Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, άφησε εμμέσως στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, τόνισε: «περιμένετε λίγες ημέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε κι άλλα αφού τους δίνετε αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω. Ήδη παίρνουμε την αναβάθμιση ενός πλέγματος υποδομών. Θα αφήσω τα υπόλοιπα για την ολομέλεια».
Ωστόσο αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής να σταματήσει την τοποθέτηση του υπουργού για να μην αποκαλύψει περισσότερα. «Κύριε πρόεδρε κόψτε τον υπουργό γιατί όπως πάει θα ανακοινώσει όσα είναι να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Δένδιας: «Θέλουμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη -Εξετάζαμε ακόμα και 10ετή συμφωνία»
Τη σημασία της νέας τροποποιημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η επιλογή της πενταετίας ως διάρκεια της παρούσας συμφωνίας- αντί του ενός έτους- ήταν επιλογή της ελληνική κυβέρνησης επειδή «ήταν το εθνικό συμφέρον».
«Να σας πω ότι υπήρχε σκέψη στην κυβέρνηση ακόμα και για δεκαετία, εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας ότι είμαστε αυτοί που διώχνουμε τις βάσεις», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «θέλουμε την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και θέλουμε και την παρουσία στο στρατόπεδο Γιαννούλη. Ναι τη θέλουμε και να σας πω πόσο φαίνεται ότι είχαμε δίκιο, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν στον κύριο Μπάιντεν; Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που τον ενόχλησε και το έβαλε και στη δημοσιότητα; Είναι ακριβώς αυτό».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός τόνισε πως η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. «Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει και αυτή η συμφωνία. Είναι ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε όντας ασφαλέστεροι να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό αντί να μας ενδυναμώνουν μας αποδυναμώνουν και μας περιορίζουν», είπε.
Οχι από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαμερικανική συμφωνία
Αντίθετος στην στήριξη της νέας αμυντικής συμφωνίας που συζητείται αυτή την ώρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, Γιώργο Κατρούγκαλο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι μόνο αντίθετη στη νέα συμφωνία αλλά προτίθεται να κάνει χρήση της παραγράφου 7 της συμφωνίας προκειμένου να την τροποποιήσει.
Με την πολιτική σας βλάπτεται τη χώρα είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ
«Με τη πολιτική σας βλάπτετε το συμφέρον της χώρας, εμείς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση θα φροντίσουμε να επαναφέρουμε το αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε, όταν επιστρέψουμε στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η θέση της χώρας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις . Είστε πιστοί και δεδομένοι. Το προκεχωρημένο φυλάκιο. Βλάπτετε τη χώρα με την πολιτική σας χωρίς κανένα κέρδος».
Απαντώντας, ο Γ. Κουμουτσάκος, εισηγητής της ΝΔ, τόνισε πως τίποτα δεν δεσμεύει την Ελλάδα παρά μόνο η υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος, γεγονός που αναγνωρίστηκε και από την Άγκυρα που αντέδρασε με ένταση απέναντι στη συμφωνία.
Ναι από το ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
Από τη πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, παρότι εξέφρασε επιφυλάξεις ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. «Οι διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να ενισχύονται και σε μια κρίσιμη περίοδο ένας βασικός πυλώνας είναι οι αμυντικές συμμαχίες ιδιαίτερα όταν η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε κοινή πολιτική ασφάλειας», είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η συμφωνία έχει ετεροβαρή στοιχεία για τη χώρα και δεν περιλαμβάνονται όλα όσα θα μπορούσαν για ενίσχυση ασφάλειας, η Ελλάδα δίνει πολλά αλλά δεν παίρνει τα ανάλογα! Καταδεικνύει αυτό την έλλειψη ισχυρής εθνικής στρατηγικής που θα μπορεί να διασφαλίσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με ασφάλεια της χώρας. Η θέση μας είναι υπέρ της συμφωνίας αλλά θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματά μας».