Παρακολουθήσεις: «Ναυάγησε» η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης -Τα έσπασαν για τη σειρά των υπογραφών! - iefimerida.gr

Παρακολουθήσεις: «Ναυάγησε» η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης -Τα έσπασαν για τη σειρά των υπογραφών!

Χειραψία Κουτσούμπα - Κασσελάκη υπό το βλέμμα Ανδρουλάκη
Φωτογραφία: intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανέλαβαν κοινή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία αντιδρώντας στο πόρισμα του Αρείου Πάγου που αρχειοθετεί τις παρακολουθήσεις, ωστόσο στην πράξη... τα έσπασαν.

Και αυτό γιατί κάθε κόμμα, τελικά, κατέθεσε ξεχωριστά το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι διεργασίες για την κατάθεση κοινής πρότασης ξεκίνησαν την Τρίτη, αλλά μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχαν ολοκληρωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλημα αποτέλεσε η σειρά των υπογραφών των βουλευτών και προτιμήθηκε η κατάθεση των αιτημάτων από το κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο κατάθεσης της πρότασης, εφόσον το περιεχόμενο είναι κοινό, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 2/5. Και αυτό γιατί για να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να το ζητήσει συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 11 από τους συνολικά 27. Για να φτάσει στον αριθμό αυτό θα πρέπει ούτως ή αλλιώς ένα από τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ να συμφωνήσει (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες).

Από χθες, οι πληροφορίες του iefimerida.gr ανέφεραν τις παρασκηνιακές συζητήσεις στα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση) και το τετ α τετ Ανδρουλάκη-Φάμελλου στο περιστύλιο της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κινήθηκε επίσης δραστήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά την πρότασή μου στην ολομέλεια να συγκληθεί η θεσμών και να διαβιβαστούν το πόρισμα, τα στοιχεία της δικογραφίας, οι μαρτυρίες και κάθε αποδεικτικό μέσο, εκφράστηκε στην ολομέλεια η ομόθυμη υποστήριξη. Μετά τις δημόσιες δηλώσεις, επικοινώνησα προσωπικά με τους αρχηγούς των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η σύγκλησή της και εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται αυτή τη στιγμή αιτήματα από 5 ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή και να διαβιβαστεί το πόρισμα» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της, και πρόσθεσε: «Να κληθεί ενώπιον της επιτροπής η κυρία Αδειλίνη και να εξεταστεί από μέλη της επιτροπής».

Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και τηλεφωνήματα με την πρόεδρο της Πλεύσης και τους κ. Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ), Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Κουτσούμπα (ΚΚΕ) και Χαρίτση (Νέα Αριστερά), ενώ το ΚΚΕ είχε ήδη καταθέσει ξεχωριστό αίτημα.

Ωστόσο, το σενάριο σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν εξ αρχής προβληματικό.

Πρώτον, για λόγους διαδικαστικούς: Η Βουλή σταματά τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές, επομένως η όποια συζήτηση αναμένεται να κινηθεί από τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερον και κυριότερον, ωστόσο, είναι ότι επί της ουσίας προκύπτουν ζητήματα θεσμικής λειτουργίας της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλειοψηφία, ο Κανονισμός της Βουλής δίνει μεν τη δυνατότητα στην Επιτροπή Θεσμών με πλειοψηφία 2/5 να καταθέσει αίτημα πρόσκλησης σε αυτή δικαστικού λειτουργού, μόνον όμως για θέματα λειτουργικά της Δικαιοσύνης ή διαφάνειας.

Δεν φαίνεται, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση να πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κλήση της κυρίας Αδειλίνη. Κατ’ επέκταση, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να αιτηθεί το πόρισμα με τη διαδικασία των 2/5, αν δηλαδή δεν αποτελεί πρωτοβουλία της πλειοψηφίας.

Έτσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τελικά χωριστά τα αιτήματά τους.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
  • Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
  • Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Το αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Το αίτημα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα της Νέας Αριστεράς

Το αίτημα του ΚΚΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ