Στα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις Ενοπλες Δυνάμεις, μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Star, πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 30 κρούσματα, από τα οποία τα 21 είναι πλέον ενεργά, σε σύνολο 110.000 στελεχών και στρατευσίμων.
«Καταλαβαίνω την ανησυχία ιδίως των γονέων για τα παιδιά που υπηρετούν, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα εν ενεργεία κρούσματα κορωνοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ένα σύνολο 110.000 χιλιάδων Στελεχών -στρατευσίμων και μονίμων βέβαια-, είναι 21 στον αριθμό. Συνολικά έχουν νοσήσει περίπου τριάντα, επομένως αυτοί οι αριθμοί νομίζω ότι δημιουργούν αίσθηση ότι κάτι πάει καλά, ότι αποδίδουν αυτά τα μέτρα», είπε αρχικά ο υπουργός Αμυνας.
«Από τις 11 Μαρτίου λάβαμε δέσμη μέτρων η οποία είχε να κάνει περισσότερο με αναστολή δημοσίων εκδηλώσεων, αγημάτων, εορτασμών, αλλά και κάποια πρώτα μέτρα που αφορούσαν στον περιορισμό των αδειών, την αποφυγή του συνωστισμού στα στρατόπεδα, την αραίωση του τρόπου που διαβιούν μέσα στα στρατόπεδα οι στρατεύσιμοι και κάποιες διαθέσεις Υγειονομικού Προσωπικού στα νοσοκομεία του συστήματος υγείας της χώρας. Από τότε, κάθε τρεις - τέσσερις μέρες ξαναβρισκόμαστε, κάνουμε επισκόπηση και επαναξιολόγηση των μέτρων, προκειμένου να δούμε πού βρισκόμαστε και τι άλλο πρέπει να κάνουμε» συμπλήρωσε.
Παναγιωτόπουλος: Αδειες στις Στρατιωτικές Σχολές από τις 27 Απριλίου
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε επίσης πως περιορίστηκαν οι αριθμοί των μαθητών στις Στρατιωτικές Σχολές, προκειμένου να μην υπάρχουν συνωστισμοί και κρούσματα, μέτρο που απέδωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι μαθητές αναμένεται να πάρουν άδειες μετά τις 27 Απριλίου, αφού επανεξεταστεί η κατάσταση του εγκλεισμού από την κυβέρνηση.
Παναγιωτόπουλος: Ξεκινήσαμε παραγωγή μασκών και αντισηπτικών
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη την παραγωγή αντισηπτικών και μασκών, κάνοντας χρήση ενός στρατιωτικού εργοστασίου στην Δραπετσώνα, το οποίο παράγει υλικά ένδυσης και υπόδησης, αλλά τώρα παράγει και μάσκες που διατίθενται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στο Υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, η 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα άρχισε να παράγει αντισηπτικά.
«Εχουν μπει σε πλήρη φάση παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να παράξουν μάσκες και αντισηπτικά. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρώτη ύλη, το κατάλληλο ύφασμα για τις μάσκες και το οινόπνευμα για το αντισηπτικό. Αυτά όσο τα βρίσκουμε, τόσο εντείνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μας. Ο στόχος αυτή τη στιγμή να παραχθούν εντός των ημερών 50 χιλιάδες μάσκες για το προσωπικό μας και στην πορεία άλλες εκατό χιλιάδες. Επίσης να παραχθούν τόνοι αντισηπτικού το οποίο διανέμεται σε διάφορες συσκευασίες (μεγάλη, μεσαία, μικρή και ατομική ακόμα), σε όλα τα Στελέχη» επεσήμανε.
«Έχουμε βγάλει ατομική συσκευασία αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η οποία θα διανεμηθεί στους νεοσύλλεκτους που θα καταταγούν τον Ιούνιο αλλά ει δυνατόν και στα Στελέχη που υπηρετούν σε διάφορες Μονάδες. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα Στελέχη που υπηρετούν στα Φυλάκια των νησιών. Οι ατομικές συσκευασίες περιέχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικό κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες. Θεωρώ ότι παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και σε διατροφικό επίπεδο. Οι Διοικητές των Μονάδων ψάχνουν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη διατροφή αυτών που στρατωνίζονται στις Μονάδες», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.