εκλογές. Ήδη από σήμερα ξεκίνησαν -και θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Ιουνίου- οι απαραίτητες βολιδοσκοπήσεις προκειμένου να διασαφηνιστούν οι ισορροπίες: Από το εάν εξακολουθεί να ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή θα κριθεί και η τελική του εισήγηση και στρατηγική.
Στελέχη με εμπειρία στα κομματικά εκτιμούν ότι τα δύο πιο πιθανά σενάρια που παίζουν είναι τα εξής:
- Να ορίσει συνδιάσκεψη για το φθινόπωρο και εκλογή αρχηγού από τη βάση, από Νοέμβριο του 2024 έως Φεβρουάριο του 2025.
- Να προκηρύξει διαρκές συνέδριο, να δημιουργηθεί ΚΟΕΣ και να τοποθετήσει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ άνθρωπο της επιρροής του, πιθανότατα τον Νίκο Μήλη στη θέση του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Στη συνέχεια να ορίσει Συνδιάσκεψη για να συζητηθούν οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2025, πιθανόν με στόχο να τις κάνει το φθινόπωρο του 2025, όπως προβλέπει το καταστατικό.
Το σενάριο να γίνει εκλογή μέσα στον Ιούλιο -όπως τον προέτρεψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χνάρης- έχει απορριφθεί και για πρακτικούς λόγους (ποια εταιρεία θα αναλάβει σε τόσο σύντομο διάστημα ένα τέτοιο εγχείρημα) αλλά και για πολιτικούς, καθώς η συμμετοχή θα είναι τόσο μειωμένη που κινδυνεύει να απαξιώσει και τη διαδικασία και τον νέο πρόεδρο. Άλλωστε η πλευρά Δούκα διαμηνύει ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε μια τέτοια περίπτωση.
Όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να κερδίσει χρόνο -που τον εξασφάλισε- για να καθορίσει τη στρατηγική του. Στα υπέρ του είναι το γεγονός ότι απέναντί του δεν έχει ένα ενιαίο μέτωπο διαφωνούντων, αλλά άθροισμα πολλών επικριτών, τα κίνητρα και οι επιδιώξεις των οποίων διαφέρουν. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείονται ηχηρές αλλά και αταίριαστες συμμαχίες στην πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ μόλις ξεκίνησε και θα υπάρξουν πολλά επεισόδια στο σίριαλ από εδώ και πέρα.