Στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πολιτική διαχείριση των εξελίξεων που έφεραν οι μαζικές διαδηλώσεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Όλα ξεκίνησαν όταν με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Κώστας Αρβανίτης είχε ενημερώσει πως «η πολιτική ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε πρόταση προς το Κολλέγιο των Προέδρων, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της προσεχούς Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση με τον αρμόδιο επίτροπο Μεταφορών, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη συμπλήρωση 2 ετών από το τραγικό δυστύχημα, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και αποκαλύψεων για τις συνθήκες του δυστυχήματος».
«Η πρόταση της LEFT συζητήθηκε στη συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων και δεν υποστηρίχθηκε από τις πολιτικές ομάδες των ΕPP (ΝΔ), S&D (ΠΑΣΟΚ), RENEW», είχε γράψει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά στη μη υποστήριξη της πρότασης από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που με κοινή τους ανακοίνωση υποστήριξαν πως «η ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη αποτελεί μνημείο ντροπής, καθώς δεν διστάζει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για μικροπολιτικά οφέλη σε ένα ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία». Από την πλευρά της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με νέα ανακοίνωση στην τοποθέτηση Μανιάτη το βράδυ, προχώρησε σε διευκρινίσεις, αναφέροντας ωστόσο πως «το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε θετικά» την πρόταση, πλην όμως η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών την απέρριψε.
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα κόντρα
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η κόντρα των δύο ευρωομάδων είχε άμεση επίδραση και στην εγχώρια αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, με το πολιτικό χάσμα μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα να δείχνει πως μεγαλώνει. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές κοντά στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν για το θέμα πως τα αιτήματα των πολιτικών ομάδων για την ατζέντα κάθε ολομέλειας κατατίθενται τη Δευτέρα πριν από την ολομέλεια. Τα αιτήματα διανέμονται από κάθε πολιτική ομάδα σε όλα τα γραφεία των ευρωβουλευτών τους. Άρα όλο το Κοινοβούλιο γνωρίζει. Το προσωπικό των ομάδων και οι γραμματείες προετοιμάζουν την ατζέντα και ενημερώνουν για τη στάση των πολιτικών ομάδων και τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται. Στην περίπτωση των Τεμπών, σοσιαλιστές, ΕΛΚ και Renew ήταν κάθετα αντίθετοι από την πρώτη στιγμή και ενημέρωσαν τη Left.
Ακόμη υποστήριξαν πως όταν έγινε σαφές ότι επιμένουν, υπήρξε επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αλλάξει η στάση των Σοσιαλιστών απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Μάλιστα επιβεβαίωσαν πως σε επικοινωνία με τον Κ. Αρβανίτη ο Γ. Μανιάτης είδε θετικά το ζήτημα, αλλά όταν ήρθε η ώρα της συνεδρίασης των γραμματέων (λίγο πριν ψηφίσουν οι πρόεδροι), η Γραμματεία των Σοσιαλιστών απέρριψε και πάλι το αίτημα αυτόματα και συνεπώς αποσύρθηκε από τη διάσκεψη των προέδρων (που πρακτικά διεξάγεται αμέσως στην ίδια αίθουσα) και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να τεθεί ξανά από πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως οι ίδιες πηγές, περιγράφοντας τη διαδικασία, απέδωσαν το λάθος πιθανά σε ολιγωρία, άγνοια διαδικασίας ή εσωτερικές διαφωνίες της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας μεν με νόημα αλλά και αφήνοντας δε κάποιες έμμεσες αιχμές, πως το ΠΑΣΟΚ λογικά δεν είχε κανένα λόγο να διαφωνήσει, υποστηρίζοντας όμως παράλληλα πως επειδή το θέμα είναι εσωτερικό των Σοσιαλιστών, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να εμπλακεί. Ας σημειωθεί ακόμη πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακαταθέσει το αίτημα και αναμένει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην ολομέλεια του Μαρτίου. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΝΔ απέφυγε την κριτική (που δεν ήθελε με τίποτε να τεθεί θέμα Τζιτζικώστα) λόγω του λάθους των Σοσιαλιστών, όπως υποστήριξαν με νόημα.