Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας ως μέλους του ΠΑΣΟΚ της Κατερίνας Μπατζελή για ένα χρόνο αποφάσισε, όπως αναμενόταν, η ΕΔΕΚΑΠ.
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr, το πειθαρχικό όργανο του ΠΑΣΟΚ έκανε δεκτή με οκτώ ψήφους έναντι τριών τη σχετική εισήγηση της Εύας Ζούπη και ανέστειλε την κομματική της ιδιότητα για έναν χρόνο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυρία Μπατζελή δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια για κάποιο κομματικό όργανο ενόψει και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή για τις εκλογές, εφόσον γίνουν πρόωρα.
Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για την Κ. Μπατζελή:
Στο ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, οι διαφορετικές τάσεις και απόψεις, που είναι καταστατικά κατοχυρωμένες, συνιστούν πλούτο και αξιοποιούνται στη χάραξη πολιτικών, πάντα προς όφελος της κοινωνίας. Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να εξαπολύονται με τον μανδύα της «πολιτικής κριτικής» και δεν χωρούν μεταξύ συντρόφων, πολλώ δε μάλλον στο πρόσωπο του προέδρου του Κινήματός μας.
Σε μια χρονική στιγμή που το Κίνημά μας δίνει έναν διαρκή αγώνα ενάντια στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνει προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και οφείλει να είναι ενωμένο και τα στελέχη του να τοποθετούνται δημόσια με ενιαίο λόγο, ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και σιγουριά στον ελληνικό λαό, για να πετύχει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, η κα. Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε.
Για τους λόγους αυτούς:
Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 3 του Κώδικα Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής της κας. Κατερίνας Μπατζελή για ένα έτος από τη δημοσίευσή της, το οποίο συνεπάγεται και την ταυτόχρονη αποβολή της από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα οποία συμμετέχει.
Για την ΕΔΕΚΑΠ
Η Πρόεδρος
Νανά Βρυώνη»
Mπατζελή μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ: Ακραία απόφαση, η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει
Αμέσως μετά, σε δήλωσή της, η Κατερίνα Μπατζελή άφησε αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Επέμεινε ότι δεν υπονόμευσε τα όργανα, ούτε συνέβαλε στην απώλεια της αξιοπιστίας του κόμματος. «Οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων», σημείωσε.
Αναλυτικά η δήλωση της Κ. Μπατζελή:
«Δηλώνω ότι δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμης του Κινήματος. Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στη συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση, διότι γνώριζε ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει. Στην ΕΔΕΚΑΠ τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξής μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφασή της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ, που, μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων».
Δούκας: Οι διαγραφές δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Δούκα, ο οποίος δήλωσε:
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα».
Στην πολύωρη συνεδρίαση (άνω των τριών ωρών) προσήλθε και η κυρία Μπατζελή, η οποία δήλωσε ότι δεν προσέβαλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η εισήγηση για «προσβολή του προέδρου» του κόμματος ήταν αναστολή της κομματικής ιδιότητάς της για ένα χρόνο, με την ίδια -σε ένα πρώτο σχόλιο- να αναφέρει πως το ότι βρέθηκε στο Πειθαρχικό αποτελεί «επιτυχία της Ομάδας Αλήθειας».
«Δεν υπάρχει λόγος παραπομπής. Ζήτησα την πλήρη απαλλαγή. Δεν προκύπτει ούτε προσβολή ούτε μομφή στον πρόεδρο. Αναμένω τα αποτελέσματα για την επόμενη μέρα. Ο γραμματέας θεωρούσε ότι η δήλωση ήταν για τις υποκλοπές. Η Ομάδα Αλήθειας έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Βρέθηκα στο Πειθαρχικό από δικό της κατασκεύασμα», ανέφερε η Κατερίνα Μπατζελή.