Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποχωρώντας από την Ευρωομάδα της Αριστεράς προτείνουν με κοινή τους παρέμβαση οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια φάση που πληθαίνουν οι συζητήσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς και από τα τρια αυτά στελέχη η απόφαση αυτή αν παρθεί τελικά από το Συνέδριο χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την πορεία του κόμματος στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.
«Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς» σημειώνουν τονίζοντας παράλληλα ότι το βήμα αυτό έπρεπε να είχε από το 2019.
«Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή. Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και - κυρίως - ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης».
Βάζουν ατζέντα
Η πρόταση αυτή θα τεθεί άμεσα επο τάπητος στα όργανα του κόμματος αρχίζοντας από την Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας με στόχο η έξοδος από την GUE και η ένταξη στην σοσιαλιστική οικογένεια SnD να αποφασιστεί στο Συνέδριο.
Πάντως ο κ. Κασσελάκης έχει δυο φορές πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει από την ομάδα της Αριστεράς αλλά σε αυτή τη φάση που και ο κ. Τεμπονέρας ανοίγει τη συζήτηση για την μεγάλη κεντροαριστερά η πρόταση των τριών στελεχών βάζει το δίλημμα στην ηγεσία και στα άλλα στελέχη που απλά μέχρι τώρα όπως σημειώνουν μιλούσαν στο όνομα της Κεντροαριστεράς χωρίς να γίνεται και το μεγάλο βήμα.
Η άποψη είναι πλειοψηφική εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Ζαχαριάδη να έχει τοποθετηθεί υπερ της ένταξης στους ευρωσοσιαλιστές σχεδόν από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών.
Σφήνα στη Χαριλάου Τρικούπη
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πάντως πως θα υποδεχτεί η Χαριλάου Τρικούπη την πρωτοβουλία των στελεχών αυτών καθώς η ένταση στο SnD θα μπορούσε να σημαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο PES, όχι απλά ως παρατηρητής όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια επι Αλέξη Τσίπρα, αλλά ως μέλος.
Η κοινή παρέμβαση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση:
«Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαμορφώνεται με μια υπερκυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς, που για πρώτη φορά δεν έχουν ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό αντίβαρο μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση. Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι κοινωνικά και πολιτειακά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ.
Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.
Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή. Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και - κυρίως - ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή - και ουσιαστικά και συμβολικά - καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής.
Μια τέτοια θεμελιώδης επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής.
Η θεμελιώδης επιλογή αυτή συνδυάζεται με ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, που πρέπει να εξειδικευτεί στο Συνέδριο και που έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.
Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στα χρόνια των μνημονίων.
Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.
Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.
Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.
Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.
Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.
Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι’ αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε».