Σε γκαλά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (23/11), στο πλαίσιο του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας-Female Entrepreneurial Week», με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας», τοποθετήθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης.
«Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, η προσπάθειά μας για ανάκαμψη - και το πιστεύουμε αυτό - θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική οικονομία και κοινωνία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διαδικτυακή του τοποθέτηση.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και σε άλλους καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές με παράλληλες δράσεις ενίσχυσης του επιχειρηματικού πνεύματος, αλλά και της σωστής πληροφόρησης και ενημέρωσης, επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας στο επιχειρείν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, «υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».
Την τελευταία δεκαετία, όπως είπε, καταγράφεται σταδιακή αύξηση κατά 6,2% της εισόδου των γυναικών στο επιχειρείν και από 19,6% το 2014, αυτή φτάνει σήμερα στο 25,8%, ενώ με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2019, από το σύνολο των 42.500 επιχειρήσεων, περίπου οι 11.000 διευθύνονται από γυναίκες ανώτατα στελέχη.
Μάλιστα, όπως σημείωσε και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες, φαίνεται βάσει των στοιχείων, ότι πετυχαίνουν διαχρονικά καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας», ενώ υπενθύμισε ότι στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μεγαλύτερη συγκέντρωση εντοπίζεται στα νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου, καθώς και στην Κρήτη, ενώ δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού και εμπορίου.
Σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επενδύει σταθερά στο γυναικείο επιχειρείν μέσα από ένα πλέγμα αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ευκαιριών και παρέχοντας σημαντικά κίνητρα, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «είναι στοιχείο πρόνοιας των δημοκρατικών κοινωνιών και σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής, να διαμορφώσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, ισότητας και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».