Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση για... ιδεοληπτική εμμονή επειδή επιμένει στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών! - iefimerida.gr

Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση για... ιδεοληπτική εμμονή επειδή επιμένει στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών!

Στεφανος Παραστατίδης
Στέφανος Παραστατίδης / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «ιδεοληπτική εμμονή» κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση σχετικά με το μέτρο διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών.

Σε ανακοίνωση του υπεύθυνου τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Παραστατίδη, εγκαλείται η κυβέρνηση επειδή «επιμένει στην οριζόντια επιβολή του δυσμενούς μέτρου της διαγραφής φοιτητών, που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης».

«Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό πρόβλημα που δυσχεραίνει το διαχειριστικό και διοικητικό κόστος των πανεπιστημίων, παρότι συχνά διογκώνεται επικοινωνιακά, καθώς οι φοιτητές αυτοί δεν απολαμβάνουν δωρεάν παροχών και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό» αναφέρει ο κ. Παραστατίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «η λύση του δεν μπορεί να αγνοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα αριθμητικά δεδομένα, την κοινωνική του διάσταση, το οικονομικό και κοινωνικό προφίλ των φοιτητών αλλά και τα συγκριτικά δεδομένα από τη διαχείριση του ζητήματος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα με τον νόμο 4009/2011 που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και ο οποίος παρέπεμπε σε αποφάσεις των πανεπιστημίων και στους εσωτερικούς κανονισμούς τους, η κυβέρνηση νομοθέτησε και εφαρμόζει μια διάταξη που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, δημιουργώντας για ακόμη μία φορά συνθήκες αναστάτωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών

«Αντί μιας οριζοντίου τύπου λύσης αυτοματοποιημένης διαγραφής που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο χιλιάδες φοιτητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή παγιδευμένους σε μία βιοτική τροχιά επισφάλειας, προτείνουμε ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο που θα προσφέρει κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές και θα αφήνει την εξειδίκευση και την υλοποίησή τους στα Όργανα Διοίκησης και στους Κανονισμούς Σπουδών των ΑΕΙ της χώρας» αναφέρουν ο Στέφανος Παραστατίδης και ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και καταλήγουν στην κοινή τους ανακοίνωση διατυπώνοντας το ακόλουθο γενικό πλαίσιο αρχών:

  • Δημιουργία μηχανισμού στα πανεπιστήμια για να παρακολουθούν την πορεία των φοιτητών και να εξετάζουν και να αντιμετωπίζουν τη φοιτητική αποτυχία και διαρροή.
  • Αύξηση ανώτατου ορίου φοίτησης.
  • Αντικειμενικά κριτήρια αυτόματης παράτασης του ορίου φοίτησης (π.χ. δήλωση και συμμετοχή σε ελάχιστο ποσοστό επί των οφειλόμενων μαθημάτων, επιτυχής εξέταση σε ποσοστό εξ αυτών κοκ).
  • Εξατομικευμένη προσέγγιση, υποχρεωτική προηγούμενη εισήγηση του Συμβούλου Σπουδών του κάθε Ιδρύματος.
  • Επέκταση των προβλεπόμενων στον νόμο λόγων εξαίρεσης από τη διαγραφή.

Τι προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου, τι προβλέπει ο νόμος Πιερρακάκη

Η άποψη αυτή, πάντως, δεν βρίσκει σύμφωνους άπαντες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη του εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι στην ουσία με αυτή την πρόταση «αδειάζουν» τον Ν. 4009/2011, πιο γνωστό ως «νόμο Διαμαντοπούλου», η οποία είναι σήμερα γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αυτό γιατί το άρθρο 80 του ν. Διαμαντοπούλου προβλέπει τα εξής:

«α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.
β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.
γ) Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011- 2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ι- διότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.
δ) Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιό- τητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή.
ε) Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οικείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

Στο «νόμο Πιερρακάκη» (Ν. 4957/2022 (Α΄141), στο άρθρο 76 με τίτλο «Ανώτατη διάρκεια φοίτησης και μερική φοίτηση», προβλέπεται το εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής.
  2. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
  3. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν:
    α) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,
    β) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
    γ) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών. Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής. Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι φοιτητές αυτοί δεν δύνανται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.
    Εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή η ανώτατη διάρκεια φοίτησης της παρ. 1. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. δύναται να ορίζονται περαιτέρω προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων.
  4. Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης της παρ. 1, δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη αν χορηγείται τμηματικά. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν
    επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της
    διακοπής της φοίτησης και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση.
  5. Ο Πρόεδρος του Τμήματος είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του παρόντος και ο Κοσμήτορας της Σχολής, στην οποία υπάγεται το Τμήμα, είναι αρμόδιος για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής του παρόντος. Η μη εφαρμογή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12) στο Α.Ε.Ι.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ