Στη φράση «δεν θέλουμε την καταγραφή ενός προσώπου από τον προοδευτικό χώρο, αλλά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» συμπυκνούται η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.
Λίγα 24ωρα πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και εν μέσω ατελείωτης φημολογίας για το ποιος ή ποια μπορεί να είναι, στη Χ. Τρικούπη κρατούν στάση αναμονής.
Στους διαδρόμους κυκλοφορούν τα ονόματα των Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Αλιβιζάτου, Τάσου Γιαννίτση, Αλέκου Παπαδόπουλου ως πιθανές επιλογές Μητσοτάκη, αλλά όλα κινούνται στη σφαίρα της... μαντεψιάς. Δεν αποκλείουν πάντως και άλλη επιλογή, όπως του Λουκά Παπαδήμου.
Προφανώς ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σαφή εικόνα για το τι επιδιώκει ο ίδιος: Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο.
Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά και επίσης ότι με την αλλαγή του συντάγματος, πλέον, η εκλογή Προέδρου δεν απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως «αφού δεν κρίνουμε εμείς την πλειοψηφία, αναμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να τηρήσει την πολιτική παράδοση της χώρας», εννοώντας να επιλέξει υποψήφιο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα από αντίπαλο χώρο.
Απαντώντας στην πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινό υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ, η Χ. Τρικούπη απαντά με νόημα: «Αυτοί έχουν στρατηγική καταγραφής, εμείς στρατηγική εκλογής. Το να κατεβάσει κάποιος κοινό υποψήφιο μόνο και μόνο για την καταγραφή, απλώς δεν έχει κανένα νόημα».
Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο iefimerida.gr, περιγράφει τους δύο άξονες της στρατηγικής του ενόψει προεδρικής εκλογής:
«Πρώτον, εμείς θέλουμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ευρεία πλειοψηφία, ας επιλέξει κάποιον από αυτόν. Εμείς δεν έχουμε στρατηγική καταγραφής, εμείς έχουμε στρατηγική εκλογής.
Δεύτερον, εάν δεν επιλέξει τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει το γιατί, δεδομένου ότι ο ίδιος την είχε προτείνει για την πρώτη θητεία».
Δεν είναι κρυφό ότι δεν έχουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κοινή άποψη ως προς το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως έχει καταγράψει το iefimerida.gr, άλλοι εκτιμούν ότι πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο (άρα όχι η Κ. Σακελλαροπούλου), άλλοι ότι πρέπει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, έδωσε την επίσημη γραμμή. «Εμείς θέσαμε ένα πολιτικό ζήτημα, διότι η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελούσε μια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και σε περίπτωση που δεν την ανανεώσει, θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν το κάνει και πώς αξιολόγησε τη θητεία της» είπε ο Κ. Τσουκαλάς, και προσέθεσε:
«Αν την ανανεώσει, θα πρέπει πάλι να εξηγήσει για ποιον λόγο άφησε τρεις μήνες να αποδυναμώνεται το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι όλες τις φορές που ένας πρωθυπουργός ανανέωσε τη θητεία του εκάστοτε Προέδρου αυτό έγινε πάρα πολύ έγκαιρα, ώστε να μην υπάρχει αυτή η παραφιλολογία. Για ποιον λόγο λοιπόν, αν έρθει και πει "Σακελλαροπούλου" δεν το είπε νωρίτερα και άφησε να υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση; Αν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την κυρία Σακελλαροπούλου, εμείς θα αξιολογήσουμε την πρόταση και θα πάρουμε θέση».
Αναφορικά με το γεγονός ότι ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Βενιζέλου, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σάρκα από τη σάρκα της παράταξής μας και τον τιμούμε. Δεν είναι απλά ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, αλλά υπήρξε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η θετική μας γνώμη αξιολογικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι δεδομένη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να μπούμε σε ονοματολογία, καθώς θεσμικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα η κυβέρνηση θα προτείνει και εμείς θα αξιολογήσουμε την πρόταση αυτής».
Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συζητηθεί και στο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, που συγκαλεί τη Δευτέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της ατζέντας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του επόμενου μήνα και τα περιφερειακά συνέδρια. Τη Δευτέρα, επίσης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ερώτηση για τα αγροτικά.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για «κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών δυνάμεων» όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καραμέρος, αναφέρει τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. διά του προέδρου του, Σωκράτη Φάμελλου, έχει καταθέσει δημόσια εδώ και μέρες την πρόταση για κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών δυνάμεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διά του εκπροσώπου του δηλώνει ότι δεν την υιοθετεί. Εμείς επιμένουμε. Δεν μπορεί ο προοδευτικός χώρος να ετεροπροσδιορίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη. Οφείλει να έχει πρόταση».
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε αρκεστεί να πει πως σέβεται απόλυτα τη συνταγματική επιταγή, η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «τα πρόσωπα πρέπει να λένε κάτι» και πως «η Νέα Δημοκρατία [...] δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση, κυρίως προς την κοινωνία».