Με μια ομιλία 35 περίπου λεπτών, στους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε τη στρατηγική του τόσο για τις παρακολουθήσεις, όσο για το εκλογικό τοπίο.
Η ομιλία του κινήθηκε σε δύο σκέλη: Το συναισθηματικό και το πολιτικό.
Ως προς το πρώτο, τόνισε πως «Δεν με ενδιαφέρει κανένα πολιτικό όφελος. Με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός να μάθει την απόλυτη αλήθεια». Ενώ περιέγραψε ότι ένιωσε «προδομένος ως Έλληνας πολίτης πάνω απ΄ όλα» όταν πληροφορήθηκε ότι «την πιο κρίσιμη περίοδο για την παράταξή μας, με παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μου» για να συμπληρώσει: «Είναι αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα εθνικά μας συμφέροντα και η κυβέρνηση της χώρας μας να μου έχει στήνει μια τέτοια πλεκτάνη». Πρόσθεσε δε πως «Ποτέ στην πολιτική μου διαδρομή δεν πάτησα σε κόκκινα χαλιά. Δεν ήμουν ευνοούμενος της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας. Για αυτό δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κ. Μητσοτάκη να αφήσει σκιές σε αυτή την πορεία αξιοπρέπειας που τίμησαν με τη λαϊκή τους ετυμηγορία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι με ανέδειξαν Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης».
Ανδρουλάκης: Ήθελαν το ΠΑΣΟΚ σε ομηρία
Ως προς το πολιτικό σκέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σήκωσε πολύ τους τόνους έναντι της κυβέρνησης και επέρριψε όλη τη ευθύνη στον Κ. Μητσοτάκη, για την παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ αλλά και την απόπειρα να παγιδευτεί μέσω Predator. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό, στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, να πει όλη την αλήθεια για ποιους λόγους τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ και γιατί ήταν «εθνικός κίνδυνος».
Η αναφορά του σε «παρακρατικό μηχανισμό, εκκινούμενο από το Μαξίμου» που «ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού τους» αλλά «το σχέδιό τους απέτυχε παταγωδώς» δεν ήταν διόλου τυχαία, όπως εξηγούν συνεργάτες του: «Τα είπε όλα και έστειλε μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση» σημείωναν. «Αυτή η παράταξη που προσπαθήσατε να θέσετε σε ομηρία, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία» ήταν ένα ακόμη μήνυμα Ανδρουλάκη.
Επίσης στοχευμένη ήταν η αναφορά του ότι κάποιοι θέλησαν να έχουν σε ομηρία όλη τη δημοκρατική παράταξη. «Παρακολουθώντας το τηλέφωνό μου καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ηγεσία της Παράταξης, και μέσω εμού να παρακολουθούν όλους εσάς. Θα είναι ελάχιστοι σε αυτήν εδώ την αίθουσα οι οποίοι δεν θα παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Άρα κατάφεραν μαζί με μένα να φακελώσουν σε μια κρίσιμη στιγμή δημοκρατικής διαδικασίας της παράταξης όλο το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ». Στην έννοια της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε πολλές φορές στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι «Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator αλλά και η αντισυνταγματική παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ, δεν είναι μόνο ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας».
Τυχαία δεν ήταν επίσης η επίκλησή του στον Νίκο Δένδια: «Τι έχει να πει το Υπουργείο Εξωτερικών για ένα ζήτημα που άπτεται άμεσα των διεθνών σχέσεων της χώρας, αλλά και για τη διατύπωση της επιστολής της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χαρακτηρίζει την απόπειρα παγίδευσής μου «φερόμενη», «εικαζόμενη» απαξιώνοντας τα επίσημα πορίσματα των Ευρωπαϊκών οργανισμών;» διερωτήθηκε.
Ανδρουλάκης: Να μη χαθεί το ίχνος του κινητού της γυναίκας που μου έστειλε το μολυσμένο sms
Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε κάτι επίσης για πρώτη φορά, που προκάλεσε εντύπωση. «Θέλω να επισημάνω κάτι που δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο δημόσιο διάλογο. Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αποστολή στο κινητό μου του μολυσμένου μηνύματος. Ρωτώ δημοσίως: Έχει ελεγχθεί το ίχνος στην κεραία κινητής τηλεφωνίας που άφησε ο τηλεφωνικός αριθμός της γυναίκας που χρησιμοποιήθηκε το τηλέφωνό της για να σταλεί το μήνυμα δόλωμα; Αυτό το στοιχείο θα χαθεί σε μερικές μέρες, όπως λένε οι ειδικοί. Οφείλετε να το γνωρίζετε για να δράσετε ταχύτατα. Δε χρειάζεται να χαθεί ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση».
Επιμένοντας στη στρατηγική του «τρίτου δρόμου» επέμεινε στον διμέτωπο έναντι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας ότι δεν είναι πρόθυμος ετέρος κανενός. «Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις ίδιες τακτικές που είδαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτές οι ραγδαίες αποκαλύψεις δεν με φέρνουν πιο κοντά στον κ. Τσίπρα, όπως θέλετε να διαφημίζετε κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς το αντίθετο. Αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο μοιάζουν οι δικές σας πρακτικές με αυτές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου».
Για να προσθέσει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μέχρι προχθές για τον ΣΥΡΙΖΑ ήμουν ο πρόθυμος εταίρος του κ. Μητσοτάκη. Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας που αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο βασικός στόχος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού ήμασταν εγώ και η παράταξή μας. Και πάλι αυταπάτες; Βέβαια, τώρα αντιστράφηκε το αφήγημα... Μέχρι πριν τις αποκαλύψεις πρόθυμοι εταίροι του κ. Μητσοτάκη. Τώρα πρόθυμοι εταίροι του κ. Τσίπρα».
Για να καταλήξει: «Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τον τοξικό αυτό δικομματισμό. Δεν θα χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ δύο εξίσου κακών επιλογών που συσσώρευσαν προβλήματα στην κοινωνία, χειραγώγησαν και κακοποίησαν θεσμούς. Είναι πια ορατή σε όλους η εθνική ανάγκη για μία ισχυρή Δημοκρατική παράταξη που θα αποκαταστήσει την πίστη των πολιτών στους θεσμούς, θα διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και θα ξαναδώσει ευκαιρίες σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια».
Όχι στην εξεταστική από το 2012
Προσδιόρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή και τα θέματα που καλείται να εξετάσει, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να διερευνηθούν συγκεκριμένες υποθέσεις με τεκμηριωμένα στοιχεία, «όπως είναι η δική μας υπόθεση, που αφορά την κυβέρνηση της εποχής της Νέας Δημοκρατίας, ή του ΚΚΕ, που αφορά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εμείς θέλουμε μία Εξεταστική Επιτροπή που θα ελέγξει τεκμηριωμένες υποθέσεις, όχι μια εξεταστική επιτροπή που μέσα από τη χρονική επέκταση να μη βρεθεί τίποτα και να χαθούν όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα σε μία προσπάθεια συγκάλυψης. 'Αρα, συγκεκριμένες υποθέσεις, όποια κυβέρνηση και αν αφορούν, αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις», ανέφερε.
Οι προτάσεις για την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ
Ενώ κατέθεσε και τέσσερις προτάσεις για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη λειτουργία της ΕΥΠ. Ζήτησε να καταργηθεί η διάταξη περί υπαγωγής της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, να ενδυναμωθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με την θέσπιση ειδικών αρμοδιοτήτων και διαδικασιών ελέγχων και ακροάσεων των υπηρεσιακών στελεχών της, να καταστεί ουσιαστικός και αποτελεσματικός ο ελεγκτικός ρόλος της υποστελεχωμένης σήμερα ΑΔΑΕ, με την θεσμική της θωράκιση, την αύξηση της χρηματοδότησής της και την άμεση ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των διατάξεων περί άρσης απορρήτου ώστε να ελεγχθούν και αναδρομικά και τέλος να τροποποιηθεί το σημερινό απαράδεκτο νομοθετικό καθεστώς, κι όλες οι διατάξεις περί άρσης απορρήτου να περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία όλων των προσώπων που αφορούν με πλήρη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. «Καμία «μυστική» ή «απόρρητη» διάταξη εφεξής χωρίς ονοματεπώνυμα και ειδικά αιτιολογημένο δικαστικό βούλευμα» τόνισε.