Παπαθανάσης: Κατέθεσε τροπολογία κατά της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσόξυλων και πέλετ - iefimerida.gr

Παπαθανάσης: Κατέθεσε τροπολογία κατά της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσόξυλων και πέλετ

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στη Βουλή
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φρένο» στα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση φέρνει τροπολογία της κυβέρνησης.

«Συνεχίζουμε την πολιτική που είχαμε με την έναρξη της πανδημίας, να δημιουργούμε τους όρους ελέγχου της αγοράς, με την έννοια του ποσοστού κέρδους», ανέφερε σχετικά με την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παπαθανάσης: «Θα είμαστε παντού. Θα επιχειρούμε συνεχώς» κατά της αισχροκέρδειας

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και θα συνεχίσει ακόμα και να κλείνει επιχειρήσεις, όταν διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Θα είμαστε παντού. Θα επιχειρούμε συνεχώς, σε όλη την Ελλάδα», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία υποχρεώνονται όσοι εμπορεύονται στερεά καύσιμα, να υποβάλλουν δήλωση αποθεμάτων σε ειδική πλατφόρμα του ΓΕΜΗ και «όσοι δεν το κάνουν, θα κατάσχονται τα προϊόντα. Επίσης, όσοι υποβάλλουν χαμηλότερες ποσότητες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά πρόστιμα».

Έχουν «εκτοξευθεί» οι τιμές στα στερεά καύσιμα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΣΚΑ (Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής), Ιωάννης Σακελλαράκης στο iefimerida.gr, οι τιμές των καυσόξυλων είναι 20%-30% επάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «χύδην» μορφή ξεκινά από 120-130 ευρώ το κυβικό και 140 ευρώ το κυβικό η «στοιβαχτή» μορφή, πάντα με ανοδική τάση.

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει την αιτία αύξησης των τιμών, ο κ. Σακελλαράκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μην πέφτουν όλοι πάνω στο ξύλο. Δεν είναι η λύση. Δημιουργείται πρόβλημα στην παραγωγή, στη διαθεσιμότητα και στις τιμές. Έχουν κλείσει όλες οι πηγές απ' όπου αγοράζαμε καυσόξυλα. Βουλγαρία, Ρουμανία, λίγο Αλβανία και Σερβία, που αποτελούσαν το 35% των εισαγωγών.

Πλέον, αυτές οι πηγές έχουν κλείσει. Δεν βγαίνουν ξύλα προς τα έξω. Ωστόσο, και από την επαρχία η στρόφιγγα έχει μισοκλείσει, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τους κάνει να τα κρατάνε για δική τους κατανάλωση. Έτσι, η Αττική μένει χωρίς καυσόξυλα και εμείς αναζητούμε από πού θα αγοράζουμε ξυλεία».

Την ίδια ώρα, και το άλλοτε φθηνό και αποδοτικό πέλετ, στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί Έλληνες τα τελευταία χρόνια, πλέον αποτελεί προϊόν πολυτελείας, αφού η τιμή του αυξήθηκε απότομα. Συγκεκριμένα, από τα 6-7 ευρώ όπου έβρισκε κανείς έναν σάκο την περσινή χρονιά και μάλιστα με πέλετ υψηλής ποιότητας, φέτος η τιμή του μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 10 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν έχουμε προσφορές να αγοράζουμε 10-12 ευρώ το τεμάχιο, εμείς πόσο πρέπει να πουλάμε;», είχε αναρωτηθεί ο πρόεδρος του ΣΕΣΚΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ