Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, σε περίπτωση σοβαρής πρόκλησης από την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ, ότι «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε». Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας σε σοβαρή πρόκληση, είπε χαρακτηριστικά: «η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί, ανάλογα με την τουρκική προσβολή».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στάθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, αναφέροντας πως μέσα στο 2019 έγιναν πάνω από 5.000 παραβιάσεις, σχολιάζοντας πως η Αγκυρα «δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού». Ο υπουργός παραδέχτηκε πως αυτή την περίοδο έχει ενταθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και επεσήμανε πως με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος». Μάλιστα, δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις.
Στάθηκε μάλιστα στις δηλώσεις του πρώην υπ. Άμυνας, κ. Αποστολάκη, ότι αν έχουμε νέο θερμό επεισόδιο τύπου «Ίμια» θα «είμαστε μόνοι μας», σχολιάζοντας πως «αν το δούμε με στρατιωτικούς όρους ισχύει. Εγώ δεν περιμένω αν αύριο συμβεί αυτό να επιχειρήσουν δίπλα μας δυνάμεις ξένων χωρών, αλλά ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους στρατηγικούς μας συμμάχους και αυτό προέχει. Αν ενεργοποιηθούν οι συμμαχίες της Ελλάδας και αυτές αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, τότε νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο και να μη χρειαστεί να πάμε στον πόλεμο μόνοι μας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις του Μάικ Πομπέο πρόσφατα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και πως θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πέσει η ένταση με την Τουρκία.
Ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα, τονίζοντας πως η κυβέρνησης «δεν κινείται με πανικό λόγω της Τουρκίας, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Οσον αφορά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, είπε ότι «στρατηγός Χαφτάρ είχε επαφές με τον κ. Δένδια αλλά αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας και όχι αμυντικής».
Παναγιωτόπουλος: Κακώς δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο
Ο υπουργός ρωτήθηκε και για την διάσκεψη του Βερολίνου, όπου η Ελλάδα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την Λιβύη.
«Κακώς δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα. Η δικαιολογία (της Γερμανίας) ότι η συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα συνεκμετάλλευσης πόρων ή χάραξης θαλασσίων ζωνών, φαντάζει εξαιρετικά ανεπαρκής. Νομίζω ότι με τη σημερινή κίνηση (άφιξη Χάφταρ), η Ελλάδα δίνει το παρόν σε αυτόν τον διπλωματικό... πυρετό και καταγράφει τη παρουσία της», σχολίασε.
Παναγιωτόπουλος: Στρατηγικός σύμμαχος το Ισραήλ
Ο υπ. Αμυνας αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Ισραήλ, για το οποίο είπε ότι είναι «στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας», τονίζοντας πως οι δύο πλευρές είναι αναγκαίο να επεκτείνουν την σχέση τους με συνεργασίες και στον αμυντικό τομέα.
«Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ είναι σε εξαιρετική κατάσταση», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε και τις εγκαταστάσεις της ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει την προμήθεια του μη επανδρωμένου οχήματος τύπου Heron «το οποίο θα καλύψει κάποιες βασικές ανάγκες μας αυτό το διάστημα» και θα συζητήσουμε προοπτικές μεγαλύτερων συνεργασιών με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα.