Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο για την Άνοδο της Στάθμης των Θαλασσών: «Να αναλάβουμε άμεσα τολμηρή δράση» - iefimerida.gr

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο για την Άνοδο της Στάθμης των Θαλασσών: «Να αναλάβουμε άμεσα τολμηρή δράση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ
Παρέμβαση στη Σύνοδο για την Άνοδο στη Στάθμη των Θαλασσών έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρέμβαση στη Σύνοδο για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έκανε στον ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην τοποθέτησή του πως οι επιστημονικές προβλέψεις έχουν κρούσει ήδη καμπανάκι εν όψει των επόμενων χρόνων, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε αυτή την απειλή».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για «τολμηρή δράση», καθώς «πολλά κράτη θα δουν εδάφη να πλημμυρίζουν κι αυτό θα οδηγήσει σε έναν αναπόφευκτο εκτοπισμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, σημείωσε τρία στοιχεία για τα οποία πιστεύει πως αποτελούν προτεραιότητα: διεθνής συνεργασία, σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και βάση υποδομών με ένα σχέδιο ανθεκτικότητας.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Εξοχότατοι, συνάδελφοι, εθνικοί αντιπρόσωποι,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάθμη των θαλασσών αναμφίβολα αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι ρυθμοί που έχουν καταγραφεί πρόσφατα είναι πρωτοφανείς, όπως επισήμαναν οι προηγούμενοι ομιλητές, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) να αναφέρει ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανήλθε σε ιστορικό υψηλό το 2023, ενώ οι επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον είναι, δυστυχώς, ακόμη πιο ανησυχητικές.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ήδη απειλεί τις παράκτιες οικονομικές δραστηριότητες και τις παράκτιες κοινότητές μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πλέον αυτή την απειλή.

Ας αναλογιστούμε, παραδείγματος χάρη, ότι στις ακτές λαμβάνει χώρα το ήμισυ -επαναλαμβάνω, το ήμισυ- του παγκόσμιου τουρισμού.

Πολλά κράτη θα δουν τα εδάφη τους να πλημμυρίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και μέσα βιοπορισμού, ενώ ο εκτοπισμός θα καταστεί αναπόφευκτος αν δεν αναλάβουμε άμεση και τολμηρή δράση. Οι ακτές της Μεσογείου, όπου βρίσκονται κάποιες από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες και εμβληματικά μνημεία της ανθρώπινης κληρονομιάς, αντιμετωπίζουν ήδη μια αυξανόμενη πρόκληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Ως πρώτο βήμα, πρέπει να δεσμευτούμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, και να μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι η βασική αιτία του προβλήματος.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εφαρμόζουμε την εξαιρετικά φιλόδοξη ατζέντα της Πράσινης Συμφωνίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε επίσης μια στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εντοπίζοντας τα παράκτια hotspots της κλιματικής αλλαγής και αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των διαφόρων λύσεων, επωφελούμενοι από τις κοινές εμπειρίες και γνώσεις μεταξύ των χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον σκοπό αυτό, βλέπω τρεις βασικές προτεραιότητες:

Πρώτον, πρέπει να δημιουργήσουμε μια επαρκή βάση υποδομών για την προσαρμογή στην πρόκληση, ένα σχέδιο ανθεκτικότητας, έναν ευέλικτο συνδυασμό φυσικών και πράσινων λύσεων και να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε το παράκτιο φυσικό κεφάλαιο.

Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και μελών των παράκτιων κοινοτήτων στην υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό πολιτικής και την εφαρμογή της στο πεδίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Δεύτερον, ένα σχέδιο προσαρμογής μπορεί να έχει δυσανάλογο κόστος και να είναι τεχνικά δύσκολο.

Οι συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδο μέσω αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να φέρουν τις απαραίτητες επενδύσεις.

Τρίτον, πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιπτώσεων της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών πόρων από διαφοροποιημένες πηγές. 

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα οργάνωσε τον περασμένο Απρίλιο τη Διεθνή Διάσκεψη ''Our Ocean Conference'' στην Αθήνα, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ, 3.000 συμμετεχόντων, και δεσμεύσεις άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο να καταστεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο ένα ζήτημα που αφορά τα μικρά νησιωτικά κράτη.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης ΟΗΕ θάλασσα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ