Τηλεφωνική επικοινωνία Χρήστου Ράμμου με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς πριν την απόρριψη της πρότασης για την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Χρήστο Ράμμο να κατέρχεται ως κοινός υποψήφιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης έβαλε ο ίδιος, με δημόσια ανάρτησή του στην οποία απορρίπτει την εν λόγω πρόταση, ευχαριστώντας παράλληλα τον Αλέξη Χαρίτση.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ λίγο πριν τη δημόσια ανακοίνωσή του ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αλέξη Χαρίτση για την πρόθεσή του να απορρίψει την πρόταση της Νέας Αριστεράς να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του για τη θέση του ΠτΔ από κοινού με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο λεγόμενο «προοδευτικό τόξο», καθώς και για τους λόγους που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο περιβάλλον του Χρήστου Ράμμου, αλλά και στη Νέα Αριστερά, ο έμπειρος δικαστικός ευχαρίστησε τον πρόεδρο του νεοπαγούς κόμματος της Αριστεράς για την πρότασή του, ενώ εξέφρασε παράλληλα και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της Κεντροαριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η έλλειψη σθεναρής υποστήριξης στο πρόσωπό του από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και η απροθυμία τους να πάρουν καθαρή θέση είναι, όπως φαίνεται, οι δύο παράγοντες που οδήγησαν τον Χρήστο Ράμμο να αποσυρθεί από την ενδεχόμενη κούρσα της υποψηφιότητας. Αυτό, εξάλλου, υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, σε δημόσια τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά την ανακοίνωση Ράμμου, υποστήριξε πως η πρόταση του κόμματός του ξεβόλεψε τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, οι οποίες, δυστυχώς, «δεν όρθωσαν τείχος υπεράσπισης και στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Ράμμου. Και η ευθύνη τους για τη σημερινή εξέλιξη είναι καθοριστική» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, πηγές προσκείμενες στη Νέα Αριστερά σχολίαζαν μετά την απόφαση Ράμμου πως η άρνησή του εδράζεται στο ότι δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική επίθεση από το Μέγαρο Μαξίμου, που επιθυμεί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, «ένα πράγμα: την αποσιώπηση του σκανδάλου των υποκλοπών».
Τέλος, προσέθεσαν πως «οι χυδαίες επιθέσεις της κυβέρνησης στον κύριο Ράμμο φανερώνουν τις βαθιές πληγές στο κράτος δικαίου», ενώ παράλληλα επεσήμαναν πως «η πρόταση της Νέας Αριστεράς προέκρινε την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της δημοκρατίας. Και ως τέτοια είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να λάβει ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα της αριστερής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, οι δυνάμεις αυτές επέλεξαν τον δρόμο του μικροκομματικού συμφέροντος αντί να ορθώσουν τείχος προστασίας απέναντι στις χυδαίες επιθέσεις από τα συστήματα εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Έτσι, υπονόμευσαν τη δυνατότητα μιας ισχυρής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επέλεξαν να μη συγκρουστούν με το καθεστώς Μητσοτάκη» κατέληξαν.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Στον αντίποδα, κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου «διάβαζαν» τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως δικαίωση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχολίαζαν πως η θεσμική στάση που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή στη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, προφυλάσσει και τα πρόσωπα και τον θεσμό. Σε κάθε περίπτωση, με σωστούς χειρισμούς μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος των προοδευτικών δυνάμεων για αυτό το εμβληματικό πολιτικό ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτή τη συζήτηση για την εξεύρεση νέου προσώπου.