Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη -Η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας, απών ο Ερντογάν - iefimerida.gr

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη -Η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας, απών ο Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Φωτογραφία: INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

42 ημέρες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία των εκλογών στη Λιβύη η διεθνής κοινότητα επανέρχεται με ζέση στα τεκταινόμενα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο πρόεδρος Μακρόν με την Διάσκεψη του Παρισιού επιχειρεί να πετύχει ένα φιλόδοξο πλάνο για τερματισμό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη και να βάλει την σφραγίδα της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτη φορά παρούσα η Ελλάδα σε Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η εξαιρετική σχέση που έχουν αναπτύξει σε όλα τα επίπεδα Ελλάδα και Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα και την πρόσκληση, για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο, Ελλάδας και Κύπρου σε Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη. Το Βερολίνο είχε αφήσει εκτός αυτής της διαδικασίας την χώρα μας κάνοντας το χατίρι του Ερντογάν. Παρότι είναι η κοντινότερη ευρωπαϊκή χώρα στην Λιβύη, οι αντιρρήσεις που έβαζε η Άγκυρα για συμμετοχή της Ελλάδας είχαν γίνει δεκτές από την Γερμανία προκαλώντας οργή στην Αθήνα, όμως πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι τρεις άξονες που θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σήμερα στη Διάσκεψη με τρεις βασικές θέσεις: να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους. Το τρίτο σημείο είναι και το πιο κρίσιμο καθώς από αυτό εξαρτώνται οι εξελίξεις και στα δύο πρώτα. Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι χωρίς την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των άλλων μισθοφόρων από την Λιβύη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκφράζει την βούληση των πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν εκλογές υπό καθεστώς αμφισβήτησης και πιθανής χειραγώγησης από ξένες δυνάμεις. Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις υπό το πρίσμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και η επόμενη ημέρα στην χώρα θα καθορίσει τις εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.

Στα «σχοινιά» η Τουρκία

Η ατζέντα και οι στόχοι της Διάσκεψης όπως έχουν τεθεί από την Γαλλία στριμώχνουν την Τουρκία και τινάζουν στον αέρα τα σχέδια του Ερντογάν στην χώρα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό άλλωστε μέχρι την τελευταία στιγμή η Άγκυρα δήλωνε ότι δεν θα συμμετάσχει και μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη ανακοινώθηκε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Ακόμη μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

Στα θετικά για την Αθήνα συμπεριλαμβάνεται και η παραμονή της Νάιλα Αλ Μανγκούς στη θέση της υπουργού Εξωτερικών παρά την ανακοίνωση του Προεδρικού Συμβουλίου που ζήτησε την αποχώρηση της. Η κα Μανγκούς έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και υπάρχει κώδικας συνεννόησης με τον Νίκο Δένδια και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της δημιούργησε προβληματισμό στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Ο στόχος της Διεθνούς Διάσκεψης

Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, ενώ από αυτήν θα προκύψει ένα κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων των ηγετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ