Θέμα συζήτησης έγινε σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους η αποκάλυψη του Νίκου Παππά ότι υπήρχαν συνεννοήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας πριν το δημοσίευμα του Βήματος.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κλείνοντας την συζήτηση για την πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που απερρίφθη με 159 ψήφους.
«Δεν έχω καταλάβει αν ήσαστε σε συνεννόηση. Ο κ. Παππάς λέει ότι ήσαστε» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο κατηγόρησε για ταύτιση με επιχειρηματικά συμφέροντα «Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης» σημείωσε.
Το ζήτημα συζητήθηκε ευρέως παρασκηνιακά καθόλη την τριήμερη διαδικασία της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι της κατάθεσης της πρότασης αυτής, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο.
Το παρασκήνιο
Οι πληροφορίες από γνωρίζοντες, αναφέρουν ότι οι πρώτες «ζυμώσεις» μεταξύ Χ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου είχαν ξεκινήσει προ 15 ημερών με απόλυτη μυστικότητα. Τις «διαπραγματεύσεις» είχαν αναλάβει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένας του ΣΥΡΙΖΑ και τις γνώριζαν μόνο οι δύο πρόεδροι, Ανδρουλάκης και Κασσελάκης.
Αφορμή για τις συζητήσεις ότι «κάτι πρέπει να γίνει» και μάλιστα από κοινού, ήταν η τραγωδία των Τεμπών με τα πορίσματα της Εξεταστικής και την παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, αλλά και η υπόθεση με τα email στους απόδημους, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την κούρσα για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Στην πορεία τα δύο στελέχη κρατούσαν ενήμερους τους προέδρους τους, ωστόσο κάποια χρονική στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διεμήνυσε προς τον συνομιλητή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνεται να προχωρήσει η κοινή πρωτοβουλία. Λίγα 24ωρα αργότερα, αιφνιδιαστικά, την Κυριακή το πρωί και αφού είχε μεσολαβήσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το Βήμα που έκανε λόγο για «μονταζιέρα» στα Τέμπη ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης... Καλούσε μάλιστα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» να την στηρίξουν.
Ίσως έτσι εξηγείται - εφόσον ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες - η δυσφορία που επέδειξε ο Στ. Κασσελάκης που την επομένη, με άρθρο του στην Εφ.Συν έκανε λόγο για κοκκορομαχία στη Βουλή εξαπολύοντας πυρά κατά Ανδρουλάκη.
Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της παρασκηνιακής συνενόησης πάντως «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει για να μην ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων» ενώ ο έτερος απαντά ότι «δεν θα κάνουμε πολιτικό θέμα κουβέντες καφενείου».
Η δήλωση Παππά που άναψε φωτιές και οι αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Action24 το βράδυ της Τετάρτης είπε ότι «υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και κάποιες ημέρες; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνονται από το βράδυ ως το πρωί. Είναι συντεταγμένα κόμματα, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω».
Ο κ. Παππάς υπενθύμισε την υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων, τονίζοντας πως από τότε υπήρξε η σκέψη της κλιμάκωσης των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης, οπότε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα Τέμπη, κρίθηκε ως κατάλληλη η στιγμή να προβούν τα κόμματα στην πρόταση δυσπιστίας.
Δείτε το βίντεο:
Η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα στο χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε: «Στην αρχή μέχρι χθες, νομίζαμε ότι τα κομμάτια του παζλ ήταν δύο, δηλαδή το πρωτοσέλιδο του "Βήματος της Κυριακής" και η πρόταση δυσπιστίας του πρόθυμου Νίκου Ανδρουλάκη. Τελικά όμως τα κομμάτια είναι τρία. Έλλειπε το τρίτο, όμως το αποκάλυψε ο κ. Παππάς, είναι η προσυνεννόηση. Οπότε η πλήρης εικόνα μέχρι τώρα -γιατί όσο μιλάνε αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα πράγματα- είναι προσυνεννόηση - πρωτοσέλιδο - πρόταση δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ταυτόχρονα, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι τα κόμματα «ντίλαραν» γνωρίζοντας το δημοσίευμα του Βήματος πριν κυκλοφορήσει.
Παράλληλα, η παραδοχή Παππά, προκάλεσε αμηχανία στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά). Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «φαντασιώσεις» ενώ και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εγκαλέσουν τον κ. Παππά. Την Πέμπτη ο κ. Παππάς επιχείρησε να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν λέγοντας αυτή τη φορά (OPEN) πως «δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας». «Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16. Άρα, δεν κατάλαβα προς τι η έκπληξη;», είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.