Σε εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.
«Η νέα εποχή απαιτεί τολμηρές αποφάσεις. Ζούμε τη μάχη μεταξύ ολιγαρχικής κυριαρχίας και συμμετοχικής δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, η χώρα που παινευόταν ότι είναι η ισχυρότερη δημοκρατία στον κόσμο, δηλαδή οι ΗΠΑ, σήμερα κυριαρχείται από μια ολιγαρχία - μια πλουτοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Η υπερσυγκέντρωση πλούτου και πολιτικής ισχύος αφορά σε όλους του τομείς. Επηρεάζει ή και αιχμαλωτίζει τα πάντα. Θεσμούς, κοινοβούλιο και δικαιοσύνη. Ελέγχει ή εξαγοράζει ΜΜΕ. Ακόμη και την καινοτομία για να καταπνίξει τον υγιή ανταγωνισμό στην οικονομία. Υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, βαθαίνοντας τις ανισότητες στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση και την πρόνοια. Επιδιώκει να ελέγξει πλήρως τεχνολογίες, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό τον πλουτισμό, αλλά και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών, αντί αυτές οι τεχνολογίες να υπηρετήσουν το κοινό καλό και να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων των κοινωνιών».
Παράλληλα επεσήμανε ότι «οι επιπτώσεις είναι βαρύτατες» και συνέχισε: «Αιχμαλωσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εμπεδώνεται ο νόμος τους ισχυρού και η αίσθηση της ανημποριάς στον πολίτη. Αποξενώνεται ο κόσμος από τα κοινά».
Παπανδρέου: Διαμορφώνεται εύκολο έδαφος για αυταρχικούς δημαγωγούς
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «τα φαινόμενα αυτά προκαλούν οργή, που όμως αδυνατεί να βρει διέξοδο» και συμπλήρωσε: «Έτσι διαμορφώνεται εύκολο έδαφος για αυταρχικούς δημαγωγούς. Αυτούς που προσφέρουν εύκολα συνθήματα χωρίς λύσεις, δεν θέλουν να τα βάλουν με την πραγματική εξουσία και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα σε κάθε πολίτη, κάθε άνθρωπο που μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός. Και όπως αναρωτήθηκε ο κυβερνήτης του Ιλινόι σε πρόσφατη ομιλία του - 'Τι ακολουθεί;'. Αφού έχουμε επιβάλει διακρίσεις, έχουμε απελάσει ή δυσφημίσει όλους τους μετανάστες και όσους έχουν αναπηρίες, τις γυναίκες, τις μειονότητες, αφού έχουμε εξοστρακίσει τους γείτονές μας και έχουμε προδώσει τους φίλους μας, μετά από αυτό, όταν τα προβλήματα με τα οποία ξεκινήσαμε είναι ακόμα εκεί και μας κοιτάζουν κατάματα, τι θα ακολουθήσει»;
Σε αυτό το σημείο ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «όλες οι φρικαλεότητες της ανθρώπινης ιστορίας κρύβονται στην απάντηση αυτού του ερωτήματος» και πρόσθεσε: «Αν φαίνεται δύσκολο να αντιδράσουμε σε αυτήν την παγκόσμια ροπή προς τον συγκεντρωτισμό και την πόλωση στις κοινωνίες μας, υπάρχει άλλος δρόμος: Σε κάθε Περιφέρεια, να παλέψουμε για τη δικιά μας αποκεντρωμένη εξουσία, το δικαίωμά μας να ορίζουμε τοπικά και περιφερειακά τη δικιά μας μοίρα.
Να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις - που είναι πολλές - μακριά από τις πελατειακές εξαρτήσεις του κεντρικού συστήματος εξουσίας, που θέλει με τα πλοκάμια του να μας κρατά ομήρους και να μας μετατρέπει σε επαίτες.
Να εμπεδώσουμε, καθημερινά, δημοκρατικές αξίες και πρακτικές, που με τη σειρά τους εμπεδώνουν τον σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός μας και σε μια κοινή προσπάθεια διαλόγου για λύσεις δίκαιες και αξιοπρεπείς. Καλούμαστε να αντιδράσουμε και να δράσουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ