Παπανδρέου για συνεργασία με Τσίπρα-Βαρουφάκη: Συντηρητικό κόμμα με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Παπανδρέου για συνεργασία με Τσίπρα-Βαρουφάκη: Συντηρητικό κόμμα με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Παπανδρέου
Γιώργος Παπανδρέου © Giorgos Zachos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο τεράστιο κενό και την αγωνία που δημιούργησε στο ΚΙΝΑΛ ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, απέδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, εάν η Φώφη Γεννηματά είχε μείνει στην κούρσα διαδοχής, δεν θα μετείχε στην εκλογική διαδικασία και θα την είχε στηρίξει. Αναφερόμενος στην Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι με τη στάση και την αφοσίωσή της στην παράταξη, σε αρχές και αξίες, αφήνει πίσω της ένα πλεόνασμα ήθους, ένα πολιτικό κεφάλαιο που πρέπει να τιμήσει όλος ο πολιτικός κόσμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι αφουγκράστηκε τις αγωνίες μετά το θάνατό της, πως αισθάνεται μεγάλη ευθύνη απέναντι στην παράταξη και τόνισε ότι θα παλέψει για να δώσει χώρο στην ανανέωση ιδεών.

«Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση ούτε τη ρεβάνς. Πιστεύω ότι λείπει από τη χώρα ο προοδευτικός χώρος, αισθάνθηκα την ευθύνη μου απέναντι στην παράταξη και την πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς», είπε. «Διαπίστωσα την αγωνία του προοδευτικού κόσμου», πρόσθεσε, καθώς και το ότι «αυτή η παράταξη μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη».

Εξέφρασε την εκτίμησή του σε όλους τους συνυποψήφιούς του και διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι επικοινώνησε μαζί τους και τους ζήτησε να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ στην παράταξη. Τα σύμβολα «μας ανήκουν» και «θα τα αξιοποιήσουμε» τιμώντας τον αγώνα και τις αξίες μας δήλωσε και τόνισε ότι θα διεξαχθεί συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα τα ζητήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παπανδρέου: Κόμμα συντηρητικό με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε ότι τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης τα έλεγαν τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης και ξεκαθάρισε ότι δεν σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι δεν είναι προοδευτικό κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση κι ως αντιπολίτευση. Ήταν και παραμένει συντηρητικό κόμμα. Στη κυβέρνηση χρησιμοποίησε το κράτος και παρενέβη εκεί που δεν έπρεπε. Τί προτείνει σήμερα;», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον προοδευτικό χώρο μπορεί να τον εκφράσει μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη, ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο από το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής να σχηματιστεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση απολίτικη, γιατί δεν γίνεται για ιδέες και προγράμματα αλλά για μοίρασμα της εξουσίας. «Δεν θέλω να γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Δεν πιστεύω στο μοίρασμα της εξουσίας. Πιστεύω στην αλλαγή των δομών της εξουσίας. Υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ το έκανε το 89 για να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα συντηρητικότατο κομμάτι, τους ΑΝΕΛ, του κ. Καμμένου. Κι εν τέλει υπάρχουν ξανά οι εκλογές, τις οποίες δεν αποκλείω», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιδιώκουν την πόλωση κι όχι τη συναίνεση την οποία επεδίωξε το 2009-2012, φέροντας για παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου προσφέρεται για συνεννοήσεις και κοινή στάση κι όχι για αντιπαράθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται ότι διάσπασε τη παράταξη και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ και τι εγγυήσεις δίνει τώρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν έφυγε ποτέ από τις αξίες και τις αρχές της παράταξης. «Σήμερα είμαστε όλοι μαζί και σ΄αυτό συνέβαλε πολύ η Φώφη. Κοιτάμε το μέλλον και να πάμε μπροστά. Τα άλλα είναι στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παπανδρέου για την περίοδο της διακυβέρνησης του

Αναφερόμενος στις επιλογές που έκανε ως πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις που όμως έχουν δικαιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Πρόσθεσε ότι πάντα θα γίνεται λάθη, όταν κάποιος παλεύει, αλλά αυτό που πρέπει να κριθεί είναι το ότι οι βασικές επιλογές που έγιναν ήταν σωστές.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δικαιώθηκε η επιλογή να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να μη χρεοκοπήσει. Πρόσθεσε ότι κατά την οικονομική κρίση, όλοι βρίσκονταν απέναντι ενώ τώρα, τους έχουμε όλους συμπαραστάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποστήριξε, εάν τότε υπήρχε πολιτική συναίνεση, η Ελλάδα θα έβγαινε συντομότερα από την κρίση. Ως προς αυτό επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου υπήρχε πολιτική συναίνεση και η χώρα βγήκε από την κρίση μετά από δύο χρόνια, ενώ στην Ελλάδα χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια.

Τέλος, στην έλλειψη συναίνεσης και στην πόλωση, απέδωσε το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ