Την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας την Πέμπτη (29/7) στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως ανέφερε, η τροπολογία προβλέπει παράταση της εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω και των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού. «Η ενιαύσια διάρκεια προτείνεται προκειμένου να παρασχεθεί ικανός χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών και συνδυάζεται με την ανάγκη να λειτουργήσει και να παραμείνει ανοιχτός ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος λειτουργεί υπό τις δομές του Ταμείου και καλό θα είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό των γονέων υπαλλήλων για το επόμενο σχολικό έτος», είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης και επισήμανε ότι αυτό «αποτελεί και ένα αίτημα, τόσο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του υπουργείου Πολιτισμού όσο και των παιδαγωγών του σταθμού οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικά έγγραφα και επιστολές».
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, πάντως, κατέθεσαν ξεχωριστές τροπολογίες για την ένταξη των υπαλλήλων του Ταμείου σε προσωποπαγείς θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, δεδομένου ότι το ΑΣΕΠ έχει αναγνωρίσει τα προσόντα αυτών των εργαζομένων.
«Το Νομικό Συμβούλιο έχει κρίνει ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά του προσωπικού του Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε συσταθησόμενες προσωποπαγείς θέσεις του ΥΠΠΟΑ», είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης και προσέθεσε: «Αυτή η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από την υπουργό. Και μάλιστα ενόψει του γεγονότος ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα ως προς το μη νόμιμο της μεταφοράς του προσωπικού του Ταμείου του ΥΠΠΟΑ».
Η απάντηση στην επίκληση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε και για την επίκληση, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, γνωμοδότησης του ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας: «Το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους εξέτασε και αποφάνθηκε αρνητικά επί της νομιμότητας της μεταφοράς του προσωπικού, ενώ ο ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της δικής του αρμοδιότητας, εξέτασε και αποφάνθηκε θετικά επί της συνδρομής των προϋποθέσεων και προσόντων στο πρόσωπο των υπαλλήλων του Ταμείου».
«Δεν μπορείτε, κ. Γιατρομανωλάκη, να επικαλείστε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -όπως σας έχουν πει να κάνετε οι σύμβουλοι της υπουργού- επειδή ακριβώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί, δεν αποφασίζει», είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, για να προσθέσει: «Θα έπρεπε να έρθει η ίδια η κ. υπουργός για να μας απαντήσει για τα έργα και τις ημέρες της, σε σχέση με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και ειδικά τον παιδικό σταθμό. Στις 15/6 η κ. υπουργός -για λόγους προφανώς επικοινωνιακούς- επειδή οι απολυμένοι του Ταμείου, οι απολυμένοι του Δημοσίου, για πρώτη φορά είχαν δει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έβγαλε ανακοίνωση ότι παρατείνεται η εκκαθάριση του Ταμείου μέχρι 31/8/2021 λόγω covid. Προφανώς ήταν για να θολώσει τα νερά, ότι θα απολυθούν και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι και θα γίνουν μετά τα δέοντα. Τώρα επειδή βέβαια άλλες είναι οι προθέσεις, έρχεται τροπολογία για νέα παράταση της εκκαθάρισης για ένα χρόνο».
Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε και σε ρύθμιση τροπολογίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά τη διαδικτυακή πειρατεία. «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε πολύ στενά με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσέθεσε ότι με την τροπολογία και τις βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο του άρθρου 66ε του νόμου 2121/1993, θα διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και επομένως θα διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των δημιουργών εν γένει, που «από την πρώτη μέρα, το υπουργείο Πολιτισμού προασπίζεται».