Με μια βιαστική ανακοίνωση που δημοσίευσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να προϊδεάσει για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να το... γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση!
Η ελληνική πλευρά επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, διαψεύδοντας ότι Αθήνα και Αγκυρα ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο.
«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε η Αθήνα, η οποία, φανερά ενοχλημένη, πρόσθεσε ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».
Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεν είναι αρνητική στην έναρξη διαλόγου με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
To παρασκήνιο της... βιαστικής ανάρτησης Στόλτενμπεργκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξέφρασε την πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, η Αθήνα δεν ενημερώθηκε, καθώς δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλτενμπεργκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Τι ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα, ο γ.γ. του NATO γνωστοποίησε μέσω δήλωσής του ότι Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν τεχνικές συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Στόλτενμπεργκ. «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους συμμάχους για να βρεθεί λύση με πνεύμα νατοϊκής αλληλεγγύης», πρόσθεσε.