Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις στην «καυτή» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, όπου οξύνθηκαν οι τόνοι.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν εξαιρείται κανείς από το νόμο για λόγους εθνικού συμφέροντος, επανέλαβε ότι δεν γνώριζε για την επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και μόλις το έμαθε απέπεμψε τους αρμοδίους. Αποκάλυψε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 54.000 παρακολουθήσεις και πως παρακολουθούνταν και ο ίδιος και η οικογένειά του, ενώ προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής, εάν πιστεύει ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των βουλευτών του, αλλιώς θα είναι «θρασύδειλος».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα ερωτήματα για το ποιος παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι την εντολή την έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος «πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί». Ισχυρίστηκε δε ότι επί ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι και είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι δεδομένη η δυσπιστία του λαού στο πρόσωπό του.
Πυρά εξαπέλυσαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης (που δεν παρίστατο, καθώς δεν είναι βουλευτής) σε δήλωσή του αμέσως μετά έκανε λόγο για πρωθυπουργό με αλαζονεία, που δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα, και έδωσε «ραντεβού» στον κ. Μητσοτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή.
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εάν δεν καταθέσετε πρόταση μομφής είστε θρασύδειλος
Σηκώνοντας το γάντι του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να κάνει πράξη την «πολύ τολμηρή παρότρυνσή του» να απευθυνθεί στην ΚΟ της ΝΔ να ρίξει την κυβέρνηση.
«Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας. Τώρα, σηκωθείτε στο βήμα και καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε όλοι μαζί να μετρηθούμε. Αν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός, ο οποίος επιμένει να ρητορεύει μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Θα σας περιμένω, λοιπόν. Μακάρι να την καταθέσετε και μακάρι να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών και θα ξαναβρείτε 157 βουλευτές ''μπετόν αρμέ'', μέχρι να πάμε στις επόμενες εκλογές», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για το θέμα των παρακολουθήσεων του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του επανέλαβε ότι «όταν πληροφορήθηκα τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ, η οποία είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020». «Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μυστικές υπηρεσίες δρουν σε μία λεπτή γραμμή. Σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα, όπως πληροφορήθηκα».
Μητσοτάκης: Υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων επί ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια» και πως σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι λειτουργούν λογισμικά παρακολούθησης.
«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκυρους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε, ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων, όπως και η σύζυγος και η κόρη μου, όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική ανάρτηση του κ. Τέλλογλου -τον οποίο συχνά επικαλείστε- και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα με άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό», σημείωσε.
Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ν. Ανδρουλάκη, αν επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση, να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε.
Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας
Υπενθύμισε δε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα Εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων και επισήμανε: «Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου βουλευτές σας μετέδιδαν ζωντανά τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βεβαίως, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται, αλλά όχι να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι τελούν σε καθεστώς ασυλίας».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εάν, κ. Τσίπρα, συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου, να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».
Υπενθύμισε επίσης τα τέσσερα πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της Εθνικής ΥπηρεσίαςΠληροφοριών: «Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».
«Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει ό,τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της εάν δεν καταλήξει σε προτάσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τα όποια κακώς κείμενα έχουμε διαπιστώσει» τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε και στην αναφορά Τσίπρα.
«Εγώ διαχώρισα τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών, εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε:
«Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…
Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα, κ. Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτησή σας, κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς, κ. Τσίπρα, δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία κατέληξαν στην "Αυγή", μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες; Δικά σας είναι αυτά τα καμώματα».
Μητσοτάκης: Πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. «Είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Όταν λέτε ότι κατόπιν εντολής μου έγινε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο, γι' αυτό και επιστρέφεται σε αυτούς που τα λένε. Δίνετε απλόχερα επιχειρήματα σε όλους όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη στο εξωτερικό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αμέσως μετά την εκλογή του, κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Αρνήθηκε, όπως το κάνει και τώρα. Έχει πει πως δεν επιθυμεί καμία επαφή με την κυβέρνηση, είναι δικαίωμά του να επιλέγει φίλους και συμμάχους, αλλά να γνωρίζει πως τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Να μας πείτε εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το έκανα και εγώ. Φαίνεται πως ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μπορείτε να βεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούσατε κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία;
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως το κ. Τσίπρα αν μπορεί να διαβεβαιώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν «άκουγε» κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν επιχειρηματία.
«Εάν το διαβεβαιώσετε και το κάνετε θα έχετε παρανομήσει, διότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον ''ακούει'' η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κανείς. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Δεν διανοήθηκα ποτέ να ρωτήσω ποια είναι αυτή η πηγή. Εσείς ρωτούσατε; Εσείς ξέρατε ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Το γνωρίζατε; Να το πείτε ανοιχτά. Να πείτε ανοιχτά αν γνωρίζατε ποιους παρακολουθεί. Εγώ δεν γνωρίζω. Δεν το γνωρίζω εγώ. Και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω. Δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω διότι περιοριστικά τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, οι υπηρεσίες, εφόσον εισηγούνται στον διοικητή, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας -παλιά υπήρχαν δύο, τώρα υπάρχει ένας-, ο οποίος εγκρίνει τελικά και νομιμοποιεί την όποια παρακολούθηση γίνεται».
Το πόρισμα της ΕΥΠ του 2016 για τις συνομιλίες Καμμένου
Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Τσίπρα, επίσης, εάν γνώριζε πράγματα τα οποία θα έπρεπε να τον οδηγήσουν στο να λάβει κάποιες αποφάσεις και εξήγησε:
«Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το 2016 υπήρχε ένα πόρισμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το οποίο κατατέθηκε στο γραφείο σας. Ουδέποτε διαψεύστηκε. Μια έρευνα η οποία αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία. Και σε αυτή την έρευνα φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι υπήρχαν συνομιλίες αστυνομικών,, οι οποίοι ερευνούνταν για την υπόθεση αυτή, με τον υπουργό Άμυνας και τη σύζυγό του. Ουδέποτε διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς προσωπικά ότι αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο γραφείο σας. Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα. Αναρωτιέμαι: ο υπουργός Άμυνας της χώρας μιλάει και κάνει νταραβέρια, deals, για να το πω πολύ απλά, που αφορούσαν μέχρι και το κυλικείο της Βουλής με κάποιον υπόδικο. Έχετε αυτήν την πληροφορία εσείς και δεν κάνετε τίποτα; Και δεν κάνετε τίποτα;».
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, ναι, να παρακολουθούν οποιονδήποτε κρίνουν, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Και, ναι, εδώ θα συμφωνήσουμε, πιστεύω, για τις περιπτώσεις των πολιτικών προσώπων θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης, το οποίο να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση».
Επισήμανε ακόμη ότι είναι ανοιχτός να ακούσει προτάσεις για πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας: «Είμαι ανοιχτός αυτές τις προτάσεις να τις συζητήσουμε και στην Εξεταστική Επιτροπή και θα ευχόμουν το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής να μην είναι απλά μία διάγνωση για το τι έγινε σωστά και το τι έγινε λάθος, αλλά και μία σειρά από προτάσεις για το πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο διαφανής χωρίς όμως -να το τονίσω- να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητά της σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το ερώτημα που έθεσαν τόσο επιτακτικά ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Κατρίνης «γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», γνωρίζουν πως δεν είναι κάτι που μπορεί να το απαντήσει ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή την απάντηση θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μόνο μέσα από μία απόρρητη διαδικασία ενημέρωσης. Και ρωτώ, κ. Κατρίνη, γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, ως προς την παρακολούθηση του κινητού Ανδρουλάκη, τόνισε:
«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, πρώτον, ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη και ότι αυτό δεν αμφισβητείται. Δεύτερον, ότι κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα τα οποία υπήρχαν δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Εξ ου και υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού. Άρα, δεχόμαστε επί της αρχής ότι αυτή η παρακολούθηση είναι μία παρακολούθηση η οποία δεν έπρεπε να γίνει. Ο πρωθυπουργός όμως δεν ενημερώνεται από πριν, εκ των υστέρων πληροφορήθηκα τη συγκεκριμένη υπόθεση και γι' αυτό και παρενέβην. Αλλά από εκεί και πέρα, οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν αυτή την παρακολούθηση θα μπορούν ενδεχομένως να αναζητηθούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα συνεδριάσει άμεσα, μαζί με την Εξεταστική Επιτροπή, όπου αντιλαμβάνομαι ότι θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και θα δώσουν τις απαντήσεις τις οποίες μπορούν να δώσουν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο κ. Ρουμπάτης, ο κ. Δραβίλας, ο οποίος υπήρξε ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν και αυτοί τις γνώσεις και τις πληροφορίες τους για το πώς διαχειρίζονταν τέτοια λεπτά ζητήματα επί δικών τους ημερών.
Το επεισόδιο Γεραπετρίτη-Τσίπρα και η αναδίπλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ενδιαφέρον είχε ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτολογία του ισχυρίστηκε τρεις φορές ότι ο υπουργός Επικρατείας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είπε ψέματα ότι δεν παρακολουθούνταν κανείς πολιτικός.
Ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει.
«Δηλώνω ευθέως, παρισταμένων των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που βρίσκονταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι εγώ ουδέποτε ανέφερα οτιδήποτε από αυτά που είπατε […] Δεν είπα κουβέντα για αυτά. Μπορείτε να το δείτε στα πρακτικά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Απευθυνόμενος μάλιστα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ίδιας επιτροπής, Γιώργο Κατρούγκαλο, τόνισε: «Σε παρακαλώ, τώρα, Γιώργο, να αναφέρεις στον αρχηγό σου εάν εγώ είπα τίποτα από αυτά που μνημόνευσε ως ψέματα».
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε μάλιστα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «προτίθεμαι να ασκήσω όλα τα δικαιώματα που έχω από την προσβολή την οποία μου κάνατε, διότι σε αυτή την εξαιρετικά εχθροπαθή ομιλία που κάνατε προ ολίγου, είπατε και ένα σωστό: Ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων».
Απαντώντας στον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Τσίπρας αναδιπλώθηκε, ομολογώντας ότι όντως ο κ. Γεραπετρίτης δεν είχε μιλήσει καθόλου σε εκείνη τη συνεδρίαση, προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο επανήλθε στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι ο κ. Γεραπετρίτης «έκανε τον ψόφιο κοριό».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας συγχαίρω για την ταχύτητα της εντυπωσιακής κωλοτούμπας
Ο κ. Μητσοτάκης με δηκτικό τρόπο στη δευτερολογία του είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να σας συγχαρώ, κ. Τσίπρα, για την ταχύτητα και την ευαισθησία την οποία επιδείξατε στο να πραγματοποιήσετε ακόμα μία εντυπωσιακή κοινοβουλευτική κολωτούμπα και να πάρετε πίσω όλα αυτά τα οποία προσάψατε στον κ. Γεραπετρίτη στην πρωτολογία σας. Προφανώς, λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς τη δυνατότητα να έχει ο υπουργός την άνεση να απαντήσει σε αυτά τα οποία του προσάψατε. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Να μην περιμένετε την απάντηση που θα πάρετε και μετά στη συνέχεια να έρχεστε και να τα διορθώνετε και να δέχεστε επί της ουσίας αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτά τα οποία του προσάψατε ότι δήθεν είπε σε μία μυστική συνεδρίαση».
Μητσοτάκης για Βαρουφάκη: Αυτή η φαιδρή τραγικότητα ήταν υπουργός Οικονομικών
Απάντησε επίσης με σκληρούς τόνους στον πρόεδρο του ΜέΡΑ25: «Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει για το πρώτο εξάμηνο του 2015 τόσο περισσότερο συμμερίζομαι αυτό το οποίο λέει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων: ''Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτη καταστροφή''. Ένας απόλυτος αχταρμάς παρακολουθήσεων, υπόγειων συνεννοήσεων, συνομιλιών, οι οποίες καταγράφονταν, αλλά δεν καταλάβαμε ακριβώς ποιος παρακολουθούσε ποιους. Δεν ξέρω αν τα άκουσε ο κ. Τσίπρας αυτά τα οποία είπε ο κ. Βαρουφάκης, πάντως δεν νομίζω ότι τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη, φαιδρή τραγικότητα την οποία ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Κυβέρνησης και διαχειρίστηκε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας σε αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία. Ας είναι. Όλοι κρινόμαστε, δεν πρόκειται να σχολιάσω τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης».
Η κατάπτυστη ανάρτηση τέως γ.γ. ΣΥΡΙΖΑ με λίστες δημοσιογράφων
Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης την «κατάπτυση ανάρτηση», όπως είπε, του τέως γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρθηκε σε μια σειρά από δημοσιογράφους ονομαστικά.
«Τους φωτογράφισε έναν-έναν και είπε περίπου ότι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι στο payroll της κυβέρνησης και ''αρκετά με το καρότο, να πάμε τώρα στο μαστίγιο''. Υιοθετείτε αυτές τις πρακτικές; Μας γυρίζετε πίσω στις εποχές του πρώτου μνημονίου, όπου βλέπαμε τα πόστερ και τις αφίσες με όλους αυτούς οι οποίοι έπρεπε να καταδικαστούν στη συνείδηση του κόσμου και έρχεστε εσείς τώρα να εγκαλέσετε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στα Μέσα;» είπε προς τον κ. Τσίπρα, απαντώντας στις αιτιάσεις περί στοχοποίησης δημοσιογράφων.
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αυτή την αγάπη στον Βενιζέλο την είχατε και όταν επιχειρήσατε να τον σύρετε σε Ειδικό Δικαστήριο;
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση με την τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με την επιστημονική άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο».
«Έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε, και συμπλήρωσε: «Είπατε, κ. Τσίπρα, ότι επί των ημερών σας δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής».
Τσίπρας: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφαλείας που παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη;
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «αν έχετε στοιχεία για παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, να τα καταθέσετε στον εισαγγελέα».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην πρωτολογία του έθεσε κρίσιμα ερωτήματα, αλλά «δεν απαντήσατε». «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ακούγατε τον Ανδρουλάκη;» επανέλαβε, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημα ότι δεν μπορείτε να τοποθετηθείτε δημόσια και ότι θα το πείτε στον ίδιο είναι παιδικό».
Επιπλέον, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στον Θ. Κουκάκη, ρωτώντας εκ νέου ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθησή του. «Δεν δώσατε καμία απάντηση στο ερώτημα πόσους ακόμη ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε», συνέχισε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε; Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε όταν στείλατε τον εκλεκτό σας στην Επιτροπή να τον συνοδεύσουν δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, Πιερρακάκης-Γεραπετρίτης; Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα ότι ουδέποτε παρακολούθησε τον κ. Ανδρουλάκη;».
«Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περίπτωση κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου και έχετε το θράσος εδώ να μας κουνάτε το δάχτυλο και να μιλάτε και για κυβίστηση;», σχολίασε.
Τσίπρας: Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εντολή παρακολούθησης Ανδρουλάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτολογία του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επί τρεισήμισι χρόνια «απολύτως συνειδητά χτίζει ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία», ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «υπόλογο για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», «κατηγορούμενο για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή, για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη ότι εκείνος έδωσε εντολή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, για να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών και ότι είναι «ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας». Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος ήταν ο «εθνικός λόγος» παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με τη στάση τους θα αποφασίσουν «αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα».
Αναφορικά με το επιχείρημα περί «νόμιμης παρακολούθησης» για λόγους «εθνικής ασφάλειας», ρώτησε ποιος κρίνει το λόγο της εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του. Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ποιος είναι ο λόγος «εθνικής ασφαλείας» που οδήγησε στην παρακολούθηση του «είτε με συμβατικές είτε με τεχνολογικά πιο εξελιγμένες πρακτικές, είτε κατά σατανική σύμπτωση με συνδυασμό και των δύο». Και αυτό, όπως επισήμανε, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ.
«Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας διατεθειμένος να διακόψει την αγόρευσή του για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν απαντάτε», συνέχισε, τονίζοντας ότι ακόμα και «η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να πει την αλήθεια» είναι μια απάντηση «και η πιο ισχυρή απόδειξη της ενοχής σας».
Σημείωσε ότι δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο «του ανιψιού και μέχρι προχθές αντ' αυτού σας, κ. Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας για την ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα», ούτε πίσω από «το τείχος του ψέματος» με «όσα ψευδή για τις παρακολουθήσεις κατέθεσαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες, χωρίς καμιά ντροπή, μέχρι που οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας».
Τσίπρας: Δεν υπήρξε επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή κατά τη Μεταπολίτευση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη αντικειμενικά, αποκλειστικά και ολοκληρωτικά και είναι αμετάθετη, γιατί, τόνισε, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση πέρασε με νόμο την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη και άλλαξε το νόμο για να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα, «ενώ δεν πληρούσε ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση».
Είπε ότι θα μπορούσε να δεχθεί για την οικονομία της συζήτησης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας όμως ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται ότι «είναι τόσο ανεύθυνος και ανεπαρκής που ακόμα και ο πιο στενός συνεργάτης του και ο στενός συγγενής του λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία του».
«Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας διοικητή της ΕΥΠ και τον ανιψιό σας -που παραιτήθηκε, αρχικά γιατί δε μπορούσε δήθεν να αντέξει την τοξικότητα- να μάθετε τι έγινε; Και αν σας είπαν, ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Τώρα που συζητάμε, δεν τον γνωρίζετε τον εθνικό λόγο;» ρώτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι έτσι αφήνει «να σέρνεται μια υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο, που προσβάλλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον πρόεδρό του».
Στο ίδιο πλαίσιο, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Εσείς που, όπως λέτε, δεν γνωρίζατε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ούτε τότε ενημερωθήκατε από τους συνεργάτες σας;». Σχολίασε, ακόμη, εν είδει ερωτήματος, αν και οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης εν αγνοία τους προσήλθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «λέγοντας ψέματα στις διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών». «Σας εξαπάτησαν μαζί με τον κ. Κοντολέοντα;».
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης με μορφή ερωτήματος ότι ακόμη κι αν δεχτεί ότι δεν κυβερνούσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «ο ανιψιός σας και ο κ. Κοντολέων, και ότι συνέχισαν να σας εξαπατούν και ότι ήσασταν όλοι θύματα», πάλι δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός όταν νομοθετούσε η κυβέρνηση την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, όταν αυτή έχει αρθεί. Κάτι που έγινε «μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ότι παρανόμως παρακολουθείται, και αφού υπέβαλε το αίτημά του να διερευνηθεί από την Αρχή».
«Για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και για το λόγο που ετέθη υπό παρακολούθηση, ούτε γι' αυτό γνωρίζατε;», «για τη σύμπτωση των παρακολουθήσεων με συμβατικά μέσα, επισήμως από την ΕΥΠ και διαδοχικώς, όταν αυτό δεν ήταν επαρκές, από το σύγχρονο και παράνομο λογισμικό predator, ούτε γι' αυτό γνωρίζατε κάτι;», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας ότι «πολλές διαβολικές συμπτώσεις έχουν μαζευτεί σε αυτήν τη δύσοσμη υπόθεση».
Ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του υποστήριξε ότι η ομιλία Μητσοτάκη «δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά». «Δεν είναι ασφαλής κανένας μας και καμία μας όσο συνεχίζετε να λειτουργείτε με αυτή την αντίληψη και απ' το βήμα της Βουλής να μας λέτε ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται», είπε.
Απαντώντας στην πρόκληση του πρωθυπουργού «να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και σύντομα θα εκφραστεί με ψήφο αλλαγής και απαλλαγής της κυβέρνησης».
Στη συνέχεια επανέλαβε τα ερωτήματα που είχε θέσει και, όπως υποστήριξε, δεν απάντησε ο πρωθυπουργός: «Ποιος είναι ο λόγος που επέβαλε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη; Ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη; Επίσης, δεν δώσατε καμία απάντηση στο πόσους παρακολουθούσατε. Πότε ενημερωθήκατε ότι ήταν σε επίσημη επισύνδεση ο κ. Ανδρουλάκης. Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή κατασκοπείας»;
Ο κ. Τσίπρας είπε με έμφαση προς τον πρωθυπουργό: «Επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή κατά τη Μεταπολίτευση δεν υπήρξε, ο μόνος που το τολμήσατε είστε εσείς».
Τσίπρας: Αν έχετε στοιχεία για παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, να τα καταθέσετε στον εισαγγελέα
Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε, απαντώντας στον πρωθυπουργό: «Είστε πάρα πολύ προβλέψιμος στις θλιβερές παρεμβάσεις που κάνατε. Στην αγωνία σας να πείτε ότι όλοι το ίδιο είμαστε, αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, τον κ. Βαρουφάκη, την κ. Βαλαβάνη. Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε. Ο κ. Πανούσης έκανε δήλωση ότι ουδέποτε παρακολουθήθηκε, όπως και η κ. Βαλαβάνη. Αυτά δείχνουν τον πανικό σας. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Αν έχετε σοβαρή και εμπεριστατωμένη καταγγελία ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν παρακολουθήσεις, σας καλώ να πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Απευθυνόμενος προς το σώμα των βουλευτών, ρώτησε: «Αλλά θα είχε στοιχεία για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης και δεν θα τα είχε αξιοποιήσει εδώ και τρία χρόνια; Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και τώρα προσπαθείτε να ανακαλύψετε συμψηφισμούς. Το επιχείρημά σας είναι ότι όλοι το ίδιο είναι. Για να διασωθείτε λέτε ότι εσείς οι άριστοι και πατριώτες είσαστε ίδιοι με εμάς τους χείριστους και τους προδότες. Όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι γόνοι μιας αριστοκρατίας με δικαιώματα ιδιοκτησίας στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι το κράτος σαν λάφυρο και τους πολίτες σαν καταναλωτές προπαγάνδας».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας: «Εγώ δεν πήρα στην ευθύνη μου την ΕΥΠ, αλλά δεν πρόκειται να πω ότι δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η υπηρεσία. Δηλαδή, εσείς μας λέτε ότι ο εκάστοτε διοικητής διαμορφώνει ένα στεγανό; Ποια συνταγματική επιταγή λέει ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει γνώση ο πρωθυπουργός; Διαβεβαιώνω ότι ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ και ότι δεν υπήρξε ούτε ένας εκλεγμένος αντιπρόσωπος ή δημοσιογράφος που να ήταν σε επισύνδεση. Δεν διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν ανέθεσα στον ανεψιό μου την πολιτική εποπτεία, δεν διόρισα διοικητή ένα τυχάρπαστο πρόσωπο και δεν έδωσα ποτέ εντολή παρακολούθησης. Επί των ημερών μας, η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στην εθνική ασφάλεια και στο οργανωμένο έγκλημα. Και γνωρίζετε ότι επί των ημερών μας έγιναν δύο μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα. Η μία που προχώρησε στον δικαστικό δρόμο και την επικαλείστε στη Βουλή. Ωστόσο, ουδέποτε, ακόμη και για το έγκλημα επί των ημερών μας, δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή. Αλλο αν κάποιος βουλευτής μιλούσε με μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Για να τελειώσουμε με τους φτηνούς αντιπερισπασμούς, θέλετε να ελέγξετε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε Εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι στην Εξεταστική μπορεί να κληθούν προηγούμενοι διοικητές, όπως ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας, ρώτησε: «Θέλετε να κρατάτε σε αγωνία τους δικούς σας; Ποιον θέλετε να κρατήσετε, τον κ. Σαμαρά, που ήταν πρωθυπουργός, ή τον κ. Δένδια, που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αφήστε τις μαφιόζικες πρακτικές. Αλλά μην προσπαθήσετε να αποδράσετε για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Η έρευνα αυτή πρέπει να γίνει αυτοτελώς».
Κατρίνης: Να προσκομιστεί ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ στη Βουλή
Ο εκπρόσωπος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ζήτησε να ειπωθεί δημόσια ο λόγος της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και παράλληλα να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος της ΕΥΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ θέλει ένα κράτος δικαίου που η δημοκρατία δεν θα προσβάλλεται, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν μπαίνει σε συναλλαγές και δεν εκβιάζεται.
Αναφερόμενος στη φράση του πρωθυπουργού ότι όταν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν Ανδρουλάκη, θα δουν Τσίπρα, είπε πως ο πολίτης όταν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιλέγει προοδευτικές αξίες, λύσεις και προτάσεις για πολλούς, εντιμότητα και διαφάνεια, κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των πολιτών.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Δεν ξέρατε, κ. Μητσοτάκη; Δεν θέλατε να μάθετε ποιοι άλλοι, πρόσωπα του δημοσίου βίου, παρακολουθούνται επί των ημερών σας; Το Μαξίμου επί έναν μήνα προσπαθεί να στεγανοποιήσει την πληροφορία, να μην υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις. Αν για όλα φταίει ο κ. Κοντολέων, ποιος είναι αυτός που τον επέλεξε για διοικητή της ΕΥΠ; Ποιος είναι αυτός που άλλαξε το νόμο για να γίνει επικεφαλής της ΕΥΠ;».
Για να προσθέσει: «Θα αναζητήσουμε με κάθε τίμημα την αλήθεια. Θα γίνει άμεσα, πριν από τις εκλογές, για να ξέρει ο λαός τι, πότε, από ποιον έγινε. Η παράταξη είναι εδώ για να σας πει "όχι" στις παράνομες πρακτικές σας. Να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αφού έχουμε τεκμηριωμένα την απόπειρα παγίδευσης που αποκαλύφθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Να γίνουν όχι μία, αλλά δέκα εξεταστικές. Να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες και να αποδοθούν και οι ευθύνες. Εχουμε στοιχεία για τις δικές σας παρακολουθήσεις, κύριε πρωθυπουργέ».
Κουτσούμπας: Ευθύνες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο
Το σκοτεινό όσο και επικίνδυνο, όπως ανέφερε, θεσμικό πλαίσιο παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών κατήγγειλε στη Βουλή ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό και τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε:
«Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων-υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι, κύριοι της κυβέρνησης. Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, αν νομίζετε ότι με διάφορες υποκριτικές συγγνώμες και τις παραιτήσεις στενών συνεργατών σας κι όλα αυτά τα έωλα επιχειρήματα περί ''υπηρεσιακής αστοχίας'', που επιστρατεύετε, θα απαλλαγείτε και από τις δικές σας, προσωπικές σας ευθύνες. Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έχει στην ευθύνη του και την ΕΥΠ και στον οποίο λογοδοτούν τα στελέχη της ΕΥΠ, μπορεί με τόση ευκολία να λέει ''δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα''».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε το «σκοτεινό και επικίνδυνο», όπως είπε, θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης, παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών, και δεν αποτελεί επιμέρους… «υπηρεσιακή αστοχία! Το αντίθετο. Αυτό το πλαίσιο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ακόμη κι αυτών των στοιχειωδών δικαιωμάτων της δικής σας κουτσουρεμένης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τα οποία, φυσικά, όταν δεν σας βολεύει, τα κάνετε κουρελόχαρτο».
Βελόπουλος: Και τα τρία κόμματα μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας και τα τρία κόμματα ότι έχουν ευθύνες, γιατί μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους.
«Αυτό που είπε ο διοικητής της ΕΥΠ ανερυθρίαστα, ότι "όλοι παρακολουθούνται", σημαίνει ότι η δημοκρατία τελείωσε» ανέφερε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, και πρόσθεσε:
«Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, ανακαλύψατε τώρα, τον τελευταίο χρόνο, μέσα στο 2022, ότι η ΕΥΠ, που εσείς φτιάξατε, παρακολουθεί κόσμο. Ανακαλύψατε ότι υπάρχουν κομματικοί στρατοί που εσείς φτιάξατε. Ανακαλύψατε ότι στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, όταν τους στοχοποιείτε εσείς. Ε, είναι καιρός να ανακαλύψετε και τον τροχό. Αφού όλο το σύστημα είναι υποταγμένο σε κάθε κυβέρνηση. Και επειδή δεν επιτελείτε έργο, πληρώνετε αργά για ψεύτικο κυβερνητικό έργο που δεν κάνατε ποτέ».
Βαρουφάκης: Με παρακολουθούσαν το 2015, αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ
Η NSA, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παρακολουθεί το κινητό του και της συζύγου του από το 2015, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015. Ολα τα δεδομένα από το κινητό μου και από το κινητό της γυναίκας μου παρακολουθούνταν από την NSA» είπε, και αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ανέφερε: «Ο λόγος που εγκάλεσα τον Γιάννη Ρουμπάτη είναι για διασπορά ψευδών ειδήσεων για το τι έλεγα στο Eurogroup. Τον εγκάλεσα δημοσίως. Εμείς στο ΜεΡΑ25 κατηγορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διέψευδε. Δεν πήρε ο Τσίπρας την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Δεν διόρισε ο Τσίπρας σεκιουριτά διοικητή στην ΕΥΠ».
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εκπροσώπων της τρόικας και μέσω αυτών και τα τηλέφωνα όσων μιλούσαν με αυτούς.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μάλιστα, αποκάλυψε τι του είπε τότε ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης. Του είχε πει τότε ότι δεν παρακολουθούνται Ελληνες πολίτες, αλλά μόνο αν συνομιλούν με ξένους. Και μάλιστα κάποια στιγμή είπε σε συνεργάτη του ότι ένιωσε πολύ υπερήφανος γι' αυτά που είπε στους τροϊκανούς… «Δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 επειδή ο Ρουμπάτης παρακολουθούσε την τρόικα. Και καλά έκανε», είπε χαρακτηριστικά.