Επίθεση Τσίπρα για τα Τέμπη σε εκδήλωση για το κράτος δικαίου -Ποιοι παρευρέθηκαν - iefimerida.gr

Επίθεση Τσίπρα για τα Τέμπη σε εκδήλωση για το κράτος δικαίου -Ποιοι παρευρέθηκαν

Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη
Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη / Φωτογραφία EUROKINISSI

Η νέα εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας που έλαβε χώρα χθες στο Ωδείο Αθηνών με θέμα «Κράτος Δικαίου Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» αποτέλεσε για ακόμη μια φορά πόλο έλξης για τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς 

Ειδικότερα στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρεβρέθηκαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης αντίστοιχα, ο επικεφαλής του «Κόσμου», Πέτρος Κόκκαλης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, ο πρ. πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, καθώς και η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Λούκα Κατσέλη, ενώ στη λίστα των ομιλητών υπήρχαν πρόσωπα από τον χώρο της κεντροαριστεράς όπως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και ο γνωστός Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, που στο παρελθόν είχε προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατία από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Την ομάδα των ομιλητών μεταξύ άλλων συμπλήρωσαν και οι Χρήστος Ράμμος πρόεδρος της ΑΔΑΕ, η Ελένη Κωστοπούλου μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου και ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός θύματος από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στο χώρο της εκδήλωσης / EUROKINISSI
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στο χώρο της εκδήλωσης / EUROKINISSI

Στην ομιλία του ο Χάρης Καστανίδης εστίασε κυρίως στην υπόθεση των υποκλοπών. Το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε μάλιστα  πώς μπήκε η υπόθεση στο αρχείο, ενώ κατήγγειλε  τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Χρήστος Ράμμος για την υπόθεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στην χθεσινή ημερίδα και η  αναφορά του επίτιμου  πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά για το ναυάγιο της Πύλου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, συνέβη κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής θητείας ως πρωθυπουργός της χώρας. Αξίζει  να σημειωθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός και έμπειρος δικαστικός αναγνώρισε πως η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη και επεσήμανε ότι η ανθρώπινη ζωή πρέπει να τυγχάνει απόλυτης προστασίας, πάνω και από έννοιες, όπως η προστασία των εθνικών συνόρων. Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος εστίασε στην ανάγκη να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα. Αφήνοντας παράλληλα κάποιες αιχμές, με αφορμή τη συζήτηση για την επιστροφή αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς διερωτήθηκε αν πρέπει να γίνει αυτό, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος μετατρέπεται σε… εξάρτημα μιας ισχνής πλειοψηφίας.

Εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία EUROKINISSI
Εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία EUROKINISSI

Τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, το πρόσωπο του οποίου απασχόλησε πρόσφατα ξανά την επικαιρότητα μετά την πρόταση της Νέας Αριστεράς να είναι υποψήφιος  για τη θέση του ΠτΔ, στην ομιλία του άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι αλλαγές στη σύνθεση της Αρχής, με μικρότερη από την προβλεπόμενη πλειοψηφία, ενώ επιχείρησε έναν παραλληλισμό με την πολύ πρόσφατη κόντρα της κυβέρνησης με μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, τον Συνήγορο του Πολίτη, με αφορμή την έρευνά του για το ναυάγιο της Πύλου. Ο Χρήστος Ράμμος στην τοποθέτησή του στήριξε τον Ανδρέα Ποττάκη, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε εντός αρμοδιοτήτων και πώς οι επιθέσεις που  δέχεται είναι ενδεικτικές της πολιτικής κουλτούρας της χώρας μας, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι ανεξάρτητες φωνές δεν είναι αρεστές στους κυβερνώντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει φωτογραφίες στην εκδήλωση / Φωτογραφία EUROKINISSI
Ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει φωτογραφίες στην εκδήλωση / Φωτογραφία EUROKINISSI

Ακόμη στην εκδήλωση μίλησαν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών που όπως υποστήριξε είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμικό σκάνδαλο, ο Αλέξανδρος Γεωργούλης, συνήγορος ναυαγών Πύλου και ο Βαγγέλης Βλάχος, ο αδελφός του οποίου επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία.

Ο κ. Βλάχος μίλησε για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου όπως υποστήριξε συνεχίζεται η συγκάλυψη της αλήθειας και η παρεμπόδιση ακόμα και της απλής διερεύνησης των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, υποστηρίζοντας παράλληλα πως είναι γεγονότα που πλέον η κοινωνία τα βλέπει και για  αυτό το λόγο η κοινωνία συντάσσεται πίσω από τις οικογένειες των Τεμπών.

Ομιλία Τσίπρα 

Στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας του Ινστιτούτου που φέρει το όνομα του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κάποιες εισαγωγικές επισημάνσεις για το δυστοπικό σκηνικό που διαμορφώνεται διεθνώς, οι οποίες αποτέλεσαν την κατάλληλη γέφυρα για να περιγράψει τα  προβλήματα  του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ειδικότερα για την υπόθεση των υποκλοπών ανέφερε πως: «Τον Οκτώβρη του 2023 όταν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, έχοντας κάνει μια πολύ ουσιαστική και ποιοτική δουλειά, ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν τη λίστα των θυμάτων του Pretador με τις λίστες των ατόμων που είχε παρακολουθήσει η ΕΥΠ και να επιβεβαιώσουν την προφανή συνάφεια, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τους πήρε την υπόθεση από τα χέρια. Επρεπε, βλέπετε, η υπόθεση αυτή να πάει σε ασφαλέστερα χέρια -και πήγε», ήταν το καυστικό  σχόλιό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI

«Τώρα ίσως μπορεί κανείς να καταλάβει και να εξηγήσει τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η κυρία εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το κράτος δικαίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οταν στην αίθουσα της Γερουσίας διέπραξα το... ατόπημα να ασκήσω κριτική στη Δικαιοσύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών». Προσθέτοντας ακόμη πως «η μόνη ισχυρή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση των υποκλοπών ήταν αυτή απέναντι στην, από το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, και τον κ. Ράμμο, προκειμένου να μην ολοκληρώσει το έργο της και να μην αποκαλύψει τα πειστήρια του εγκλήματος».

Κριτική για τα Τέμπη 

Όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε σε μια σκληρή κριτική για τα Τέμπη με τον πρώην πρωθυπουργό να αναφέρει πως: «Με κάθε σεβασμό στο πένθος και την οργή των συγγενών, μπορούμε να πούμε ότι η επομένη των Τεμπών είναι και ο πιο αδιάψευστος καθρέφτης της υποκρισίας, του κυνισμού, της καθεστωτικής αδιαφορίας, θα έλεγα, για τις ανθρώπινες ζωές. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας, κακοποιώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης».

Επιπροσθέτως, είναι «βαρύτατες οι ευθύνες όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2023. Και συνόδευαν την αλαζονεία τους με την ύβρι των επιθέσεων σε όσους επέμεναν να αναζητούν την αλήθεια, ακόμη και στους γονείς των θυμάτων. Ηταν οι συνωμοσιολόγοι, οι τερατουργοί, οι ψεκασμένοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως: «Μόλις ενάμιση μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχαμε εκλογές. Αν γίνονταν τότε γνωστά όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών απλώς δυστύχημα. Και η αναζήτηση ευθυνών δεν θα διαχεόταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δεν θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ώς και τη μέρα των εκλογών. Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Γι’ αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα».

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα / Φωτογραφία EUROKINISSI

Ομως, ο πρ. πρωθυπουργός υπογράμμισε και την απουσία εκτελεστικού νόμου που να τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. «Μήπως το ξεχάσανε; Μήπως τους διέφυγε; Ή μήπως μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη υπάρχει σκοπιμότητα;» διερωτήθηκε. 

Σε επόμενο σημείο δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον και το τι μπορεί να προκύψει εξαιτίας της  σημερινής απαξίωσης. Πάντως, την ώρα που «ζητείται ελπίς», η πρωτοφανής πρόσφατη κινητοποίηση, με «το αίτημα για δικαιοσύνη, φως, οξυγόνο, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια απάντηση ελπίδας. Γιατί συνένωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με διαφορετικές πολιτικές ή και κομματικές προτιμήσεις, διαφορετικά ιδεολογικά πιστεύω, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε μια μαχητική ομοφωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή ούτε για την αντιπολίτευση»

Σε ό,τι αφορά τη γνωστή συζήτηση για κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «πώς να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο; Ας μην κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση». Και συμπλήρωσε: «Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης να δώσουν απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης», κατέληξε με νόημα στην ομιλία του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας κράτος δικαίου ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ