Παρακολουθήσεις: Τι είπαν στην Επιτροπή Θεσμών πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ και οι εισαγγελείς - iefimerida.gr

Παρακολουθήσεις: Τι είπαν στην Επιτροπή Θεσμών πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ και οι εισαγγελείς

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, νέος διοικητής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, νέος διοικητής της ΕΥΠ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας / Φωτογραφία: Intimenews/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 10 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περί τις 9 το βράδυ, κατέθεσαν σε δύο ομάδες εννέα πρόσωπα. Πρόκειται για τους πρώην διοικητές (από το 2012) και τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, τον εισαγγελέα Εφετών Κ. Τζαβέλα και τη νυν εποπτεύουσα την υπηρεσία, εισαγγελέα Β. Βλάχου, τον πρώην γενικό γραμματέα τού γραφείου του πρωθυπουργού και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ενώ παρίστατο και ο Γ. Γεραπετρίτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοντολέων: Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το γραφείο του ενημερώθηκαν για άρση απορρήτου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το γραφείο του ενημερώθηκε για καμία άρση απορρήτου. Εξήγησε ότι η ενημέρωση γίνεται με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα, και αυτό στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ισχυρίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Ρουμπάτης: Καμία επισύνδεση δεν είναι παράνομη

Ο Γ. Ρουμπάτης (διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) φέρεται να παραδέχθηκε την κρίσιμη παράμετρο που επέμενε να αμφισβητεί η αντιπολίτευση, ότι καμία επισύνδεση δεν είναι παράνομη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την τοποθέτησή του, ο κ. Ρουμπάτης διέψευσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες ημέρες, στην προ ημερησίας συζήτηση, είχε δηλώσει ότι επί της δικής του πρωθυπουργίας δεν είχε γίνει καμία παρακολούθηση πολιτικού προσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι υπήρξε παρακολούθηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργού, Στέργιου Πιτσιόρλα, και του Σπύρου Σαγιά, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση επένδυσης του εμίρη του Κατάρ στο Ναυάγιο Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρουμπάτης ανέφερε, επιπλέον, πως «η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών , ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα, όμως δεν νοείται «νόμιμη επισύνδεση», όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Δραβίλλας: Μη συγχέετε την υπόθεση Οξυάς με την υπόθεση Ναυαγίου Ζακύνθου επί Τσίπρα-Καμμένου

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας, την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, φέρεται να κατέθεσε ότι επί των ημερών του δεν υπήρξε καμία επισύνδεση των κ. Πιτσιόρλα-Σαγιά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δραβίλλας κατέθεσε ότι το 2014 ο τότε πρόεδρος της Αρχής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξυά, αλλά αυτή σταμάτησε γρήγορα καθώς δεν υπήρξαν αποτελέσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να τόνισε πως η επισύνδεση δεν αφορά τα μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Πιτσιόρλα και Σαγιά, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Οξυάς δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση του Ναυαγίου Ζακύνθου, επί ημερών Τσίπρα-Καμμένου.

Τι κατέθεσαν οι δύο εισαγγελείς, Τζαβέλλας και Βλάχου

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Βασιλική Βλάχου, εστίασαν στη νομιμότητα της διαδικασίας των επισυνδέσεων, διαλύοντας κάθε υποψία περί του αντιθέτου.

Ο εισαγγελέας Εφετών Κ. Τζαβέλλας εμφανίστηκε απόλυτος στην τήρηση των κανόνων, δηλώνοντας ότι πάντα υπέγραφε, αφού είχε εποπτεία των λόγων της νόμιμης επισύνδεσης, σε συνεργασία με τους αξιωματικούς.

Η εποπτεύουσα την ΕΥΠ, εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, φέρεται να κατέθεσε ότι ασκεί τα καθήκοντά της ζητώντας να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων και ο έλεγχος είναι ουσιαστικός. Αν δεν καλύπτονται όλα τα κριτήρια, τότε το αίτημα απορρίπτεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Βλάχου προσκόμισε δύο δικαστικές αποφάσεις που αποφαίνονται ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να καταθέτουν σε εξεταστικές επιτροπές.

Δεμίρης: Ψευδέστατα τα δημοσιεύματα για καταστροφή υλικού από την ΕΥΠ

Από την πλευρά του, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, διέψευσε σενάρια και δημοσιεύματα που ήθελαν την ΕΥΠ να καταστρέφει έντυπο και ψηφιακό υλικό παρακολουθήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έμπειρος πρέσβης χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα «ψευδέστατα».

Ο Θ. Δεμίρης κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν υπάρχει στην υπηρεσία outsourcing, δεν υπάρχει USB, επιμένοντας στην τοποθέτησή του ότι δεν έγινε καμία καταστροφή υλικού.

Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης ξεκαθάρισε επίσης ότι, με βάση τα δικά του αυστηρά κριτήρια, είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθείται πολιτικό πρόσωπο.

Καραγκούνης: «Κατέρρευσε η προσπάθεια εργαλειοποίησης»

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, τα κόμματα προχώρησαν σε δηλώσεις, με τον Κώστα Καραγκούνη της ΝΔ να δηλώνει πως κατέρρευσε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμιά απολύτως άρση, και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα επισυνδέσεων, αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ειδικότερα και διεξοδικά στην εξεταστική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραγκούνης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε την επίκληση του απορρήτου στην επιτροπή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της διαδικασίας.

«Πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένα, σε μια γραμμή, έρχονται όλοι, και πίσω από το απόρρητο, που δεν ισχύει, επαναλαμβάνω, έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών», είπε ο Χάρης Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ, με τον Μανώλη Συντυχάκη του ΚΚΕ να σημειώνει: «Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τα νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο. Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως, υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων».

Κατρούγκαλος: Συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών.

Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν, που ήταν παρόντα, να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας, τάχα, που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.

Και αυτό μολονότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο επ’ αυτών.

Για το λόγο αυτό, εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α, που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ, και δηλώσαμε -μάλιστα, με δήλωση του κ. Βούτση-, όταν ο πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτού που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καστανίδης: Επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών

Το μέλος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία, κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Αλλά πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως όταν ενοποιημένα, σε μια γραμμή, έρχονται όλοι, και πίσω από το απόρρητο, που δεν ισχύει, επαναλαμβάνω, έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ