Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ

ΚΤΗΡΙΟ ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Υπουργείου Εξωτερικών βλέπουν προσωπική πικρία και ατζέντα πίσω από την χθεσινή παραίτηση που υπέβαλε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος με αιχμές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στην επιστολή παραίτησης του, τονίζει ότι δεν εκλήθη στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα. Ακόμη, αναφέρει ότι υπήρξε αναντιστοιχία με την τουρκική αντιπροσωπεία, παράλειψη επιπλέον ειδοποίησης του για όποια τυχόν σύσκεψη προετοιμασίας ή μετά ταύτα ενημέρωσης και πως για λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας υποβάλλει την παραίτηση του από την Υπηρεσία. Τέλος σημειώνει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη σοβαρά ζητήματα τα οποία είχε εκφράσει ο ίδιος εγγράφως, πριν από τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα έβγαινε στη σύνταξη ούτως ή άλλως

Σύμφωνα όμως με διπλωματικές πηγές ο Πρέσβης κ. Κούνδουρος αφυπηρετεί σε ένα μήνα και ως εκ τούτου ενόψει της συνταξιοδότησης του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2024, είχε δρομολογηθεί η αντικατάσταση του από το νυν Διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, ενόψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου δεν συμμετείχε ο ομόλογός του.

Μέχρι τη συνάντηση αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πολιτικός Διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου. Συνεπώς δεν τεκμαίρεται σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους οι καταγγελίες του περί παραγκώνισης του. Εξάλλου όπως επισημαίνουν η παρουσία του αντικαταστάτη του και μέχρι πρότινος υπεύθυνο της διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά ήταν αναγκαία για λόγους υπηρεσιακής επάρκειας και συνέχειας, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί ουσιαστικά και συμβολικά την πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας για αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Τέλος η παραίτηση Κούνδουρου πέρα από την συμβολική της αξία, στερείται υπηρεσιακής ουσίας, καθώς όπως είναι γνωστό με βάση τον υπαλληλικό κώδικα απαιτούνται δύο επιστολές παραίτησης μέσα σε διάστημα ενός μηνός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραίτησης από το Δημόσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος ήταν ο πρέσβης Κούνδουρος- Έμπειρος διπλωμάτης αλλά εξαιρετικά επιφυλακτικός με την Τουρκία

Ο κ. Κούνδουρος υπηρέτησε ως Α΄ Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, ενώ διατηρήθηκε στη θέση του και με την ανάληψη του Υπουργείου από τον Νίκο Δένδια. Καλά πληροφορημένοι κύκλοι του ΥΠΕΞ τον χαρακτηρίζουν ως έναν έμπειρο διπλωμάτη, γνώστη του αντικειμένου που όμως διαχρονικά διατηρεί έντονα επιφυλακτική στάση εναντίον της Τουρκίας που δεν στηρίζεται πάντα σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά σε προσωπικές απόψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΕΞ παραίτηση Υπουργείο Εξωτερικών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ