Την κυβέρνηση την απασχολούν οι εξελίξεις στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπου επιθυμεί μετά την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου να αποφορτιστεί η κατάσταση και να τρέξει τις μείζονες αλλαγές για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.
Η συμπεριφορά και οι αντιφατικές δηλώσεις του είχαν προκαλέσει ανησυχία για το πλήγμα που επέφερε στο κύρος του οργανισμού και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όμως, λόγω της ασταθούς συμπεριφοράς του, δεν υπήρχε η πρόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου να ζητηθεί ευθέως η παραίτηση του καθώς δεν ήθελαν να υπάρχει καμία υπόνοια για παρέμβαση από την πλευρά τους σε έναν οργανισμό που επιθυμούν να διατηρήσει την πλήρη ανεξαρτησία του. Γι’ αυτό απέφυγαν κάθε απευθείας επικοινωνία μαζί του. Όμως, από νωρίς χθες το πρωί εστάλησαν δημοσίως τα κατάλληλα μηνύματα από κυβερνητικής πλευράς, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι «πράγματι ως προς την πυρόσφαιρα, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που δεν τον λες συνεκτικό τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας σε παλινωδίες» και ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΟΡΕΝ σημειώνοντας πως «η συμπεριφορά, οι χειρισμοί, οι συνεντεύξεις, όλη αυτή η εξωστρέφεια, γεννά εύλογα ερωτήματα και εύλογα αιτήματα».
Αναδιοργάνωση ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Μελέτη για τα αίτια της πυρόσφαιρας και διαφάνεια στις συμφωνίες με πανεπιστήμια
Κλείνοντας το κεφάλαιο Παπαδημητρίου για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μετά την παραίτηση του, αυτό που απασχολεί το υπουργείο Μεταφορών είναι να μπει ο οργανισμός σε τάξη, ύστερα από την αναστάτωση των τελευταίων ημερών, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια βελτίωσης του σιδηροδρομικού έργου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο, Γιώργο Δριτσάκο, να προχωρήσει στην ανάθεση, σε εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμιο, μελέτης που θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν στη δημιουργία της πυρόσφαιρας, όπως προβλέπει το πόρισμα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων διευκρινίσεις για τις επίσημες συμφωνίες και για τα παραδοτέα από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζα ώστε να αποσαφηνιστεί τι έγινε με το επίμαχο σημείο του πορίσματος και τα συμπεράσματα που έχουν συμπεριληφθεί ως προς την πυρόσφαιρα.
Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για ασφαλή λειτουργία του Δικτύου
Στην κατεύθυνση της δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου που θα λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Μεταφορών, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Καταρχάς θα στελεχωθεί με νέα πρόσωπα, αφού η θητεία της προηγούμενης διοίκησης έχει λήξει και ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρασχεθούν νέα τεχνολογικά συστήματα για να έχει τη δυνατότητα καλύτερου ελέγχου της λειτουργίας του σιδηρόδρομου, των εταιρειών λειτουργίας και παροχής συγκοινωνιακού έργου. Ως αρμόδια αρχή για τη λειτουργία του δικτύου «θα έχει όλα τα μέσα προκειμένου να κάνει τη δουλειά που οφείλει», όπως σημειώνει αρμόδια πηγή και προς αυτή την κατεύθυνση θα ανακοινωθεί και νέο ευέλικτο σύστημα προσλήψεων προκειμένου να στελεχωθεί σε όλες τις θέσεις με καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό.