Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή συγκέντρωση υποστηρικτών στο Θησείο εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Ήταν δείγμα ελπίδας και αναγέννησης της παράταξης. Είμαστε ένα κόμμα που μπορεί να φέρει το καινούργιο» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, και τόνισε:
«Μπορούμε να ξαναγίνουμε πλειοψηφική δύναμη. Βλέπω τον ενθουσιασμό και τη συμμετοχή. Θα είναι το πρόπλασμα ενός μεγάλου συμμετοχικού κόμματος».
Για τα κριτήρια ανάδειξης νέου προέδρου, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να είναι: «Ποιος μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη, ποιος μπορεί δημιουργήσει ρεύμα ανάπτυξης αυτού του χώρου, ποιος μπορεί να εμπνεύσει, να ξαναφέρει κόσμο, ποιος μπορεί να συμβάλει στις καινοτόμες ιδέες για να πούμε τι σημαίνει σήμερα προοδευτικό, στην εποχή της πανδημίας και της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, ώστε η Ελλάδα να έχει ισχυρή φωνή… Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Στόχος, εξήγησε, είναι το ΚΙΝΑΛ «να ξαναγίνει πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση και πρωθυπουργός ας είναι κάποιος άλλος του σοσιαλιστικού χώρου». «Η εξουσία πρέπει να πάει στο λαό. Χτυπάμε την αυθαιρεσία και το συγκεντρωτισμό, βασικά διαχρονικά προβλήματα της εξουσίας», επισήμανε.
Ως προς τα σύμβολα του κόμματος, παρέπεμψε για συζήτηση στο συνέδριο που θα ακολουθήσει. Οπως είπε, «είναι στην ψυχή μας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, θα συζητηθεί και στο συνέδριο... Όμως, θέλω αυτά να αιμοδοτηθούν με νέες θέσεις και προτάσεις».
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε και για το πρόσφατο παρελθόν. Υποστήριξε πως «η συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν βοήθησε το κίνημά μας… Ήταν έκτακτη εποχή, μεγάλη κρίση για τη χώρα, και χρειάζονταν ευρύτερες δυνάμεις. Το λάθος ήταν ότι ο Σαμαράς, ουσιαστικά, έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν είχε παραμείνει, θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια, πιστεύω. Ο κ. Σαμαράς δεν επέτρεψε να γίνουν αλλαγές, πέραν του PSI, που το είχαμε συμφωνήσει το 2011 έτσι κι αλλιώς, στις Βρυξέλλες. Καθυστέρησε, δημιούργησε αίσθημα αναξιοπιστίας, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά το 2012, όταν έπρεπε να πάμε σε δεύτερες εκλογές».
Αναφέρθηκε και στη συζήτηση με τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είπε ότι «θα φύγετε από το ευρώ και έχουμε φτιάξει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα».
«Δείτε πώς είναι η Τουρκία σήμερα, με τη λίρα να πέφτει. Θα ήμασταν έτσι και χειρότερα... Και η Τουρκία έχει παραγωγή, δεν έχει τόσες εισαγωγές όσες εμείς. Φανταστείτε να διπλασιαστεί η ενέργεια και όλα τα προϊόντα. Θέλανε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως Αφρική, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν. Σκεφτείτε πώς βλέπανε την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα, σκεφτείτε και τα εξωτερικά θέματα, πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.